Thursday, December 3, 2009

Father.

bg seseorg yg tlh dewasa,,,yg sedang jauh dari org tua,akn sering merasa rindu sama mamanya,,bagaimana dgn papanya???

.....mungkin kerana mama sering kali menelefon untk bertanyakn khbr tiap2 harimu,,tp tahukah kamu,jika ternyata papalah yg sering mengingatkn mama mu agar menelefonmu,,,??? saat kecil,mamalh yg sering mendongeng,,,,tp tahukah kamu sepulang papamu dari kerja,, dgn wajah yg letih dia bertnya ap yg kamu buat pada seharian itu,,saat kamu batuk,demam,,papa kdg2 memarahi.... "kan da ckp jgn minum ice"... tp tahukah kamu papa khuatir???

ketika kamu remaja ,,kamu meminta izin untk keluar mlm lalu tidk dibenarkn..sedarkh kamu papa hnye ingin menjagamu???saat kamu bisa lebeyh dipercaya,,,papamu melonggarkn peraturannya,,kamu akn memaksa untk pulang lewat mlm,,maka yg dilaku kn papa adlh menuggu di ruang tamu dan sgt risau,,,ketika kamu dewasa,,dan hars belajar di kota,,papa harus melepaskn mu..


dan akhirnya disaat papa mu melihatmu berada di atas pelamin bersama seseorg yg pantas ,,papamu tersenyum bahagia,,ap kamu tahu bahawa papa sempt pergi ke belakng dan menangis?? papa menangis kerana sgt bahagia,,,dan dia pown berdoa ...

"ya ALLAH yg tuhanku,tugasku telh selesai dgn baik...."

bahagiakn putra/putri kecil ku yg manis bersama pasangan nya....setelah itu,papamu hanya bisa menunggu kedatangan mu bersama sama cucu nya yg sesekali dtg untk menjenguk dgn rambt yg memutih dan bdn yg tk lgi kuat utk menjagamu.. ..


Sunday, November 15, 2009

Menghupdate belog.

fuh~lame gile tk berblogging nie, bkn ap,mmg mls gile la nk update blog nie sbb tiap2 kli nk update blog,mesti idea susah gile nk kuar..ak pown xtaw la npe,mungkin pemakann ak tk btol kot time nk update blog tu.....tp xpenting pown kan.." blog tk semestinye kene update hari2 kalau setkt update ap ak mkn hari ni,bgn tido kol bpe...pointless la kot.., klo rse nk update tu,update la,jnji worth to be read.." pompom!!~krdit untk nzam baharin [ http://www.nizambaharin.blogspot.com] ,bru ak taw blog tk semestinye kene update hari2 semata2 untk penuh kn archieve....hah~link atas tu sje je nk promote blog dye...cm best je blog dye tu,klo la ak dpt mengarang mcm dye,fuh!kompem2 berderet ak nye follower..haha~ ' sedkit poyo dcnie'...dah2, berbalik kepada npe ak nk update blog nie..ak pown xtaw npe ak nk update act.ingt nk post sal fakta but then terlalu pnjng lak..mls nk menaip..hurm currently listening to westlife " wat makes a man"... [sje je nk ckp yg ak ngah feeling time updating blog nI so dat idea kuar membuak2,tp hampeh,still dun noe wat to write, keling btol..aduyai~

WARning~kepada yg menghargai mase,jgn bce post yg kian memanjng nie,baek wat benda laen..=p

anyway, skrunk ak ngan kwn2 ngan berjuang hbes2 san [hbes2san ke??hurm xkot.] untk mendptkn result yg ok dari sem lpas..sem leps pointer cm ap ntah..aduh~mmg big mistake i haf ever done in ma life la..xpe2, bak kate pepath " org yg tk penh gagal adlh org yg gagal"..eyh2,pembetuln, ak tk gagal kay,jgn misunderstood lak...tu just nk ckp turun naek dlm stdy je..(erk,pastu kllo yg tk turun2 cm ak nie ap ?))..aduh22.......................................tgk,ak da hlng idea da,tk taw nk ckp pe lgi,,tp ak nk gak post ak ni pnjg berjela,sbb kat atas tu "post yg kian memanjang".. haha,nk gak post pnjg cm nizam tuh~...ak xpenh lgi mengepost pnjng3 b4 dis...sbb pasti ak akn tulis sumthing yg ak pown xtaw ap yg ak tuls tuh~ ..... 11.18 a.m..skrunk kol 4.49...tdi at 11.18 ak stop mengarang sbb lack of idea n now im continue-ing writng my blog..dm tmph mse tu bnyk bende ak wat,tido,stdy,tgk movie n bnyk lgi la..

btw,tomorrow i' ll haf is final paper,...sume housemate ak akn amek paper tu esok...wish gudluck 4 all of us ya...dlm tmph nk amek final is ni, byk bende kene bace...ayt pwn kene hafal tp bnyk sgt....wondring wen will i finish stdying is..rsenye xkn penh hbes kot coz nxt sem i m tkaing bis..which is stnd for basis islamic stdy..maka berlarutan la pembelajrn is ak kli nie....stop psl is..day after having is paper, i ll haf sp final paper lak.kepda engineer terus ke programmer..mmmg power la.insyaLLAh ap g jadik well=rounded engineer..huhu~ ...btw,day after sp bru la paper yg btol2 berkait n sgtlh mmg kitrog nye major which is material enery balance.4 cr hrs...tk bnyk k??eww~bnyk tu,jgn ckp xbnyk..xsyg mulut ke??? =p...sbb tu la kene stdy btol2 MEB tu..we called it MEb material energy balanc......5 days after we will hf imse paper lak...imse la harpn mse dpn ak..but then it just worth for 2 cr hr...mmg sdeyh.tp nk wat cne..hrm xkn nk suh ayh ak jumpe rector lak untk bnykn cr hrs untk imse..hahammg nonsense..hurm after imse hbes pgi tu,maka bergerak ke kelntn la ak pd ptgnye..weehuuuuu~ best kot bleyh blik...lgpown xsbr k tgk purse paul smithyg bru dibeli oleyh mak ak ppad pg tdi..haaaa~mmg xsbr...kn best klo ad paul smith collection..tp bla la tu..[hurm]....owh2.teprnjng la plak..i shud stop b4 it getting longer n longer thn i expected..huhuhu~

semoga dipermudahkn urusan kami ketka d final 6ti..amin....
(^.-)
TASHA

Wednesday, September 16, 2009

str8 from my heart...

writng dis blog with "bengang" mood..i dunno where to start and wat to say but i know i've done very fair enuf..my head is on d ground rite now~janji tinggal janji, prinsip lagi la...act i dun like to give a damn on this stupid+damn= sucks thing la..but then mmg xleyh..haish~astaga... only GOd knows wat im feeling rite now..feels like killing "those who "successful" for making me feel like this"....

dun want to elaborate more ..im just afraid that i would be worse than it is....cume nk ckp,semua orng ad perasaan..we cant ignored other's feeling just bcoz we want to make one person hapy..kene consider org ramai, all of us have feeling ..bkn nye stone-heart kitorng2 ni..berperasaan sume nie,bkn nye xda.we all got heart ..dpt merasa sdeyyh n gembira, dpt rase kecik hati ke tk bile ditolak ke belakang cm tu je...wat xnmpk je..eventho distance bkn nye sebatu pown, tp tu la, nk wat cne..not all peeps appreaciate us..yg tu mmg kene reda dri awal la....da bnyk benda kitrng wat sbb nk msuk ngan "golongan" korng..tp sume cam sia2 je......nk kate we all yg tolak kamu kebelakang tk..kitorg yg dtolak.....pape je la...mls da nk pikir..tp tu la..kepada yg terasa tu.pikir2 la..dun be too selfish..kite ni hidup berkelompok..,kne pandai jaga perasaan org laen..xkn nk orng laen je yg jaga perasaan kite..then who's gonna take care of our feeling????nk pggil superman??ultraman???hurm~ko pikir la sendiri...ckp kite semua kwn..npe xnmpk cm kwn pown??rsenye lebeyh dri kwn kot..-in gud term-

"the best way to cheer you up is by cheering somebody else up..."
"you cannot always haf happiness, but you can always give happiness..."
kepada sume2 housemate yg sekepala~thanx for d breakfasting kat kfc,jj, pizza,sabila o watever la [xtaw ap nme dye act..]
moga ukhuwah kite akn berkekaln hingga ke akhir zaman
.....enuf bout friendship stuff,now we move on family n raya stuff.... =)
will be going home on friday nite, make me feels so sad la,bkn pe.1 day b4 raye bru smpai umah[act,my mom asked me wen will c.aten going back, n i said dat jumaat mornig..bkn pe,mom suh tumpng c.aten if c.aten blik khmis..so dat i can take a flight from klia tu kb.]..will be fasting at home just one day only..spe xsdeyh..da la xda chance pergi beli bju raya ngan family ...d most saddest thng is dat my mom xbeli biskut dis year sbb all are home-made bkn nye kedai punye...lsung cant taste how it feels to bake biskit raye dis year..mmg sdeyh..n ask my mom,then when will abah make a ketupat>?mom told me dat abh nk wat hari jumaat....dumn!!feels like a big rock just fallin' to my head..mmg sdeyh..ngis kot..sadis nye rse...sume xleyh wat..suasana rye tu mmg xda lngsung..my mom ckp la ,dah tu klo blik jumaat,mne sempt nk kuar 6t...sdeyh lgi~mmg bnyk part sdeyh la..hurm tp tu la..blaja nye pasal....ma ckp..biar la cha..da nme blaja....hurm pape pown..my baju kurung da ciap..cant wait to see it ..eventho i ard know how it will b...papepown,hope our journey will b safe..GOD-wills...untk family ku.tggu kepulangn daku di rumah~akn ku smpai pg sbtu ni....
natasha
(T____T)

Tuesday, September 8, 2009

pagi yg indah..

"Find a guy who calls you beautiful instead of hot, who calls you back when u hang up on him, who will lie under a stars and listen to your heartbeat, or will stay awake just to watch your sleep...wait for the boy who will kiss your forehead, who want to show you off to the world when you are in sweat, who hold your hand in front of his friends, who think you are just as pretty without make up on. One who is constantly reminding you of how much he cares and how lucky he is to have you.....the one who turns to his friens and say.."that's her"...
(*_*)
natasha

Saturday, September 5, 2009

setelah lame menyepi..

di pagi mulia ini ku melayari sepi...tetiba je rse cm ad seru untk mengepost blog pada pagi yg da lewat ini..setelah berbulan blog ini tidk ku usik.sudah bersawang rupenye..(>.<)
entry pada hari ni ialah ak pown xtaw ap.cume rse cm nk mengarang je..bnyk nye perkara yg terjadi sepngjn blog ini tdk d hupdate..yg baek n yg buruk pown tidak ketinggalan..semuanye pasal kehidupan sekeliling yg disempuranakn dgn kehadiran kwn2 serta keluarga,indah suasana dihiasi dgn senyuman di sekeliling kite...pada bln ni la ak mkin rapat ngan kwn baek ak...pada bln ni la ak mmg da lupekn kisah lame yg telh berkurun bertandang di dlm lubuk hati nie...xda siapa yg taw*eventho satu rumah da taw*..
pda buln ni gak ak da contc blik kwn ak yg mmg da lame xcontc evntho kitorng satu course..*atas sbb3 tertentu xcontct*....pendek kata mmg ni bln yg sgtlh bermakna la buat ak..tp bgi ak tiap2 detik di dunia ni adalh bermakna..depends on how we spend it..tp yg pling best adlah ni bln ramadhan..menunjukn yg kite semua da nk rye. .. XP

speaking of ramadhan..mesti semua orng teruja nk rye...including me muhself la..
yg pling best pada raye tahun ni adlah sbb ak xsbr nk tgk bju raye yg telh dijahit berbulan lamenye..xsbr...nk melaram time raye ni..bahagia rse nk raye nie...tp tu semua smpingan di bln ramadhan..yg pling best pasal ramadhan adlh sbb manfaat yg kite dpt pada bln rmadhn sebenrnye...same3 lah kite berlumba2 beribadat di bln yg mulia nie..same2 lah kite mencari mlm lailatul qadar...jgn sia2 kn ap yg ad di dpen mata..sungguh sinar yg kucari di buln yg mulia nie..mengucap kesyukuran ke atas Tuhan atas nikmt yg dtg di bulan yg mulia ini..di buln yg mulia ini marilah kite semua lupakn segala silp da slh..memohon maaf setiap kali..marilh sme2 kite mengecap same2 akn keindahn ramadhan ini..bulan ramadhan ini adlah anugerah Ilahi sbgai lambng kasih syg Tuhan kepada hamba2 nya..marilh kite same2 menilai diri kite pada bulan yg mulia nie..marilh kite same2 mencari hati kite pd ramadhn kli ini...moga2 amaln kite akn bertmbh dan sempurna pelaksana-annya..

sabda Rasulullah..
"apabila datang bulan ramadhan,dibukakn pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan.."

marilah same2 kite memantaatkn bulan yg mulia nie..

"if u see one of ur friend without a smile,give him or her one of yours.."

.....maka berakhirlah coretan ku di blog yg telh bersawang ini..semoga hdup kite semua diserikn dgn senyuman insan sekeliling...

(n_n)
NATASHA



Monday, July 20, 2009

malas..

pada suatu masa dahulu,ad sebuah kg dimana semua rakyatnya amat rajin belaka..tidak ad yg malas..jadi pada suatu hari,rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorg yg malas..semasa perhimpunan itu,tampil seorng lelaki lantas mengaku...."sayalah paling malas sekali di kg ini"..
raja pown bertanya.."kalau begitu,ceritakan tahap kemalasan kamu".
lelaki itu pown menjwab.."kalau saya nk mkan pown,kene ad org yg tolong suapkn saya...haa.mcm tu la tahap kemalasn saya.....

tiba2 dtg la sorng lelaki, lalu berkata..."saya lebeyh mlas lagi dari dye tuanku.."..
raja pown berkata padanye.."sampai mane kemalasan kamu itu"..
jawab lelaki itu.."kalau saya nk mkn pown kene ad orng kunyahkn...
raja geleng kepala.."isy,isy,isy....teruk btol tahap kemalasan kamu tu..ini da dikira tahap maksimum ni..jadi kamulah org yg pal...."..belum sempat raja menghabeskn kata katanya dan mengumukan lelaki tersbutlh yg pling mls dlm kg itu,tiba2 dtg seorng lelaki krus smbil berkata dgn suara yg lemah sekali.."bkn dye ...tapi sayalah yg pling mls sekali tuanku..
raja pown bertanye.."bagaimana pula tahap kemalasan kamu ?..
jawab lelaki kurus itu.."isy,nk cerita pown malas.."

Wednesday, July 8, 2009

penjara pudu...

berlaku di penjara pudu.kuala lumpur di suatu ketika dahulu. hanya boleyh disebarkn pd org2 tertentu sahaja...seblom penjara pudu ditutup dahulu pernh diceritakn bhwa terdpt 1 blik dipanggil "blik terakhir"..dibilik itulah sering berlaku kejadian pelik sejk penjara pdu ditutup..

dinamakn bilik terakhir adlh kerna dlu ia merupakan bilik kediaman terakhir bgi si pesalah jenayah bert sblom menjalani hukuman gntung smpai mati pada keesokn harinye di bilik gantung..

dibilik itulah dikatakan peslh sring meratap , menangis, menjerit dan berbagai lgi perlakuan keraan menyesali keslhn mereka yg lalu..mereka menjadi begitu kerana dikatakn kurng nye semangat menghadapi hukumn gntung untk keesokn harinye.

tk kurng juga ad diantara warden yg terliht seekor kambing hitm sering masuk menembusi masuk pintu bilik itu tnpe dibuka dan kemudian tdk pula kelihtn kambing itu keluar semula..ramai bomoh pawang yg dipanggil bg memulihkn bilik tersebut mengatakan bhwa suara yg sering kedengaran diwaktu mlm dari blik terakhir itu adlh akibt dari orh3 peslh yg mati di tali gntung tersebut tidk tenteram keraan mati digantung...

nk dijadikn cerita, pada suatu mlm jumaat ketika hujn renyai3 adlh sorng warden tlh ditgskn untk mengawal kwsan yg berhampirn blik terakhir ..

ketika sedang berkwl kira2 lbeyh kurng kol 1.00 pgi warden tersebut terdgr seperti tapak kaki sdg berlari berhmpirn blik tersebut..ia cube beranikn diri untk meliht apakah benda itu..sdg ia mengamati maka terliht lh dlm kesamaran seekor kambing hitm sdg menuju kearah blik terakhir itu lalu lesap begitu sahaja..ia berasa hairan bgaimana seekork kmbing boleyh ad di kwasan itu..oleyh kerana ingin tahu,maka dye menghampri blik tersebut..

alangkah terperanjt apabila mendapati pintu blik itu telh bertukar mnjadi pintu gua..mula lah warden tersebut berasa gementar.seram serta menggigil..namun diberaniknjuga diri memasuki pintu gua tersebut..n meninjau3 ke dlm gua tersebut untk meliht ap ad didlm..apabila smpai ke dlm bilik tersebut..terkjut la wadren tersebut apabila mendapati begitu bnyk harta karun serta brgn kemas..ia cube mengambil harta tersebut..tetapi tiba3 hilang dari pandangan lalu menjelma lah satu makhluk besar yg mengerikan seraya berkata.."heyyyy manusia, jgn kamu sentuh harta itu kerana harta itu ..harta itu bkn kau punya...."
"ahmaaaaaad albab yg punyaaaaa..."
ha ha ha ha...."yaaaaaa ahmaaaaad albab yg punyaaaa"

Friday, June 19, 2009

i stay at home like a gud girls do....

i stay at home like a gud girls do....mendpt tajuk ini untk post kli adlh kerna diriku tgh mendgr lgu hatin on d club yg didendangkn oleyh rihanna....wat a nice song to b heard..suke yg amt akn lgu e2...lirik yg agk bgus..do not like to b under guy's spotlight...seems like they r torturing us by being mad n bcoz of em' we r going to hate on sumthing dat we like d most.. [apekah yg ak cube luahkan pada mlm ni act?]... haha...

btw..hari ini n smlm adlh hari yg bleyh dikatekn gud in my moment of time since d holidays begin.. bkn pe..i got a chance meeting w/ my fren which is living at tganu...dye dgn tanpa think bout other things.terus made a decision to come to my house for a nyte...nuzi,itulah nmenye..bermlm dirumahku..mkn n minum n mandi juga dirumhku..n dis is d third she had been in my house....at dis moment, nuzi kelihtn agk berisi..maklumlh orng senang hati katekn..haha~nuzi begitu seronok bercerita akn pengalamnye ber"praktikal" di hospital3 n klinik3 di sekitar tganu..tp ak yg dgr pown mcm tertnye3..how come she choose nursing as her career..ak dgr nurse pown da meremang bulu roma..hurm...watever it is lah..tu yg dye suke..wat can we do..dat's d path she had took in her life n mayb it's gud for her...
btw..kebtln ak n cpiq n wahida nk kuar time we all pergi amek nuzi tu..maka kami pown pergilah ke kbmall...cpiq n umar n ad la some of cpiq's frens ..time dye kat faris..aduhs!n cpiq pown ckp la ..bohen xnk dtg..like i care if he comes o not..i just dun care if i about seeing him again...heee~pyo je..biar klo bleyh nk jumpe dye slalu pown..haha~xda la...all i can say to him is "goodbye".. just trying to 4get all things dat still remind me of him..[ingt lgi ke kat dye?]..haha~btw..hey2 gudbye.. tgh syok3 maen bowling..maka dtg lgi kwn cpiq..but then at first..I juST dun care who they are..but then once i take a look at theM.." eh2..jerdell".. terkeluarlah perkataan itu dimulutku..maka ak tnye cpiq..ko ajk jerdell ker?y didnt u informed me at first..aduhs!.."eh2..ak tk taw pown jerdell ad gak"..begitulah katenye cpiq...maen la bowling smpai ak kalh,...haha~but the important thing is im not the one with d lowest score..haha~thank god....dipendekkn cerita~terus kepada d end of the evening dat we had spent together...maka kami pown blik la...mlm tu berbuallh ngan nuzi smpai tertido..aduhs!a jjumpe kwn lame..begitulah jdiknye..mcm3 cerita yg ak dgr....mostly sal schoolmates dlu la..da besar semua rupenye..hee~poyo je ayt..owh2..tdi pergi umah ikiey..waa~mkin kurs rupenye kwn ak yg sorng tu..makin cun..kalah ak..haish!i cant b happenning nie.haha~agk bnyk gmbr yg kami2 snap tdi..haha~cm 10 taun xjumpe lak.....tp sume gmbr2 yg cun berada pd nuzi....tdi nfon ku out of services..~xda bateri..sdeyh btol..haduyai..hurm sktk ni dlu la..wat a such a tiring day[sigh]...cm mls je nk menaip pnjg2...watever it is larh..btw,thanx for those who had made my day become better than b4...mereka yg berkenaan adlha...nuzi,syafiq,wahida,umar,rizki,my sis....wee~

to my frens..
A friend is like a flower,a rose to be exact,
Or maybe like a brand new gatethat never comes unlatched.
A friend is like an owl,both beautiful and wise.
Or perhaps a friend is like a ghost,whose spirit never dies.
A friend is like a heart that goesstrong until the end.
Where would we be in this worldif we didn't have a friend..
(n_n)
TASHA

Saturday, June 13, 2009

kawan...

tajuk ak hari ni adlh kawan..kawan???..kdg3 ak keliru akn mksud kwn nie act..kwn baek ??ap lak tu?bkn kah kwn baek ni kwn yg pling rpt ngan kite??..ke ak slh tafsir erti kwn?..sumone tell me sumthing dat i dunno bout friendship..btol lah kwn akn lupakn kite once they had met others in their life?..btolkh mereka akn totally forget bout their frens once they had met their soulmate??....bkn pe..ad sorng kwn ak nie..dye tnye pendpt ak sal kwn...

bkn nme sebenar...kwn ak A ni ada kwn rapat B yg dey all knl since they were in stndrd 4 lagi....dey start becoming besfren time form one..both stdy at the diff scholl...tp hubungan mereka sbgai kwn tk penh dilupakn...satu hari when both r meeting wif each other..B ni bawa la kwn dye skli...we call her as C la..tup3 tk lme tu tnpe diketahui B, si A and C ni pown kapel la..bila si B taw...maka kecewa la dye kerana both of em' tk penh citer pown yg dey all kapel..sedangkn A adlh kwn baek B n C adlh kwn yg agk rapat dgn B.....hurm dipendekn cerita[sbb citer ni memborink kn dan pnjgn sgt..ak mls nk hbes kn masa ak menaip citer yg ntah pape nie]...lame kelamaan hbunga A n B agk tidak rpt lagi..sbb musabab tidak diketahui ...mereka b4 dis adlh kwn baek...dunno wat was happened to both of em'....biarlah masa menentukn mcm mne akn jdik pada pershbtn mereka e2..

"When I cry you help me out When I'm happy you hear me shout When I grin you know I'm really mad because you are my best friend You can tell when I'm sad "

Wednesday, June 10, 2009

my wedding plan?...

wedding plan?sounds a lil funny..at dis age?haha~
papepown..ni untk c.aten..

1. How old are you?-
19 years old ard..

2.Are you single?-
of course la..da xmoh kapel dah...[taubat??]..

3. At what age do you think you’ll get married?-
before 25 kot, haha.. tp klo ikut plan..24 kot..tu pown klo jumpe jdh awal.[aduhs!gatal btol]

4. Do you think you’ll be marrying the person you are with now?-
now??hurm spe erk?seems no one la wif me rite now..

5. If not, who do you want to marry?-
haha~for sure la a guy..hurm dunno la..tu sume jdoh..terima je..

6. Who will be your bridesmaid or your best man?-
hurm my sis kot...xpown my besfren..bkn cpiq...rizki...wee~

7. Do you want a garden/beach or traditional wedding?
xkeysah..klo bleyh,nk yg mcm my aunt..haha~

8. Where do you plan to go for honeymoon?-
owh2..ad gak soklan nie...tk keysah,mne2 pown bleyh.....

9. How many guest do you think you’ll invite?-
sume org kne dtg....haha~yg knl akn diriku..

10. Will that include your exes?
ntah..ku akn jempt..terpulang la klo dey all nk dtg ke tk..[dey all,haha~cm bnyk je]

11. How many layers of cake do you want?-
kek??hurm as long as i can reach it..tk keysah la bape layer..jnji tk pakai tangga time nk potong kek tu..[haha~]

12. When do you want to get married? Morning or evening?-
ku penh pkir sokln ni b4 dis..wee~advance..hurm dunno la..tp slalu orng bwat after zohor..

13. Name the song/tune you would like to play at your wedding?-
hah!mslh nie..bnyk lagu yg ku suke..lgu yg slow2 da la,wee~klo bleyh..ak nk suruh topek maenkan gitar time ak kwin..haha~[jgn mare topek]

14. Do you prefer fine dining or just normal spoon/fork/ knife?-
semua pon ok, asal menyenangkan tetamu yg dtg..

15.Champagne or red wine?-
bergantung kepada parent daku...or catering..yg terbaek untk semua..

16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?-
honeymoon penting kah?..tk keysah bila2 pown..tp nk suh c dye bwk pergi jeju island

17. Money or household items?-
both..

18. How many kids would you like to have?-
hurm tk keysah..orng ckp ank tu rezeki..

19. Will your record your honeymoon in DVD and CD?- ???
rse nye tk perlu la kot..[apekah ini??]

20. I want to know their wedding plans:-
RIZQI FIRMAN SUDEIS..[ngan afdil kah??]
NURUL FARIHAH..[wee]
ERNI SYUHADA...[kite plan sme2 ek]
AHMAD TAUFIQ..[yg hari tu pown ko tk wat]
VIVIDIAN..[lalala~]

Tuesday, June 9, 2009

biarkn tgn menaip...

lame sungguh tidak mengepos ..bkn pe,mls sgt nk menaip nie...[jdik mls je sejk dua menjak nie..] i wonder y.?.hurm..

even da nk sebuln kat umah,diriku msih risau dgn result exam yg akn kuar 6t...[mne xnye.jwb mcm tk penah bljar][sigh]..leteyh pkir psal result nie..aduhs!dammit..watever it is lah!btw..hari tu pegi holiday..genting..kl..n fraser hill..yg pling best when we went 4 genting..waa!!!mmg best la..stayed at first world hotel..punye la ramai..yg tk best...there's a lot chinese there..hurm mentang3 la yg mengasaskan genting tu china.adesh!wat is his nme?i 4got ard la..hurm..watever la...tp we all pegi genting for a day je..coz ayahku tergesa2 katenye..got sumthin to do with his work..tp yg best,,my mom told us dat we all r going to go there again during end of d year..waaa~...after genting..we all went to kl..pegi cne pown nk jumpe aunt act..lme da xjumpe dye..hurm pergi time square..jumpe ameen..waa!!maju dye skrunk...ad camera yg ku suke..adesh![when will i buy one??]..bkn pe.nk beli kene think carefully..the cost it takes is too much la..i just cant afford it wif my allowance..hurm..tk pe la.da keje 6t ku beli la...[eh3..da lari topik nie]..pas g umah aunt kat kl..we all went to fraser's hill..act,my dad told my mom dat it is better to go to cameron..but then my mom just stick to her initial plan..bkn pe..bertahun lame nye tk pergi fraser..mungkin berubah agaknye skrunk...pergi pown time ku kat standard 3...if im not mistaken la..hurm maka pergi la..but then..on the way there..hnye orng yg pergi sne je taw mcm mne jlnye..prgh!!mcm ular kene palu..punye berbelit3..pening tu tk yah ckp la..da la jln sehala je..nk naek pown kene tggu turn..leps smpai cne tu...kitrg agk excited la ..bkn pe.gmbr kat bwh yg tmpt mnuggu tu lawanye frser hill..maka kitrog pown teruja la..rupe3 nye..hampeh!ch shial je tmpt..tk berubah even da berthun..aduhs!mmg frust la..da la smpai lewt ptg..time tu my mom's thinking of turning back to the bottom of the hill ...tp tu la..ayhku ckp,,xyah la.da nkdtg sgt..aduhs!!da la tmpt seram..still cm dlu gak..kitorng tinggal kat apartment yg kitrong je stay kat satu block tu..mne xseram....maka kami2 sume pown berikrar la yg kitrng sume tk kn spend time at frser after this...mmg da tobt dah..da la sesat kat atas bukit..dunno whic way shud we go..bnyk sgt road that r not taken...dats y dunno whic one we shud follow...enuf with bukit frser..[da serik gile2 dah]..owh2...lupe nk habaq,we all da beli kaen untk bju kurung..kat gulatis..waa!tk sbr nk tgk baju kurung ni..mesti cun nye..wee~hurm warna bju tahun nie ungu +biru..both color nk sme..wee~but it doesnt matter la...rsenye tu kaen krung yg ku pling suke..waa~hurm dicni ku sertakan beberapa gmbr kami2 yg pergi bercuti..xp..




inilah gmbr kami..ad bnyk lgi..mls la nk ltk ..aduhs!leceh amat..

owh2..lately..ak amtlah risau akan berat bdan ku..aduhs!hurm cne la nk kurus nie,terasa diri ini mcm tong drum..waa~~xnk3..hurm spe2 yg taw care nk kurus dgn cept..maka jgn segan2 lah untk memberitahuku ya.... x(

Sunday, May 24, 2009

akhirnye dpt gak award..THANX TIERAH..

the winner goes to NUR NATASHA BINTI KAMAL
(maka berjalanlah ku dgn penuh gaya diiringi dgn bunyi muzian2 dan bertaburan lah jatuh benda yg color3 tu kearah ku..mata semakin silau akan flash camera yg tk henti3 .{lupe nk pakai spec hitam}
dgn langkah bangga..maka naeklah ku ke pentas untk menerima seubah award!!
~inilah dye!1- Copy Award Di Atas Untuk Diletakkan Di Blog Anda
2- Nyatakan 5 Fakta Menarik Tentang Si Pemberi Award Ini
  • namenye athirah binti amer hamzah
  • ank bongsu
  • sgtlh periang..(riang nye pelik)
  • suke sgt jerit nmeku tyme kat v1d...(n i juz wonder y?..)
  • sgt suke berkwn ngan tierah...(terpaksa puji nie..eWW~)

3- Setiap Blogger Mestilah Menyatakan 10 Fakta Atau Hobi Diri Sendiri

  • nameku nur natasha binti kamal(2x ak nyatekn)
  • sgtlh suke biru..bintang..cj7..nfonku yg bergaya(~eww~suhana)
  • hurm nk sgt pergi korea+jepun+hong kong+n many3 more la
  • hobi klo kat umah..suke tgk bintang
  • nk sgt tgk bintang ngan seseorng(bile la tu ek.i keep waiting n waiting)
  • suke shoping..
  • ad ank sedara yg sgtlh ncem(nmenye adam haris)
  • dan bakal mendpt ank sedara yg kedua(adik kepada c adam itu)
  • mkn sume benda(it is d gud thing bout me..xcerewet sl mkan)
  • sgtlh cerewet dlm kebersiahn(tk cye tnye la housemate23 ku..)

4- Anda Perlu Memilih 10 Penerima Award Seterusnya Dan Describe Tentang Mereka

  • my sis(eventho dye bru wat semlm blog)
  • erni(jgn jeles persamaN ak ngan suhana ye~lala~)
  • farihah(once AGAin ku tagged kamu)
  • rizqie(ak tagged hari tu pown mg tk wat,hAISH~yg ni mmg kene wat la..if not.u r dead!)
  • bob?(hAHA~ak tagged ko!)
  • azrul(ko poN AK TAGGED GAK)
  • kierah(eventho tierah da tagged.kite nk tag gak)
  • c.ATEN(same la ngan tierah nye xplaination)
  • vividian(wat ye)
  • aira(new follower+my exdomatE)

(^_^)

TASHA

di"TAGGED oleyh v.i.v.i.d.i.a.n

1.your real name:
NUR NATASHA BINTI KAMAL (cun seyh nmeku)

2.witness protection name:(mother and father name)
KAMAL BIN HAJI RAMLI N NOORIAN BINTI IDRIS(ma lovly parent)

3.nascar name:(1st name of ur mother's dad,father's dad)
HAJI IDRIS (wat a nice name)

4.star wars name:(1st 3 letter form ur last name,1st 2 letter form first name)
KAMNU( buruk nye..apekah ini)

5.detective name:(fav colour,favourite animal)
BLUE TURTOISE (haha~)
6.soap opera name:(middle name,town where you were born)
NATASHA PONTIAN (opera ni di hujung dunia~eww)
7.superhero name:(2nd fav color,fav drink,add THE to the front)
THE VIOLET NESLO ICE(superhero ni mestilh ncem cm jun pyo)
8.fly name:(1st 2 letter of 1st name,last 2 letter form last name)
NUAL (apekah ini??)
9.rock star name:(pets name,current street name)
SYAFIQ TENDONG (haha~jgn mare cpiq,nme kura2 ak same ngan name ko)
10.porn name:(1st pet,street you grew up on)
SYAFIQ KELANTAN (porn???..)
11.your ganster name:(1st 3 letter of real name plus IZZLE)
NATIZZLE (gangster yg pling cun ...)
12.stripper name:(name of your fav perfume,fav choc)
WHITE MASK CABDURY.. (eww~)
13.wizard name:(last 3 letter of mother name,1st 3 letter of current job,1st 3 letter of your zodiac sign and last 3 letter of tour home street name)
ZANSTUCAPDONG (haha~cm kelakar je)
14.goth name:(black,name of one of ur pet)
BLACK SYAFIQ (skli lagi maafku ...kH3!!..)
15.pirate name:(Captain,fav actor last name,ur pet name,fav actress last name)

CAPTAIN PYO SYAFIQ DI...(lgi kelakar name nie)

wAAA!!!ciap gak wat benda nih!
btw..thanx to v.i.v.i.d.i.a.n..
sgt la best wat benda nie

ni orng2 yg ingin ku tag..
T.I.E.R.A.H
C.H.E.A.T.I.N
E.R.N.I..
F.A.R.I.H.A.H
H.A.N.I (evntho u got no blog..hani bleyh la wat dlm diary hani ek..)
A.F.E(first tyme ad tag ko)
T.O.P.E.K(ak taw ko xkn wat..tp xpe la..nk tag gak)

selamt menjwb tag sume3..
(n_n)
TASHA

Friday, May 22, 2009

homey..

hurm agak lame tk meng"update" blog nie kerana perasaan malas yg telah membelenggu diri kebelakangan ini [walhal da lame da mmg pemalas]...haha~btw hari ni terasa nk meng"update" blog adlh kerana ber'perasaan' sgtlh geram akn politik malaysia yg sgtlh demn! [xleyh blah ayt]..ini adlh gara2 pengesahan bahawa mahatma gandhi m'sia telh menjdik menteri besar perak [wat the fish]...tk ptt btol,tktik mmg tk bleyh blah la...kecian nizar...[ni yg wat ak geram nk jdik perdana menteri malaysia nie]...mmg akn jadik tukang sapu la kepada mereka2 yg berkenaan...[xsbr nk jdik pm!!!]...tp xpe.bak kate kwn ak.orng cm tu tk kn bertahan lame..i hope so la..moga2 yg btol menang..

TUKAR SITUASI...
homey>...
ini membawa maksud yg saya telh berada dirumah bersama keluarge [da name homey]haha...
'perasaan yg sgtlh bgs berada dirumah'
hari2 kerja ku tgk movie,mkn,tido n tenet..haha~heaven gile [eventho dlm hati hanye tuhan yg taw betapa ak cuak menunggu result final].. ini adlh kerana paper yg sgtlh sukar untk "dimngertikan"... first time ak rse diri sgtlh teruk ketika menjwb paper tu...nk3 DE, hnye tuhan yg taw perasaan ak time tu..[mmg putus asa gile3 la]....first time ak rse nk pitam jwb exam..[menggambrkan betapa susahnye paper kami]... ketika final kli ni,dua paper tlh "berjaya" membuatkn air mataku berguguran....[da menyimpng ni,tjuk homey,tp bercerita sal utp lak..pit2!!!![tukar ke topik asl]... sepanjng kat umah nie,ak tlh memandu storm..haha~best3..kancil[pown ok la kot]....hatiku rindu akn myvie..uwaa!!!tp xpe..6ti dua tiga hari smpai la tu..owh3..k loerh..stkt ni je..nk tgk movie nie..adios amigos!!
(n_n)
TASHA




Monday, May 18, 2009

kebahagiaAn itu..

"kebahagian itu umpama mengutip serpihan kaca yg pecah.Ada yang berjaya mengutip banyk, ad yg berjaya mengutip sedikit. Tiada seorng pown yg berjaya mengutip semua kerana semasa mengutip pasti ad yg terluka..."
(n_n)
TASHA

Sunday, May 17, 2009

ak masih sayang..

hurm npekah ramai yg bertnye tntg lgu ku di blog nie?
best kah>...
klo nk taw,dis is ST12 song...
AKU MASIH SAYANG..

lgu2 ST12 yg laen adlah...
PUTRI IKLAN
SAAT TERAKHIR...(lagu pling sedeyh)
JANGAN PERNH BERUBAH(PLING BEST)
CARI PACAR LGI..
CINTA JGN DINANTI..
P.U.S.P.A
RASA YG TERTINGGAL..
CINTA TK DIRESTUI..
JALAN TERBAEK..

dat's all i noe bout the song..
feel free to dowlod ye kat DC++..
haha~
layan..

Saturday, May 16, 2009

fantasi itu wjud?btol ker?

hari ni ak ad bce la satu blog nie..said dat fantasi btol2 wjud in everybodys' life..
btol kah?...when thinks bout it once again...mmg btol la,depends on how we accept all things dat come across in our life.....setiap orng fantasi nya berbeda2..
...jga rase jeles o cembru with other's life..perhaps kite nye lagi better than them..juz try to accept all the things in a good view ..hurm tk sbr nk tgk ap fantasi dlm hidupku..
im waiting for it..hope it's better....and everthing is all right ..

inginku luahkn ap yg ku ingnkan di dlm hidup ini.....
ingnku merasakan seseorng begitu menghargai ku dlm hidupnye..
inginku merasakn cinta tulus dari seorng insan...
inginku taw siapakah yg akn menerima seadanye diriku ini..
inginku membahagiakn org itu..
inginku berada dialam fantasi bersamanye..
inginku merasakn betapa indah nye hidup ini..
bersama kite melayari hidup ini..saling melengkapi..

~~hoho~~
da hbes mengarut,xda kene mengena ngan yg hidup o mati...rekaan semata2..
hahaha..n yg penting,langsung tidk melibatkn perasaan ku pown..
k loerh..got nothing to write anymore..
weee~
(O_O)
TASHA

mlm ni..kami2...


ni pown housemate ak gak..su ad lgi..haish!hurm btw..baju biru tu farihah(sgtlh msuk ngan kitorng even muda sethun)..erni tepi farihah..(erni pown sgtlh bgus..go go erni) past kathy(waa~bgus2,periang..)
ni sebahagian dari housemate ku...we~dari kiri..aemy(sgtlh kebudakn2),aini(adik kami2.),
hani(romateku yg sgtlh slumber.melawk je kje nye)..c.aten(sgtlah mature.best2),suhana(sgtlh pelik..haha~jgn mare)..nabilah(tk mature,waa~sory2)

ni la ak ngan su..kami berdua ad persamaan..hnye housemate kitrg je yg taw ap persamaan kami..haha~jgn jelez ye yg laen..
n p/s..tell me sumthing dat i dunno...
haha~
ni adlh gmbr2 kami semua pada mlm ni..kami ditasik..bru blik mkn..mkn sgtlh best..kenyg yg amt..suke sgt mlm nie..wee~
(n_n)
TASHA

Friday, May 15, 2009

indah hidup..

sdeyh...tu je yg ak mmpu ckp..
ni first tyme ak tulis blog smbil ngs..
...n skrunk air mata jernih tgh laju mengalir ke pipi ku..
haish~~~
npe ngan ak nie..
hurm..
npe la final tdi sush sgt..ak rse cm xlrt dah nk jln keluar CH tdi..
ak tk phm npe la sokln tu sush sgt..
nk kate kitrong xbljr...kito bljar kot.
nk kate ak tk ulangkaji..
hurm..
xyah ckp la yg tu..

haish~
seseorng...
tolong la tenangkn hatiku..
(T_T)

Thursday, May 14, 2009

zambry GENTLEMAN?~

MELAKA 13 Mei - Pakatan pembangkang diminta menghormati undang-undang negara dan menerima keputusan Mahkamah Rayuan semalam menangguhkan perintah Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang mengisytiharkan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak yang sah....[mcm la dey all tu menghormati keputusan sultan..]

Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Razali Ibrahim berkata, Mohammad Nizar sewajarnya bersikap gentleman seperti yang ditunjukkan oleh Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir apabila beliau menerima dengan hati terbuka keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kelmarin..[ye la,xkn zambry nk melalak melolong sbb xdpt jadik menteri besar perak].

''Apabila keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memihak kepada Mohammad Nizar, pakatan pembangkang dapat menerima sistem kehakiman negara, tetapi apabila keputusan sebaliknya, pendirian mereka berubah.... [apekah ini??.xsedarkah kepada siapa ini ditujukan?.mcm la dey al dpt terima kenyataan yg dey al tk bleyh pegang perak..]

kata zambry lagi...
Dato Seri Zambry Abdul Kadir membanyangkan perjuangannya sama seperti perjuangan Mahatma Gandhi iaitu seorang tokoh yang ulung di dunia. Setahu saya, Gandhi tidak pernah menjadi menteri yang haram. Malah, Gandhi tidak pernah memegang jawatan menteri. Seluruh dunia tahu bahawa Gandhi tidak pernah gilakan kuasa. Gandhi merupakan seorang perintis nasionalisme yang berjuang untuk kemerdekaan India. Perjuanganya adalah semata-mata untuk membebaskan India daripada jajahan British. Zambry seharusnya berasa malu kerana menyamakan dirinya dengan Gandhi. Apakah persamaan diantara Zambry dengan Gandhi selain daripada nama mereka mengandungi 6 abjad

......Zamri menyamakan dirinya dengan Mathma Ghandi.... Ramai tertanya apa persamaan Zamri dan Mathma Gahandi. Ramai tak bersetuju.... Saya hampir bersetuju... mungkin yang Zamri maksudkan warna kulitnya.... Lepas ni mungkin Zamri akan tempah cermin mata seperti Mathma dan mungkin cuba berpakaian seperti Ghandi... Ianya mungkin membantu rakyat meyakini...memang Zamri seperti Ghandi...Hakikat perjuangan seperti Langit dan bumi

bersyukurlah...

bersyukurlah dgn mknn yg kite ad..

first love on black...


ak post gmbr ni sebb gmbr ni sgt lah cun..
weee~
sweet nye..
(^_*)
TASHA

hari2 yg berlalu.

dunno wat to do act..
dat's y im writng rite now..
nk stdy ,tp dunno y tk start2 lgi nie..
btw..
tdi ptg exam organic chem..
no comment la about it..
hurm...
Bold
owh2..
smlm hari adlh hari yg agk teruk dlm bln nie..
tensen + bengang=celaru..
sume benda tk kene ngan ak smlm..
haish!
n kepada kwn2,sory ya.
mmg xda mood gile smlm..
n kepada cpiq,,..
sory ni bkn ditujukan untk ko.!
hurm...[owh2,lupe nk bgtaw sume]
smlm ak gduh ngan kwn [baek ] ak..
haish!...n hari ni dye kol..ak xangkt..
owh2..
da kol 5.42...
GTG....
wee~
(O_O)
TASHA

Tuesday, May 12, 2009

saat terakhir...

[sigh]..
smlm ak rse sgtlh tk dihargai..
inilah saat ak pling tk suke..
haish!..
wat's going on ni...


(=_=')
TASHa

WEIRDO..

hurm i wish to b d first person act to wish topek "hepi besday"..
but it seems like im not the first that wish to him la.
wateva it is..
hepi besday!!
MOGA UMUR KO PNJNG..(even ko slalu mendoakn somewhat it's better 4me to die early)

DUN FORGET ME TILL U DIE...
if not u r DEAD!!
harapan ak kat ko..
BG HADIAH KAT AK..
haha~mcm hari jadi ak lak..
waa~
NI KEK KO

Sunday, May 10, 2009

00010052009...

hurm...
got many things to write on...but i juz dunno how to begin n dunno how to write it....


this morning i woke up at 9..coz i slept at 4.50 a.m last nyte..
hurm bgn je terus mandi n stdy..
stdy...stdy...stdy...
smpai la ak rse sgtlh penuh di kepala ini..
lalu ak terus membuka blog..
hnye view je..
got nothing to post la.
pastu bkk ms..fs..
n bla...bla...bla..
in d middle of stdying mood..
"adk hani msuk hospital."
dmm panas".
kecian hani,romate ak yg satu2 nye..
hurm alhamdulillah adik dye da ok..
kish smlm..
hurm ak agk terkejut sbb topek taw blog ak.
haha~(mesti ko bce nie kan)
hurm spe la kwn ko yg menglink kn blog ak nie.
haish!mmg nk kene..
btw..smlm ak bg sedkit pengetahuan kat topek..
haha~tidur selimut kaki..
so dat u will alwiz b in pink of health ..
...owh2..blik ni i haf to buy sumthing..rubic..
..xp
esok adalh hari pertama final exa,..
academic writing..
hurm jap g nk stdy AW..
mintk3 la tk sush esok..amin..may GOD bless all of us..
hurm lost of idea dah nie..
k loerh..
gtg..
(*_*)
TASHA

yang jauh...

Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....

Saturday, May 9, 2009

ibu...

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya...
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu.
1) Tolong pergi kedai : RM4.
2) Tolong jaga adik : RM4.
3) Tolong buang sampah : RM1.
4) Tolong kemas bilik : RM2.
5) Tolong siram bunga : RM3.
6) Tolong sapu sampah : RM3.
Jumlah : RM17.
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4)Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5)Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu.
Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
Saya Sayangkan Ibu...

2:58....9/5/09

2.58 pgi.
ak mengarang..
act dunno wat shud i do..
i haf to stdy but then got no mood la..
dunno y..
hurm...
nk bercerita..
ad sorng bdk nie..namey dye wan mohd syafiq bin wan musa..
ak knl dye tyme ak darjah 4 when i moved to kutan..
sekels..for 3 years...agak lme.but then kitorg xrpt sgt tyme skolh rendah...juz fren...
pastu dye dpt g skolh laen tyme form1..ak pown dpt skolh laen.
lost contct kejp..
but then i met him again till we had became a best fren..
mmg rapat la kot.
sume benda ye taw ...
ak pown taw bnyk benda gak sal dye..
hurm but there;s one part in my heart dat i feel he;s hiding sumthing from me la..
tp xpe la cpiq..
xpenting..
hurm klo ko bce blog ak nie..ko komen la ye pape yg tk btol...
haha~
ingt ap yg ak ckp ptg tdi..
jgn amek pusing je....
pikir2 kan la ye..
owh2..n jgn lupe bwk blik beg ak yg ko jnjikn tu..jgn ckp je..da lme ak tggu..part ko 6t ak uruskn..
yg penting beg ak skrunk..
owh2..satu lgi...
be well..ak rse ko mcm kurng je skrunk nie..
hee~bgs tk instinct ak?
hee~
owh2..3.06 ard..
got to stdy la..
many things to do nie..
adios amigos~
(@_@)
cha cun

Friday, May 8, 2009

hari ini...

woke up at 6.30 am..
wat a gud gurl..haha~
poyo je..
last nyte i slept early la..around 12..rugi je mse untk stdy..dah la got many works to do..
hurm lame tk menaip nie..asyik copy paste post je..hee~act i juz dunno what shud i write on my blog lately..seems like got nothing to tell ..hurm...lagpown busy doing lately..do some revision for d incoming final exam..wish all me luck ..
hurm btw..smlm my grndparent fly for qatar loerh..
went to see their daughter..
mak lang and pak lang..
lme gak dey all akn stay sne..around 3 month i guess.
semoga sihat sejahteralh mereka..
owh2..
pgi tdi pergi swimmng ngan su...
agak best sbb xda orng sgt..
kolm tu mcm kitrong punye..
but then ak nye lengan burn gile..
haha~
xyah pakai armsock dah laen kli..sure org xsedar....
wee~
...
[sigh]
nk blik..lmbtnye...xsbr nie..
owh2..da kol 11.44 am.
haf to go..
len kli la ak krng sumthing interesting to read..hee~
lost of idea nie..
(^_^)
TASHA

Wednesday, May 6, 2009

nurjannah...

Isteriku Nurjannah...Ambil iktibar.
Sebak! Hati ini terlalu sebak. Lutut ini terasa lumpuh untuk menanggung beban yang teramat berat. Tak mampu lagi dipikul oleh bahuku, apatah lagi di usia yang telah agak banyak ini. Kalaulah aku tahu beginilah hatinya, sumpah aku tidak lakukan semua ini. Dia tetap berwajah tenang. Tidak kelihatan walau secalit resah di kelopak mata, di pipinya malah bibirnya. Segalanya masih sama seperti dulu. Aku leka. Leka dengan setiap kehendak hatiku. Semua tingkah laku ku tidak pernah dipersoalkan.

Cuma ketika dia menurunkan tanda tangan keizinan, aku lihat ada titisan air mata gugur di pipinya. Itulah kali terakhir aku lihat dia menangis. Dia tidak menuntut apa-apa dariku untuk dirinya selain dari mengingati aku tentang nafkah anak-anak kami yang seramai lima orang. Dia meninggalkan perkarangan mahkamah, setelah sedikit sesi kaunseling selesai. Aku mempelawa untuk menghantar pulang. Dalam senyuman yang ku kira dibuat-buat, dia menolak dengan alasan, mulai dari hari ini dia
akan belajar untuk mengurus hidupnya sendiri.

Aku tidak ambil pusing dengan perkara itu. Aku meneruskan niatku mengahwini Normi. Dia tidak sedikit pun membentak bila aku memintanya menggosok sepasang baju Melayu, pakaian pengantinku. Cuma di kala itu aku kehilangan senyuman manja daripadanya. Dia terus berwajah tenang dan syahdu. Sebelum aku melangkah pergi, dia masih seperti selalunya, bersalaman dan mencium tanganku sambil berpesan jaga diri baik-baik.

Aku mengahwini Normi setelah setahun menjalin persahabatan. Aku sendiri kurang pasti mengapa aku tertarik dengan Normi. Cuma yang aku sedar, aku kasihankan kepada anaknya yang sedari awal memanggil aku ayah. Mungkin juga kerana Normi cantik. Perwatakannya yang manja membuatkan ramai lelaki tergoda. Dan akulah yang paling kalah dengan kemanjaannya.

Walau apa pun alasan, antara aku dan Normi memang ditakdirkan ada jodoh, kerana itu kami berkahwin. Walau ibu dan ayahku malah saudara mara menentang hebat kemahuanku. Apa kurangnya Nurjannah, soal mereka. Memang aku akui, tiada cacat celanya Nurjannah. Dia memiliki semuanya. cantik dan seorang perempuan yang lengkap memenuhi ciri-ciri seorang isteri, ibu dan pengasuh anak-anak yang baik. Dia juga pernah menjadi rebutan pemuda sekampung. Di antara mereka, aku orang yang paling bertuah menjadi pilihan Nurjannah. Tuah itu aku sambut dengan penuh rasa kesyukuran. Dia melahirkan zuriatku seramai lima orang. Dia tidak pernah mengeluh keletihan melayan kerenah anak-anak walau aku kurang membantu. Keperluanku juga dijaga sepenuhnya. Tiada apa yang dimusykilkan di hati ini terhadapnya. Segalanya cukup sempurna. Pendidikan agama untuk anak-anakku juga diberikan oleh Nurjannah.

Semua anak-anakku khatam Al Quran di usia sepuluh tahun. Semua itu Nurjannah yang ajarkan. Anak-anakku tahu akan tanggungjawab mengerjakan sembahyang seawal usia enam tahun. Itu juga Nurjannah, isteriku juga yang ajarkan. Bukan sekadar anak-anak malah aku sendiri pun diuruskan oleh Nurjannah. Ketika aku sedang mandi, pakaian kerjaku dari baju hinggalah ke stokin Nurjannah sudah aturkan. Aku cuma capai sahaja. Ketika aku berwuduk, Nurjannah telah siap membentang sejadah sembahyang. Setiap kali aku pulang kerja, sekurang-kurangnya, segelas minuman telah tersedia di ruang rehat. Nurjannah tidak pernah menyusahkan aku walau menghantarnya ke pasar. Katanya, dia boleh pergi sendiri. Selama sebelas tahun hidup bersamanya, Nurjannah faham benar seleraku. Selama sebelas tahun itu juga seingatku tidak pernah sekalipun Nurjannah menyakiti hatiku.

Menjelang hari-hari perayaan, ketika rakan-rakan sepejabatku mengeluh kerana isteri di rumah minta menukar langsir baru, Nurjannah isteriku di rumah terbongkok-bongkok mencuci langsir lama. Bila kami diberi bonus tahunan oleh majikan, rakan-rakanku resah kerana isteri masing-masing turut meminta imbuhan untuk membeli seutas dua barang kemas. Tetapi isteriku Nurjannah tidak pernah meminta semua itu. Nurjannah menasihati aku agar menyimpan wang lebihan. Untuk kegunaan masa depan katanya. Akhirnya aku menggunakan wang simpanan tersebut untuk perkahwinanku dengan Normi, madu Nurjannah. Setelah berkahwin dengan Normi, barulah aku merasai segala masalah seperti yang dihadapi teman-teman sepejabatku. Apa nak buat, terlajak perahu boleh diundur, terlajak perbuatan sepahit mana sekalipun, terpaksalah ditelan jua. Apatah lagi aku dan Normi telah dikurniakan seorang cahaya mata.

Sepanjang perkahwinan dengan Normi, aku memang jarang-jarang sekali pulang ke rumah Nurjannah. Kadang-kadang seminggu sekali, kadang-kadang sebulan sekali. Itupun untuk memberi wang perbelanjaan anak-anak. Nurjannah tetap dengan sifat sabarnya. Walau aku memperlakukannya sedemikian, dia tidak pernah marah-marah apalagi mengamuk. Setiap kali kepulanganku, dia sambut tanpa secebis riak kemarahan. Bersalam dan mencium tanganku. Dia tetap menyediakan makanan kegemaranku. Cuma yang amat aku terasa, aku kehilangan senyuman mesranya. Dia pernah meminta izinku membantu abangnya yang berniaga di kedai runcit berhampiran dengan rumah kami. Aku sedar, mungkin perbelanjaan harian dariku tidak mencukupi, tetapi aku buat-buat tidak tahu. Lagipun Nurjannah tidak pernah menyebutnya. Aku lihat tubuhnya kurus sedikit. Aku bertanya padanya apakah dia sakit atau ada apa-apa masalah. Namun dia hanya menggeleng kepala.

Aku tidak pasti reaksi anak-anak terhadapku setelah aku berkahwin lain. Kelima-lima anakku dengan Nurjannah tidak pernah menunjukkan tanda-tanda membantah atau marah. Cuma antara kami kurang mesra, mungkin kerana sudah jarang berjumpa. Alhamdulillah aku punyai anak-anak sebaik Nurjannah.

Kelima-lima anakku sudah berjaya. Semuanya sudah menjejaki menara gading. Terasakan begitu cepat masa berlalu. Anak-anakku sudah menjangkau dewasa. Fahmi anakku yang sulung menjawat jawatan doktor, Fariza menjadi pensyarah, Fakhrul pula pegawai di jabatan kerajaan, Farihin seorang guru dan Farina telah tamat dan majlis konvokesyennya akan diadakan dua hari lagi.

Aku pulang hari ini, di atas permintaan Farina agar aku dan ibunya hadir di majlis bersejarah baginya. Seingat aku telah dua bulan aku tidak menjengah Nurjannah. Namun kepulanganku tetap disambut
baik oleh Nurjannah. Bersalam dan mencium tanganku seperti dulu-dulu. Dia tidak pernah menunjukkan riak kurang senang padaku. Walhal sudah banyak perkara yang telah aku lukai hatinya, namun sukar untuknya menunjukkan rasa memberontak. Kesabarannya banyak mengajarku apa erti kesetiaan seorang suami. Aku akui bukan seorang suami yang adil. Adil dalam mencurahkan kasih sayang. Mungkin juga pengaruh isteri mudaku, namun aku tidak menyalahinya. Keterlanjuranku mengahwini memberi satu perbandingan yang nyata antara keduanya. Namun kesalahan masih berpihak padaku seolah-olah tidak mampu untuk berlaku adil.

Hari ini Nurjannah memasak lauk kegemaranku, udang masak lemak cili padi. Selera sungguh aku makan. Suasana di meja makan sunyi sepi. Fariza yang juga makan bersama kami, aku lihat asyik menyuap nasi ke mulut. Nurjannah membisu seribu bahasa dan aku sendiri bagai kehilangan cerita. Sebenarnya jauh di sudut hati, aku terlalu lama rindukan gelak tawa Nurjannah. Entah kenapa hari ini aku kehilangan punca mencari kemesraannya. Sesudah makan malam aku duduk-duduk di ruang tamu disamping Fariza. Nurjannah menghampiriku sambil menghulur satu sampul surat berwarna jingga. Aku masih ingat, itulah sampul surat kad undangan perkahwinanku dengan Normi. Aku bagaikan tersentak. Borang permohonan cerai. Telah lengkap diisi hampir terlepas dari tanganku. Aku terpempan. Terkedu. Hilang sudah segala kekuatan yang ada. Aku cuba menolak rasa sangsi. Adakah aku berdepan dengan realiti atau sebaliknya. Aku lihat reaksi Nurjannah, tenang dan bersahaja. Ada sesuatu yang ingin diutarakannya. Aku menunggu dengan sabar, mahu penjelasan yang wajar darinya.

"Bang, lapan belas tahun yang lalu, Jannah dengan rela hati menandatangani borang permohonan poligami, Jannah harap abang juga boleh melakukannya sekarang," pintanya dengan suara yang aku rasakan bagai belati menghiris hati. Rasanya ingin gugur air mata lelakiku. Namun kutahan. Adakah ini balasan untuk pengorbanan yang telah kau lakukan.

Kukira langkah mu tidak akan terlanjur sejauh itu. Nurjannah, barangkali beginilah deritanya hatimu dulu, ketika mahu melepas pergi orang yang dikasihi.. 'Jannah tak mahu abang terus dihumban dosa kerana sememangnya abang tidak pernah berlaku adil. Selama ini pun Jannah hanya tak mahu kehidupan anak-anak kita terganggu lantaran sikap kita. Jannah rasa pengorbanan Jannah sudah sampai ke penghujungnya. Lagi pun kesabaran Jannah sudah tinggal sia-sia. Jannah tidak mahu jadi isteri derhaka apabila kesabaran sudah tiada lagi. Anak-anak kita pun sudah dewasa, mereka sudah boleh hidup sendiri," Nurjannah bersuara lagi tanpa sebarang riak api kebencian kepadaku.

"Kami adik beradik telah lama kumpul wang untuk hantar ibu tunaikan fardhu haji tahun ini," sambung Fariza. Aku merenung mata Fariza dalam-dalam. Lama. Sehinggalah Fariza bersuara. "Kami bukan tak mahu hantar ayah ke Mekah, tapi kalau ayah pergi nanti, siapa nak jaga mak cik Normi, kan ayah tak pernah tinggal mak cik Normi sorang-sorang."

"Jannah, abang tak mahu kehilangan Jannah, biar abang tinggalkan Normi," pintasku cuba melerai! kekusutan yang membelit diri.
"Sejauh mana sekali pun abang tinggalkan Normi, hati Jannah tetap terluka. Tanda tangan borang tu bang," pinta Nurjannah sungguh-sungguh.

Aku rasakan itulah dentuman petir yang paling kuat pernah memanahi pendengaranku dan beban yang teramat sarat yang menghempap bahuku. Tiba-tiba aku terkenangkan sejadah yang sering dihampar oleh Nurjannah isteriku. Dengan langkah yang longlai aku mengambil wuduk, Nurjannah hanya memerhati dari jauh. Di dalam bilik sembahyang aku mencari-cari sejadah yang terbentang. Tiada. Aku jatuh terduduk.

Setiap Wanita itu Cantik....

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya

“Mengapa engkau menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata,
"Dan kau tak akan pernah mengerti"
Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan",
hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.
Anak laki-laki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita suka menangis.
Akhirnya ia mendapat petunjuk dari Tuhan,
Antara bisikan yang didengarinya adalah:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suaminya tanpa ragu "
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan walaupun kadangkala dia tidak memerlukannya."


Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya." "Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, karena itulah pintu hatinya – tempat dimana cinta itu ada."