Sunday, December 26, 2010

Pathetic.


it's me.
aja aja
fighting.

Saturday, December 25, 2010

Bintang itu.

picture does speak well.

p/s: pic taken from Hilal Asyraf

Thursday, December 23, 2010

Mr Crab.

hahahaahahahahaa ( xtaw nk buat mukadimah aka intro mcm mne) owh so lame diri ini -.- but who cares, innit?? hahahahaaa ( again, pergh, bosan gile belog ak nie, loser weh! )

kenapa gelak??meh cheq nk habaq mai, haaa, nk dijadikan cerita tadi time ngah basuh pinggan mangkuk kat dapur depan sinki tanpa memakai apron, tgn kiri pegang pinggan , tgn kanan pegang span basuh pinggan., wah, sugguh detail ye anak anak,..

dari belakang kedengaran suara cik emak : (versi jerman)

ma: "bakpo tok make kete hari ni cha??"
aku aka acha : " malah ma" ( selamba menjawab)
ma: "we lok, nk make pown malas, kek g pah nikoh, meme tok laki tok leh make kete la cha, nk make pown malas, masak apatah lgi" ( dush! =.=)
aku aka acha : " la ma, masok nge make laen cito, kek g acha masok la klo dio nok make"

versi luau which is bahasa baku

ma : "kenapa tk makan ketam tu cha??"
acha : " malas la ma"
ma: " la, nk mkan pown mlas ke, kejap lagi lepas kawin, memang suami xdpt mkn ketam la cha, nk mkn pown malas, masak apatah lgi "
ak: " la ma, masak ngan makan citer laen laen, jap g klo acha masak la klo dia nk mkn"

haaa, begitulah cerita. omg! haha, ketam ketam, ko taw tk nk mkn ko sgtlh leceh, kulit mengalahkn kulit kura kura kerasnya, slah godak , nnti berdarah jngtung hati, eh eh berdarah ibu jari tgn nnti, tajam bro! tu yg ak mls tu. -.-

hai hai enchek ketam -.-

pee-ass: jgn jadi malas okay

Merepek meraban =.=

Hapdate blog lagi, kli ni bkn nk meng"entry" kan fakta mahupun auta, sekadar ingin merepek plus membebel aka prihatin (-.-) . Bertarikhkan hari ini, 23122010, pegi hantar my mom pegi keje + diarahakn membayar road tax kereta oleh ibu bapa tersyg, maka anak yg baek ditemani oleh my sis, pegi la dgn semangatnye di pejabat pos semata mata nk byr road tax tu. Udah dibilang pada cik emak yg ku bole je byr thru cimbclicks, tapi cik emak xnk byr thru cimbclicks, reason tidak dapat ditrace kenapa ye T_T . Tp bukan nk citer pasal roadtax mahupun pejabat post mahupun cimbclicks nie. Nak citer pasal tiket bas, haaa pastu pegi la beli tiket bas kat stesen bas ( xkn stesen kete api lak) ,

kak ak : " akak nk tiket bas ke melaka sekilo "
cik tiket: "sekilo tak bole dik, dua kilo bole, nk tk?? "

(bukan ini dialog diorg okay)

kak ak: " akak, tiket ke melaka ada lgi ke?"
cik tiket : "ada, tp seat belakang sekali"

bla bla bla bla... pnjgn lgi tp ak mls nk menaip, ingt ak rajin sgt ke hapdate berjela pnjng nie?? klo berbyr nk gak type pnjng pnjng, ni habuk pown xda T_T (dah tu npe wat blog, kan kan??)

haaa, pastu akak tu pown print la tiket bas tu.. and i was like

"what the hell, tiket bas besar gedabak , bole buat bungkus pisang goreng kot, da la print kaler kaler, mcm nk print esemen lak " what a waste!! ( prihatin tak ak?? )
weh kawan, prihatin tk prihatin, tk ke membazir nmenye tu, bkn senang nk buat kertas bai, kene tebang pokok berbtg btg kot! dah tu duit blaja mesti bnyk consume kat ink untk print benda alah yg dipanggil tiket bas itu, omg~ better tukar nme tiket bas kepada esemen bas. and yes! im shocked kot! first time tgk tiket bas besar mcm tu.
tk caye ak ckp?? meh nk tunjuk bukti skit, ak xauta okeyh :O (semngt nie)



haaa, jgn ckp ak tipu, dan korg jgn tertipu dengan lensa kamera yg mengecilkn gmbr tiket tu, nk taw tiket besar ke tak, jom kite wat origami..cepat cepat amek kertas A4, ak baek hati nk bg instruction nie :)))
  1. sila sediakn kertas A4 kaler putih, klo anda nk kalerpul, sila amek yg kaler selaen kaler putih okeyh, klo nk creatif lagi, amek je kertas pastu korg tepek tepek la kaler pelangi
  2. sila bahagikn kertas tersebut kepada tiga bahagian, tiga yep, bkn tiga setgh, tiga suku mahupun tiga tiga suku.
  3. yes! sila lihat hasilnye, anda rase besar tk tiket bas tu??? tepuk dada, tnye hati ye.
besar kan kan kan?? pergh! xtaw nk ckp ap da, tdi geramnye ak nk mitk no manager company bas tu, nk kol dan bgtaw dia -.- (berangan je). okay setop pasal tiket bas, mls nk hemo hemo lgi dah~ T_T


scene 2 ( xda kene mengena ngan tiket bas mahupun origami)

semlm chat ngan nuzie kat wall dia, terpandg la fb bekas kwn ak T_T ( bekas besties to be exact), bekas, ingin ak emphasizekn bnyk bnyk pekataan EX tu. :O pisssedddd offf weh everytime teringt blik benda alah+ ngeng+ ngok tu.

dear you, sory for hating u, but im not the one to be blame, n it's not my fault for being good to ur EX aka my bessssssfreeen! serious dude, once u've made me hate one, forever i will be, no worriees okay, klo nk taw sgt, ak ni bukan nye baek sgt pown , plus ak ni bkn nye jenis marah org lame lame, sbb ak taw there's nothing good, me behaving like a jerk! but then bg ko yg mmg xkenal ak tu, meh nk kenalkn, ak sekali da benci, mmg smpai bila bila la. No kidding okay (wah~ emo semacam weh ) =.= my bad. tp btol la kawan, why why why me T_T . ergh! bia je la, org sekali xnk ,kite beribu riban kli xnk , mls pkir, ( padahal pikir je ) alah ko ,spe je yg bole let go things 100% kan?? ckp human being , unless ko hntu, bole la kot nk lupakan 100% benda yg terjdik dlm sekelip mata T_T. Sekali lgi nk warn nie, i might turn to biatch if u dare to mess up w/ me okay (^_^) <--------silap icon nie( trying to be cute nie)

pee-ass: kan mmg merepek meraban nie -.- sory my friend, really sory for being a jerk.


Terbang mencari cinta


Kerdil, diri ini kerdil

kecil, upaya tidak sehebat garuda

hanya rama-rama

nipis


tetapi aku gagahkan diri

terbang mencari cinta

cinta Dia dan dia

mencari dan mencari

hingga ke akhir kudrat yang ada


oh jangan bicara sukarku

jangan ditanya payahku

sayapku bukan mampu menampung beban

yang ada padaku hanyalah keyakinan

terbang dengan layangan izinNya

mencari Dia kemudian dia

yang ada padaku hanyalah percaya



terbang, tidak tinggi

bukan mampu rama-rama mengucup langit

tetapi aku yakin

jika aku terus terbang begini

tidak berjaya di sisinya,

aku tetap sampai di sisiNya nanti.


reblog from : Hilal Asyraf


p/s: Ketenangan yang dicari, kembali kepada fitrah. Terima kasih saudara :)

Sunday, December 19, 2010

Seperti yang diramal

wah~ rajin lak hapdate benda alah ni sejak dua menjak nie. Bukan ape, time cuti ni la diri mula berkecimpung dalam bidang penulisan yg ntah hape hape nie. Dah boring sgt la katekan, nk makan kan, jap g badan kembang lak, so, selaen dari tgk tv, tido dan juga fbing , mmg ni la kejenye, xda keje laen, ke sape sape ada keje kosong?? klo ada cepat cepat helo eh eh, bole ak msuk line ;)


-----------------------ckp la mukadimah kat atas tu eh----------------------------------


berbalik kepada tujuan asal mengepost nie, haaa, seperti yg diramal kan pada entry lepas, selepas menghasilkn entry untuk si bolop, tiada ucapan thanks, tiada ucapan manis akn dibagi walau sesuwitt mane ak karang menda alah ni untuk si bolop itu -.- ko pkir la melangit pown, jgn harap bole dpt pujian dari itik tu . ak tipu?? weh, mne ada tipu, ini barang betol bai, meh ak buktikan eh eh eh , usha gmbr kat bawah nie..



tapi ak xkeysah pown, hahahah, sbb ak taw dia mcm mne ;) wink wink :) pastu ak wish lagi kat dia semlam, bpe kli wish la =.=' padahal ucapan same je. Loser loser, siapa loser, sah sah la cpiq, hahahhaa, kat bwh neh ak sertakan lgi gmbr hasil print screen eh eh :)

tgk tgk, baek sungguh hati nie, xjemu mengucapkn selamat kepada sahabat karib ku itu. ;) owh, komen yg selebihnya tu kira pakej la eh, hahhaaha. okay la, sekian eh eh :D have a nice day ahead peeps.

pee-ass: semakin meningkat usiamu ,semakin dekat ajalmu. Moga beroleh keberkatan kite semua hendaknya :)

Saturday, December 18, 2010

Wan Syafiq

18.12 dah hari ni eh ^_^ dah dua bulan ak pening pikir nk bg hadiah ap kat bolop tu. Makin pening bila pikir dia jauh diperantaun =.= dont know what should I do. Yang mampu, hanya wish dari jauh je. Nak kol??? kol 12 mlm tdi, dia yg kol ak dlu suh wish T_T mmg loser la diri inie. Btw, till now pown ak masih xbagi ucapan ape ape kat wan syafiq, xwish lagi kat fb dia, sbb klo wish awal awal, mesti tenggelam dek lautan bday wish from his friends, plus his friends reached up to 900++ , so sah sah la akn tenggelam ucapan manis ak nnti. Decided not to wish awal awal, sbb nk gak bday wish ak menempal kat wall dia, miahahhahaa :D Tapi da nyanyi da lgu bday smlm kat wan syafiq tu :D and dia mcm biasa, tiada pujian, tiada ucapan tima ksih, yg ada " lawak gile" " buruk gile" "loser" haa, but then its okay la, coz it will be weird if he says " terima kasih" "sedapnye ko nyanyi" and yes, it will be totally weird and me will be like " erk, wth cpiq mcm nie" hahah.. so, da bese ngan kesengalan si bolop itu. Dan pagi tdi dia kol lgi ,sbb ukay bru je masuk 18.12 ketika wktu mesia kol 8.00 ++ a.m .dan mcm biasa, kol 8 org buat ap kan, of kos la tido weh! dan dengn suara garau mcm shrek, serak mcm ramli sarip, disruhnya ak nyanyikan lgu bday lgi.. maka nyanyi la ak lagi sekali pg tdi.. Suara sumpah teruk T_T , dah la cpiq ada penyakit achavoicephobia =.= (acha+voice+phobia) tp bia la, haha, mcm la ak kiesah dia phobia ke tak.. :P .. yg best smlm ak nyanyi siapa ngan gaya cute kot (cr to skype dan line mxs yg bnyk mmbntu ^_^ ) haa, gaya yg sgt cute smlm :D . pastu tdi cpiq suh tgk fb , dia post somthing kat wall ak :D nk taw ape?? jom usha bwh nie ^_^
sebab tepat kul 12 tadi officially birthday ak, jadi, ak ingin mengucapkan terima kasih for the song u sung..
hahaha
walaupun agak lawak, but it was/is/will be fully appreciated..
hahaha.. smoga ehem3..
:D
hahaha.. wink3..
LOL

dan ucapan ehem ehem tu hanya dia yg taw ap maksud diseblik ayat itu -.-
p/s : bolop, jgn sedih sedih eh sbb rindu parent ko :) diorg ingt ko gak, nnti ko blik ,ak smbut bday ko eh :) chill chill :) ckp abe long, abe long mesti mau tabah lgi kental belaja di obesi :)
and I think time has come for me to officially wish him a very very happy day :)

dear wan syafiq,
u have been a very very very good friend,
u are a true friend,
i want you know,
our love to each other has help us grown up,
we' ve been through some tough time,
arguing, yelling, debating, fighting,
but we've made it through,
you had helped me through anger,
you have chased my tears,
you held me through sadness,
and kissed away my tears,
you see me when everything turned me away,
you help me smile when i don't even want to,
you help me find joy,
when all the skies were all grey,
im not sure if i've been a good friend,
i know im not prefect,
but this is me,
and this is much true,
lucky we in love in every ways,
if i could reach star once you've made me happy,
the evening stars should be in my hand,
shows how happy im with you,
thank you friend,
you mean a lot to me,
maybe now u will see,
how much u mean to me.

and now I'll introduce yall who's cpiq itu eh :)
jeng jeng jeng jeng....usha gmbr hot kat bwh ni kengkawan ^_^
dan sila jujur, cpiq xncem kan?? kan?? kan???
;)


haa, sape ckp wan syafiq hnsem?? lgsung xncem kot ;)


kan btol dia xncem :P

kami da kawen?? haa, mesti la tak! -.-
xkn kawen pakai jeans kot. jgn harap ak bgi :P
haha,ni kat umah rizqi, time kak efa kwen,
kawen lak 18.3.
nk je 18 kan??
besday cpiq 18.12
besday ak 18.1
nmpk tk bpe bulan beza tu??? 11 weh
sebut betul betul, sebelas bulan cikgu..
sebulan lgi nk ckp 12 bulan which is = setahun,
bkn sethun ak muda dari dia, tp tua dari dia T_T
sadis ! tp xpa, jnji cun , dan vogue gitu! ;)
belek belek lappy, jumpe gmbr tu je yg cun
yg laen mcm haram., spe yg mcm hrm??
sah sah bkn ak, mesti la cpiq .hahhha :P
okay dah, da ngarut dah nie..
sekian eh eh eh ^_^
waka waka eh eh ~_~
adios.

pee-ass: sesapa bce entry ni kene dgr lgu lucky smbil smbil tu eh :P

Thursday, December 16, 2010

Shopping part 1 :)




Wah, rajin lak hapdate belog rini, sbb boring sgt kot =.= walhal belog pown sme je, boring gak -.- tp skrunk mmg boring melampuu kot -.- tgk movie pown bole rase boring gile . Loser innit? cuti xsmpai sebulan lgi kot =.= xtaw la ap perasaan student utp bile management buat cuti 4 bulan str8 nnti, bole mati keboringan kot. =.= but then ad benefits gak, bole kerja , bole buat benda laen, bole itu, bole ini. dan bnyk lgi. okay dah mengarut, tujuan nk hapdate ni nk show -off okay ;) hahha, nk tnjuk brg yg ku beli dis month ( november and disember) : jom usha gmbar dibawah !

relic stripe checkbook :)


cun kan purse ini ;) hahah, of kos la cun , klo xcun ,xda nye ak nk beli
mmg first time tgk da melekat dah . kenot help la,
mmg kene beli gak. kalo anda nk jugak , usha belog ni eh
hanalei wedges ; natural/ navy blue ;)



rocs ni pown cun gak weh!! haha, dah la kaler biru! selesa lak tu,
so, ap lgi, amek jgn xhamek, ak tk buang masa ngan brg cun mcm tu,
mmg kene terkam terus. hahah, nk jugak ke yg nie?? ololollo,
nk link belog nie, usha sendri eh ;)


crocband flat plaid ;)


lagi crocband :)


haaa, yg ni mmg tebaeh dari ladang kot -.- meleleh kot tgk crocs nie,
drive me insane kot! and im glad sbb da ada satu! yihaaa :DDDD
mmg comfortable dan juga affordable kot :)
beli jgn tk beli. yg ni ku beli kat jj ipoh, so klo nk mmg kene pegi jj.
mane mane jj yg ada jual benda alah ni la :D
xpown usha link nie

pee-ass: kalo la bole kawen ngan ank jutawan , hari hari membeli belah ^_^ wah!

Evole ;)

Haaa, since u always read my blog, to be exact, lately, I will post an entry about you. Btw ko mesti terharu kan?? ;) i know la :P

A short note about evole :P
  • kenal sbb erni, eh kenal thru erni lihan.
  • di add gtalk dgn alasan nk tambah kenalan kat gtalk :D
  • pastu selalu tanya pasal DC++, even-though me myself quite dumb in that subject
  • pastu selalu chat ngarut ngarut, gelak je keje.
  • ku mintk phone no sbb ada keje time hari tu, not for d sake of im into you okay ;)
  • pastu selalu gak msj, chat lgi
  • pastu masuk csr and im his SV , very kind-hearted SV ;)
  • pastu selalu gak meeting
  • ap lg eh -.-
  • haa,besday sehri selepas bday suhana
  • wah! when will u play a song for me ?? :D
  • dan bnyk lgi lah.
  • mlas nk buat ko terharu lebih lebih ..hahaah
and last but not least, u have been a very good friend to me, thanks a lot eh. Ak taw ak cun sbb tu ko selalu dgr citer ak, hahhaha ;D from bottom of my heart, really really thanked you :)
(wah, mesti ko terharu hbes nie ;) )

pee-ass: yuri :)

Wednesday, December 15, 2010

Sengkek ;)

dush! tajuk sengkek= tiada dwet= takdop pitih(bahasa german)= sesok= papa kedana(istilah 1 malaysia) . Haaa,semua gara gara cuti lame sgt, semua dwet da hbes pegi shopping =.=' . Act nk upload gmbr barang yg ku beli, but then kene tggu eh coz ada lgi purse yg belom smpai nie :O can't wait yo! T_T . Semua barang sgtlah cun , ahaaa ;) xpercye tggu next entry eh :) bashta! ^_^

pee-ass: berbelanja jgn ikut nafsu, ikut keperluan. Peringatan kepada diri sendiri juga :)

Sunday, December 12, 2010

Rojak.

As titled, rojak ; means that tonight I'm gonna tell a lot of story ( a lot = 3). And as usual, im not that good in writing an entry, so for those who don't want to read it, u better move to another interesting blog, else u can stick to this freaking bored blog. T_T ( shame on me) Move on the story no. one :

Scene 1; Facebook.
was looking at nuzie's fb, and tetiba ternmpk fb my old friend. Lame tidak bertandang di page beliau, maka w/o wasting time, me clicked her name and teeettt! terpapar la fb dia kat screen. Dan i was erk, what the hell, add as friend terpapar =.= . omg, we r friend before, what makes u removed me as ur friend. I thought once u r friends, forever you will be, but then in this case, it isnt. I was shocked! Sbb we are good to each other before, guess I need to give her a call to make things clear. =.='

Scene 2; Kelantan.
Was talking to some girls, immature girls perhaps. Has no intention to elaborate more on this issue. Cuma mau ckp, what important in a person is not how they look in public, what really count is our heart, it doesn't matter if u r not as pretty as barbie, angelina jolie, jennifer lopez or etc etc , as long as u have such a pure heart, that makes other feel comfortable to hang out w/ you, make others remember u anytime, anywhere and so on. That what really counts in a relationship, and also, doesn't mean that once you got un-pretty face, u will have all bad luck in ur life. Bear it in ur mind peeps. begging you. Even-though me myself not a kind-hearted person, but still, sbgai peringatan kepada diri sendiri juga. We are made w/ no different w/ others, semua tiada beda nya. That's all.

Scene 3; Ukay??? ;)
I am happy. I believe in you kura kura :) thanks for calling me everyday even-though you are far far away from m'sia :) really appreciate that ^_^ really really really like you. gamsahabnida
:) <3

pee-ass :bersahabat untuk selamanya, bukan untuk bersuka ria sahaja :)

Saturday, December 11, 2010

Kata zack.

hai hai hai n hai, me come back again. Nothing much to say, just wanna write something about my life lately. eh eh, correction, not lately but then da berkurun I guess. 2 months ago, read one blog, written by zackzukhairi, forgot what title the entry is.

kata perempuan "ak nk cari kekasih yg bole menyayangi ak"
kata lelaki " ak nk cari makwe yg bole memahami ak"

after reading his blog, me dgn confident level yg sgt tggi menggunung which 100% completely agree w/ his statement. Now I agree w/ Mr Lau, higher confident level will give you less accuracy(application based on what i gained in class) Bkn ape, most of the things that happened around us mmg itu mcm, right?, don't believe me, do ask your boyfriends and your girlfriends, what do they looking for in their partner. Zack sure had experienced a lot of things in his life that made him came out w/ that phrase. For me, its kind of true because once my special one say " i love you" , "i miss you", it feels like exciting. Tell me I am right. If not, prove me that me is wrong. Sebb itulah dengan bersungguhnye me trying to understand my bestfriend. As time goes by, i realize that zack's phrase is not working all the time. For me, both parties have to try to understand each other. Which means woman is not the only one who should try to understand her partner, man should do the same thing. By doing this, both will have a good understanding among them. Owh, berhajat mau mengarang pendek aja, sekian n we cont later.

pee-ass: instead of becoming more sensitive, men need to become sensitive to the needs of women.

Friday, December 10, 2010

My bestfriend.

Saya rindu rizqi. Bila mau blik ni ikie weh. Nak bercerita ngan ko pasal ak jeles ngan DH, nk sgt sgt, ak xnk cite kat org laen, nk cite kan kot je. T_T . Kie kie kie kie.

Pee-ass: my besfrens, rizqi dan syafiq T_T

Thursday, December 9, 2010

Karma mungkin.

rata rata ak tnye kawan ak..
"kalo kawan perempuan ngan teman lelaki, yg mne ko plih"

ni mmg soklan feveret ak la tu, dan jawapan yg ak dpt mcm mcm. Ada yg plih kawan pompuan, ad yang plih teman lelaki and ada yg answered " dont know b'cos got no experience about it" . Dan ak pown penah ditnye soklan tu balik. Dan ak jawab terus

"ak mmg xsuke kwn perempuan ak yg lebihkn lelaki or teman lelaki or seangkatan dengannye "

time tu benda xpenah jadik lagi kat ak. Dan btol la ckp Hani, my dearest romate, berhati hati bila berckp, sbb kite akn diuji dengan ap yg kite ckp. Which means be careful on what u r saying coz ap yg kite ckp tu mungkin akn jadi kat kite. Sbb tu bile tgk video remaja, remaja i mean video klcc yg kissing tu. Bila ckp tu mmg sumpah seranah la, tp bila pikr balik, both of them tk tahu tu. diorg tk tahu membaca " membaca dgn hati, tidak tahu ap yg btol dan salah". Ak tarik blik kata kata sumpah sranah yg ak bg lepas tgk video tu. Bkn ape, lets put ourself in her shoes, agak agak ap tindakan kite?? lagi teruk ??..sbb benda tu tk penh jadi kat kite, kite xbole nk ckp sepatah pown act, yg mmpu buat membenci perbuatan itu dengan sepnuh hati, xkn nk pegi cari teens tu n lempang kan??yg mmpu kite buat doakn je bg both of them supaya get back to their fitrah.

haaa, berbalik kepada cerita diatas, pikir pkir blik ak nyesal je sbb tnye kawan ak soalan mcm tu. Sekarang bila kene ngan diri sendiri, xtaw nk buat ape, menangis air mata darah T_T . Penat pikir which one to choose, penat pikr on how to get them together again T_T . bila lepak sekali , jadi mcm ni make them a strangers. Salah siapa? diri sendiri sbb tidak memperkenalkn mereka dengan lebih baek. Bila benda ni jadik btol, ak tetap pegang prinsip ak, ak xsuke lebihkn lelaki. Thats what i've done. ak xlebihkn lelaki. mungkin. seee, told u, when this thing gets real, mmg merana diri T_T . Thats all perhaps.

Pee-ass : Bersyukurlah pada yang Maha Kuasa, hargailah orang orang yg menyayangimu, yang selalu ada setia disisimu, siapapun jangan kau pernah sakiti dalam pencarian jati diriumu dan semua yang kau impikan.

Wednesday, November 17, 2010

The Little Red Riding Hood.

“Besarnya mata nenek”
“Supaya nenek boleh lihat kamu, sayang”
“Besarnya telinga nenek”
“Senang sikit nenek nak dengar apa yang kamu cakap, sayang”
“Tapi nenek, kenapa gigi nenek tajam?”
“Supaya aku boleh makan kau!!!”
Red Riding Hood terperanjat sekali apabila menyedari bahawa yang di atas katil tersebut bukan neneknya, sebaliknya adalah serigala yang ingin memakannya. Namun, belum sempat serigala tersebut menerkamnya, datang pemburu yang tidak tahu dari mana, memegang senjata untuk menyelamatkan Red Riding Hood. Serigala ketakutan dan terus melarikan diri. Red Riding Hood dan neneknya yang disembunyikan oleh serigala di dalam almari kini terselamat dari dimakan oleh serigala tersebut.
“Macam tu la kisahnya Red Riding Hood,” Cikgu Yati menamatkan ceritanya.
Semua murid tahun 2 Mawar teruja sekali mendengar cerita Cikgu Yati. Ada yang tepuk tangan, ada yang dah mula berangan dan macam-macam lagi. Tapi bagi aku, kisah ini tidak lebih hanyalah sebuah kisah dongeng tipikal yang berakhir dengan Happy Ending. Macam cerita Snow White, Cinderella, dan berpuluh-puluh lagi kisah dongeng barat yang aku penah dengar. Aku pun tak faham apa yang budak-budak lain seronok sangat. Ini kisah aku 17 tahun dulu. Bagaimana dengan 17 tahun kemudian?
*********************
Aku kini sudah berkhidmat di sebuah Kilang Elektronik di Ibu kota. Namun, setiap minggu, aku akan pulang ke kampung untuk menemani mak yang berseorangan memandangkan ayah pun sibuk dengan kerja-kerja kemasyarakatannya dan jarang berada di rumah terutamanya ketika hari minggu. Lagipun, kalau balik kampung, boleh rasa masakan mak yang lagi sedap dari masakan kedai mamak.
Kisahnya bermula ketika aku sedang duduk termenung di jendela. Bukan nak buat apa pun, Cuma nak ambil udara pagi sambil menyapa sang mentari pagi yang habanya suam-suam kuku. Tiba-tiba. Lalu seorang wanita membimbit buku, berjalan melalui rumahku. Aku terpana seketika melihat keayuannya berbaju kurung dan bertudung merah. Hatiku lantas berlagu……
Dia gadis bertudung merah,
Hatiku tergoda tergugah,
Tak cuma parasnya yang indah,
Dia baik dia solehah,
Dia gadis bertudung merah,
Bawalah diriku padanya,
Takkan habis ku berdoa,
Jadi kekasih halalnya….
“Apa yang kau memekak pagi-pagi ni, Iz? Buang tebiat ke ape?” tiba-tiba mak bersuara.
“Aik? Iz nyanyi dalam hati pun mak boleh dengar ke?”
“menyanyi dalam hati kau cakap? Sampai ke dapur mak dengar suara kau”
Oh, tanpa aku sedari, aku ‘ter’menyanyi dengan lidah, dan bukan hati. Dahsyat sekali aku berangan rupa-rupanya.
“Mak perasan tak budak perempuan yang selalu lalu depan rumah kita yang selalu bawak buku tu?” aku cuba mengalih pandangan mak agar mak dapat melupakan peristiwa yang memalukan aku sebentar tadi.
“Oooo… tak silap mak, yang tu cikgu sekolah menengah. Cucunya Tuk Lias yang duduk selang 3-4 buah rumah dari rumah kita ni.”
“Hujung-hujung minggu pun mengajar ke?”
“Alah kau ni. Sekarang ni macam-macam sekolah buat. Kelas tambahan la, kelas apa namanya tu…intensif?”
‘insentif, mak”
“Ha, kelas insentif. Macam-macam la lagi. Sekarang nak periksa dah dengar kata.” Sambung mak tanpa menyedari sedang dikenakan oleh aku. Aku hanya tersenyum. Bukan selalu dapat bergurau dengan mak. Seminggu cuma sekali.
“Ooooo. Tak tinggal ngan ayah ngan mak dia ke?” semakin ligat aku bertanya soalan.
“Mak ngan ayah dia ada kat bandar sana tu. Dia nak dekat ngan atuk dia katanya. Bagus budak tu. Walaupun belajar kat London, sanggup balik kampung mengajar kat sini sebab nak jaga atuk dia.”
“Wah, banyak betul mak tau pasal dia.”
“Habis, dah Mak Cik Kiah dot fm tu selalu datang rumah bawak macam-macam cerita. Semua la benda dalam kampung ni mak boleh tau.” Ujar mak selamba.
******************
Minggu berikutnya, aku pulang ke kampung lagi. Seperti biasa, aku lebih selesa berada di rumah pada waktu pagi sehingga tengah hari. Masuk sahaja petang, barulah aku akan berjumpa dengan rakan-rakan sekampung yang tidak keluar bekerja di Bandar. Aku masih selesa melepak bersama mereka. Walaupun berbeza profesyen, kami tetap kawan seperti dulu.
Sekarang baru waktu tengah hari. Bermakna, aku masih di rumah lagi. Kali ini aku duduk di tangga rumah pula sambil termenung. Memang sedari kecil, aku suka termenung. Tapi, menung bukan sebarang menung, termenung jauh memikirkan perancangan masa depan.
Sekali lagi cikgu bertudung merah lalu di depan rumahku. Tapi kali ini aku sedikit kecewa kerana ada lelaki yang lagak macam mat rempit bersamanya. Aku tak faham situasi sebenar yang berlaku. Nampak cikgu bertudung merah seperti tidak menyukai mat rempit yang seakan-akan ingin meng’ayat’nya. Tidak semena-mena, lelaki tersebut cuba memegang tangan cikgu bertudung merah yang aku dambakan sejak seminggu yang lalu dan cikgu itu menepisnya. Cikgu bertudung merah terjatuh.
“Ini sudah lebih.” Aku meradang tiba-tiba dan terus berlari ke arah lelaki tersebut lantas melayangkan flying kick tepat mengenai mukanya yang langsung tak kacak itu.
“Lu apsal mat? Tiba-tiba terajang gua?” Mamat tersebut panas dengan aku. Aku mencapai batang kayu berhampiran lantas menghalakan ke mukanya.
“Baik kau blah sekarang. Kalau tiba-tiba batang kayu ni hinggap kat muka kau jangan tanya kenapa.” Aku mengugutnya. Lelaki itu terus beredar dari situ dengan wajah yang nampak takut-takut.
“Pengecut jugak mamat ni, muka je rempit.” Desis hatiku.
Perhatianku beralih kepada cikgu yang sedang terduduk diatas jalan. Aku menghulurkan kayu tadi untuk menariknya bangun.
“Saya hantar cikgu balik. Rumah cikgu depan tu je kan?” hatiku berdebar saat memulakan bicara. Tapi aku cuba sedaya upaya untuk Nampak cool. Dia hanya mengangguk dan terus tunduk. Aku mendahuluinya dan dia berjalan di belakangku. Bagiku, kurang manis kalau aku yang berjalan di belakangnya atau berjalan beriringan dengannya.
******************
Malam itu aku sukar sekali untuk melelapkan mata kerana teringat peristiwa yang berlaku siang tadi. Aku memang betul-betul sukakan cikgu tersebut. Aku perlu cepat sebab kalau aku lambat, dia mungkin akan terus dikacau oleh lelaki-lelaki yang tak bertanggungjawab dan mungkin lebih dari itu lagi akan berlaku. Aku nekad untuk melamarnya.
Esoknya, sebaik matahari naik segalah, aku terus melangkah ke rumah Tuk Lias untuk menyatakan hajatku. Kebetulan, Tuk Lias sedang berjalan-jalan mengambil angin di laman rumahnya. Aku terus memberi salam.
“Assalamualaikum Tuk.”
“Waalaikum salam. Eh, kamu ni bukan anak Haji Salleh yang jadi imam minggu lepas ke?” Wah, ini sudah bagus. Tuk Lias pun perasan yang aku jadi imam menggantikan Imam Razak yang demam minggu lepas. Sahamku naik mendadak.
“Bagus la kamu ni. Sekarang susah nak cari anak muda boleh jadi imam. Bukan takat jadi imam, nak carik yang boleh mengaji pun dah susah.” Tuk Lias tiba-tiba mengomel. Aku hanya tersenyum diam. Sahamku semakin naik tinggi nampaknya.
“Tapi kamu baca surah panjang sangat. Lenguh lutut Tuk berdiri. Kamu kena la ingat jugak, yang jadi makmum kat kampung ni semuanya level-level Tuk je. Buatnya pengsan sorang-sorang tak ke naya?” pertama kali sahamku jatuh sedikit.
“Mintak maaf Tuk. Saya teruja sangat sebab first time jadi imam kat masjid.” Aku memberi alasan.
“Apa hajatnya tiba-tiba kamu datang sini? Nak jumpa Dina ke?” Tanya Tuk Lias. Tahu-tahu pula tujuan aku datang.
“Oh. Cucu Tuk nama Dina ke?”
“Haah, Dhiya Irdhina.”
“Oh. Tu la Tuk, berat jugak saya nak sampaikan. Tapi itu la hajatnya saya datang. Untuk menyempurnakan agama saya, saya nak la menyunting cucu Tuk menjadi suri hidup saya. Walaupun tak pernah kenal pun, tapi saya tak tahu kenapa saya yakin, dia adalah wanita yang baik dan solehah,” Tu dia, macam tak percaya aku yang cakap ayat macam tu. Tapi, kalau dah nak anak orang, kenalah pandai bagi orang tertarik dengan kata-kata kita.
“ Memang betul, dia memang baik dan solehah. Cuma Tuk nak tau la. Kamu ni bujang lagi ke tak?”
“Eh, mesti la bujang Tuk. Tengok la muka saya ni. Memang muka bujang la ni. Umur saya pun baru 25 tahun, takkan dah nak kahwin dua kot.”
“Bujang tu ada macam-macam jenis. Tuk pun bujang jugak. Bujang beranak empat, bercucu lapan. Hehehe,” Tuk Lias berseloroh.
“Oh. Saya bujang beranak tekak je Tuk,” balas aku.
“Hahaha. Lawak, lawak. Tuk ingat, lawak Tuk tadi dah lawak. Kamu lagi lawak rupanya. Hahaha.” Tiba-tiba Tuk tergelak besar. Sekali lagi aku hanya tersenyum.
“Tuk tak boleh nak cakap apa-apa. Minggu depan orang tua Dina nak balik kampung. Nanti Tuk telefon diorang bagi tau hal ni, minggu depan boleh la bawa keluarga kamu jumpa.” Kata-kata Tuk Lias memang menggembirakan aku. Tak ku sangka, orangnya selamba dan kelakar juga. Kini, aku sudah boleh memikirkan langkah seterusnya. Aku tak boleh berlengah lagi.
***************
Majlis kenduri aku dan Dina sudah selesai. Semua tetamu sudah pulang. Aku dan keluarga mertua juga baru sahaja selesai solat isya berjemaah. Aku keluar dan melabuhkan punggung di atas buaian di laman rumah . Kini aku sudah menjadi suami orang. Terasa berat tanggungjawab aku selepas ini.
“Boleh duduk sebelah, bang?” terdengar suara lembut Dina meminta izin menyertaiku di buaian.
“Duduk la,” ujarku ringkas.
Kami terdiam beberapa ketika. Mungkin masih kekok kerana kali pertama berpeluang berbual. Aku sendiri tidak menyangka bahawa pinangan aku di terima dengan mudah dan semuanya berlaku tanpa halangan yang besar.
“Abang tanya sikit boleh?” aku memulakan bicara.
“Tanya la,” balas Dina.
“Kenapa abang tengok Dina suka warna merah. Baju pengantin kita pun warna merah,” aku menyatakan rasa ingin tahu.
“Oh. Sebenarnya, dari kecil lagi, Dina memang suka watak Red Riding Hood. Watak tu memang nampak macam sentiasa patuh, dan sayangkan orang tua. Memang nampak menonjol la perwatakan dia dalam cerita tu masa dia bawak makanan untuk nenek dia. Sejak baca cerita tu, Dina rasa memang Dina nak sentiasa dekat dengan nenek supaya dapat tengok-tengokkan nenek bila dia dah tua. Tapi, nenek dah awal-awal lagi pergi sebelum Dina fly ke UK dulu. Cuma atuk yang masih ada dan siapa-siapa pun, bagi Dina, orang tua perlu Dina jaga dan tengok-tengokkan,” Cerita Dina panjang lebar.
“Oh, gitu. Tapi cerita Dina belum sama macam cerita Red Riding Hood yang betul, sebab takde pun serigala nak makan Dina. Hehe,” Aku cuba mengubah suasana feeling cerita Dina.
“Siapa cakap? Masa Dina di UK, ramai lelaki ajak Dina couple. Dina tak nak sebab Dina dah Nampak ramai kawan Dina yang dipegang, dan dipeluk oleh laki-laki yang tak bertanggungjawab ni. Lepas tu, bila dah bosan, tinggalkan. Bagi Dina, lelaki-lelaki macam ni sama macam serigala yang nak menerkam Dina bila dapat peluang. Alhamdulillah, Dina dapat jaga lagi sampai la Dina dah grade. Cumanya, hari yang abang selamatkan Dina tu, Dina memang dah jumpa serigala yang memang berani nak terkam Dina. Nasib baik ada ‘pemburu’ datang selamatkan Dina.”
“Hahaha. Pandai je Dina kaitkan cerita Dina dengan cerita tu ye?”
“Hehehe. Kebetulan je la abang. Dina dah tertarik dengan abang sebab abang langsung tak sentuh Dina masa abang tarik Dina bangun dan Abang tak pandang Dina langsung masa hantar Dina balik. Masa tu la Dina harap yang Dina akan jumpa lelaki macam abang satu hari nanti. Tambah-tambah pulak, bila atuk cerita abang jadi imam minggu sebelum tu, terus Dina mengharap abang masuk meminang Dina. Heheh.”jelas Dina panjang lebar.
“Dina bersyukur sangat sebab akhirnya, ada jugak pemburu yang datang selamatkan Red Riding Hood celup ni, walaupun dia bukan pemburu sebenarnya, tapi engineer.” Sambung Dina lagi.
“Abang pemburu jugak apa, pemburu cinta Illahi,” aku berseloroh.
“Adeh,” Tanpa aku sedari, penyepit ketam Dina pantas hinggap di bahuku. Sudah nasib badan, dapat bini suka mencubit. Berbintat-bintat la badan aku lepas ni.
Tak kusangka, aku juga sebenarnya mempunyai peranan dalam kisah The Little Red Riding Hood jelmaan Dina. Kisah yang aku anggap biasa 17 tahun lalu akhirnya benar-benar berlaku terhadap diriku. Cuma kisah yang ini berakhir dengan permulaan cinta antara Si Tudung Merah dan Pemburu, errr, ‘Pemburu Cinta Illahi’?

re-blog from groundkorea
pee-ass: everyone has their own fairytale :) eh eh, The Little Red Riding Hood fairytale ke?? Berfikir sejenak.

Tuesday, November 16, 2010

Beraya diperantaun.

Hai hai hai hai, here i come, again, untuk mendongeng di belog yg memang xmenarik langsung nie. =.=' (loser disni). As titled above, beraya di perantauan for the first time in my life, perantauan I mean beraya w/o my family for sure, and as for u to know, tak menarik langsung okay T__T . Dah la beraya dengan buku, omg~ lagi la sadis. Untuk raye kali ni, my aunt from KL beraya kat umah, sgt sdeyh b'cos dont have the opportunity to celebrate w/ em'. Sangat rapat dengan my uncle n aunt. Tapi tiada masalah, org cun seperti saya harus kekal tabah dlm menjalani hidup sebagai pelajar di obesi, which is Toronto, Ca. Act mahu berkongsi kisah duka sedikit, eventho had promised myself wont tell kisah duka in my life anymore, tp apakan daya, teman untuk berkongsi tiada, Rizqi jauh diperantauan dan deary Hani balik for celebrating hari raye w/ her family. T__T . Nak ckp yg sejak sekian lame xngs bcos of human being called guy!, semalam tewas. Totally hate myself when there's a piece of me which is not belong to me anymore. Dear teens or readers out there, take care of ur heart. Okay done.

pee-ass: jgn berani menyayangi seseorang/ sesuatu sebelum ia bukan kepunyaan kite secara mutlak. Because it is the other way of suicide, dying slowly inside, for sure.

Monday, November 15, 2010

Mujahadah cinta.

Salam. Tiada ap ingin dibicarakan, tadi had a conversation with aemy,
berbicara tentang mujahadah cinta.

" Percaya dengan pasti "

Saya tidak sekuat itu Amirah Hassan. Namun will try to do that. Thanks a lot, you just made my day better.

Final is coming, aja aja! ^_^
Fighting! n_n

" tetapkan hatiku dengan hatinya jika dia adalah untuk ku "

pee-ass: aku tidak punya apa apa. Trying to be better peeps.

Sunday, November 14, 2010

Wink wink :)

The shortest entry i ever had, perhaps.

Ingin cakap :

saya bahagia :')

okay dah ^_^

Thank you Allah :)

pee-ass: kebahagian milik setiap insan.

Saturday, November 13, 2010

Aku suatu ketika dahulu ;)

wah, bosan bosan, da beberapa hari ngadap buku je nie =.=' final dan ilmu punya pasal~ yosh! chayok, haa ngah ngah nk final pown sempat lgi hupdate belog nie. weee :) kan da type kat atas tu, bosan bosan. =.=' xtaw nk buat ape dah, da penat edit gmbr, da penat tgk fb, da penat makan, dush! bila la bole blik nie.. T___T haaa, tujuan hupdate nie nk paste pasal aku suatu ketika dahulu. Haa, i believe most of u penah bce benda alah nie. Tp xkira, nk gak post, hahaha :) okay kite paste dlu, bercerita lepas nie :P

budak2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat
mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita
buku tu dah tau.salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok
semua nak pinjam buku.
- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....
- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!
- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat
situ.
- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.
- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman
pakai kertas warna, kolaj la, ape la...
- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.
- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
- balik skola beli JoJo xpon Dendang.Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x
mkn pon.
- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...
- Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman
Gaban dan mcm lg.

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 xsmpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa berubah.
haaa, tu la dia hasil copy paste :) n bnyk lgi la, klo time sek rendah lgi la. part pling nk gelk gulng guling bila ingt adalah part bila kawn kwn suh tulis biodata.. segala bagai ada dlm biodata tu. dah la tulis ngan pen kaler kaler, xsah klo satu kaler je.. pengalamn manis, pengalaman pahit, nama kwn baek, cita cita, masakan kegemaran : masakn halal la , masakn ibu la...derrr =.=' mmg noob gila la..hahaa minuman kegemaran, milo ice.. #_# aduh~padahal diorg tk keysah pown semua tu..haha.part pling best time bg ucapan.. semoga berjaya dan dpt 5 a dlm upsr.. semoga bla bla bla. .bnyk lgi la semoga tu.... aduhs~pape pown kenangan itu sgt berhrga.. glad ku msih simpan biodata kwan kwan..haha. :) okay dah, nk chau, tu je nk hupdate :D.

pee-ass: jangan lupa asal usul kite ^_^

Okay, permintaan sahabat, anda ditagged
1) Qila jimmy
2) Nur Ayuni Kamal
3) Dinie
4) Sity
5) Erni Lihan