Saturday, September 25, 2010

Ibadah dan budaya.

Salam dan selamat petang. Tiada apa yang ingin dibicarakan, sekadar ingin berkongsi sedikit sebanyak ilmu dan pengetahuan yang diperoleh hasil dari bahan bacaan siang tadi serta sedikit pengetahuan yang dikongsi oleh kawan. Lately banyak sangat kawan kawan di FB berkongsi video tentang perkahwinan Nadia anak pengarah Naza Ria (btol tak nie), rata rata caption nya " wah,nk kawin mcm nie", "wah,bertuahnya dia", "fairy tales" dan mcm mcm lagi. Itu bercerita tentang yang memuji perkahwinan itu, tidak lupe juga kepada yang mengkritik, "ni la akibatnye kuat sgt tgk citer cinderella", "membazir" , "banyak unsur kristian" dan mcm mcm lagi.

And for sure me myself pown teringin memberi my own opinion on that matter, bukan ape, pasti ada sje arising matter tentang yang berlaku di sekitar kita ini. Dan I would like to emphasize here, opinion, which means there's nothing wrong or right, it just that I want to share what I had in my mind regarding on that ceremony. Frankly speaking, kami as a women, mesti mengidamkan perkahwinan yang grand sebegitu, tapi mustahil lah dengan kemampuan yang ada ini. Tapi hakikatnya, as we all acknowledge, bersanding itu pown da ikut budaya hindu, apatah lagi grand sebegitu rupa. Yes, ku pown nk bersanding nnti, tp xda la macam tu sekali, sekadar ingin diwar-warkan kepada sanak saudara, kawan kawan dan jiran tetangga, tidaklah untuk tontonan umum. Asalkan yang wajib itu dilaksana, akad dan nikah, wali dan juga saksi juga mesti ada, cukuplah jika itu je yang termampu. Itu in my opinion.

Lain pula dengan sahabat yang menyedarkan sebentar tadi, dia memulakan bicaranya tentang perkahwinan, bercakap tentang perkahwinan fairy tales ini. Katanya, dia ternampak org komen "lucky her", terus dia membalas "unlucky her". Terpana seketika, bukan ap, yela kami kaum wanita mesti pelik, of course lucky tapi cube renungkan kembali, katenya. Semua dah ditayang kan kepada umum, katenya. Yes!sangat btol , lalu terpkir dibenak fikiran ini, apa lgi yang tinggal untuk si suami jika semua dah didedahkan kepada umum. Ada logiknya disitu. Katanya lagi, budaya memang diboleh kan untuk diamalkan,tetapi yang elok sudahlah (begitulah bunyi, if anything wrong, lemme know). Tapi banyak unsur kristian disitu, baling bunga, dan mcm mcm lagi, terkesan juga dengan ayatnya tadi, ibadat dan budaya, dia melakukan ibadat, iaitu kahwin tapi dalam budaya kristian. Berfikir lagi diri ini, cetek sungguh pemikiran diri sendri, perlu bnykan membaca barangkali. Bagaimana ya kes itu, ibadat dalam budaya kristian. Seperti yang kita tahu, kahwin adalah sunnah dan juga ibadat.

Juga ketika menonton video itu ,terus teringat akn perbualan dengan seorang sahabat berjantina lelaki setahun lepas. Katanya kenapa keluarga si perempuan perlu letak kan hantaran kahwin mahal, sedangkan si lelaki sanggup mengambil risiko untuk menanggung dosa si anak nya. Wajar kan alasan nya itu. Letak kan sahaja nilai yang termmpu oleh pihak lelaki, itu sudah mencukupi. Kerana tanggungjwab yang sedia dipikul olek bakal suami itu tiada nilai nya. Setakat ini sahaja, sekian.

P/s: jika ada tersilap, mintak btolkan ye.

Thursday, September 23, 2010

Tagged.

rules:
1. Put your i tunes or window media player or etc in shuffle mode
2. for each question press the next button to get the answer
3. YOU MUST WRITE THE SONG NAME NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS LIKE
4. Tag 10 friends
5. everyone tagged has to do the same thing
6. have fun;)

1.What do you like in a guy/girl?
Naturally- Selena Gomez ;menyukai mereka yang tidak hipokrit barangkali.

2.How do you feel today?
What you waiting for- Colbie O'Dnis ft Miss Nina; makan fish n chips, lapar lapar.

3.What is your life's purpose?
Undisclosed desires-Muse ; I want to reconcile the violence in my heart.

4.What's your moto?
Te amor- Rihanna ; Dont it mean " I love you". ^_^

5.What do your friends think of you?
Secret-One Republic ; My life is kinda of boring?? no no :)

6.What do your parents think of you?
Run this town-Kanye West ft Rihanna ; Almost there, don't give up now, aja aja fighting! :)

7.What do you think about very often?
Hatin on the club- Rihanna; You took my love, oh I mean my heart ^_^

8.What is 2+2?
Solo- Iyaz ; Which means one! hahaha, wrong wrong.

9.What do you think of your best friend?
Replay-Iyaz ; I can be your melody. Wink wink ;)

10.What is your life story?
If we ever meet again- Kate Perry ft Timbaland ; I'll never be the same.

11.What do you want to be when you've grown up?
Goodbye- Kristinia Debarge; Dont know where my life is going :P

12.What do you think when you see the person you like?
Heartbreaker- Will.I.AM ; I know u didnt meant to break my heart :P

13. What will/did you dance for your wedding?
Dancing with myself- Glee Cast ; There's nothing to prove and nothing to lose.

14.What will they play at your funeral?
Uprising- Muse ; Omg, silap lagu nie, aigooo aigooo =.='

15.What is your hobby/interest?
Carry out- Timbaland ft Justin Timberlake- Let me walk to you.(cm xda kaitan je)

16.What is your biggest fear?
Bad Romance- Lady Gaga; Alamak, but after all, my biggest fear is Allah.

17.What is your biggest secret?
Omg- Usher ft Will.I.Am. ; oh my gosh! cant tell you all, hahahaa

18.What do you want right now?
Hush Hush- The Pussycat Dolls ; I'll take care of my self.

19.What do you think of your friends?
Memories- David Guetta ft Kid Cudi ; Wont forget the moment I found you all, the best memory.

20.What will you post this as?
Tagged! :)

Maka dikehendaki mengetag beberapa sahabat ye.
1) Nur Ayuni Kamal
2) Che Fatin Humaira
3) Rizqi Firman Sudeis
4) Amanina Ghazali
5) Ienna Nordin

Wednesday, September 22, 2010

Unpredictable.

Salam and hai to all, lately I am stucked with this blog and perhaps it's because a lot of good things happened to myself. Life's getting better when I get older, actually not better at all, but it is good though. Btw, last night I had a long conversation with my bestf riend, Wan Syafiq and for sure I wont forget what happened to us last night. For the first time, both of us had a freaking serious conversation. ^_^ highlight again, first time ever since we become a very good friend to each other. Now I have to admit that girl and boy cant be best friend forever due to some unexpected feeling that will come across which you wont realized that until at certain time. Warning, this statement didnt declare that Syafiq and me became a pair. hahaha, it just a statement which doesnt have anything to do with us. Actually it has thing to do with us. pffffft~see, told you that different gender cant be best friend. Tapi kitorang wont take any steps eventhough both have feeling for each other. Semuanya sebab me myself and syafiq dont believe in couple thingy because both of us believe in jodoh. Means that if kitorang couple, tak semestinya both of us akan get marry to each other. Kalau tak da jodoh, kiranya sia sialah apa yang dipertahankan sepanjang tempoh couple itu. Sebab jodoh pertemuan adalah future, we cant say anything about future coz it's out of our control. Kite yang merancang dan Dia yang tentukan. Frankly speaking, yes both of us had feeling to each other, but kitorang malas nak pikir more than that, perasaan tu biarkan je for now. Lagipown Syafiq belajar kat UK for 3 years, 3 years are not short time, many things might happen during that period. Probability that he might find another woman is big, same goes to me actually, during that period, I might find another man in my life. So, untuk tidak meluka kan sesiapa, we decide to be bestfriend until both of us finish with our study, then we will talk about this thing again.Sebab utama kerana diri ini sayang akan persahabatan yang terjalin lame, since both of us in std 4. To the readers, mesti tertanya, kenapa tak kapel je, chop awal awal apa salahnya, innit? Haa, bila sekali pikir, yes, btol tu, dua kali pikir, ye btol juga. Klo chop xda orang bole amek dah. Tapi klo chop dan kapel bertahun tahun, tapi bukan dia jodoh yang ditentukan untuk kite, xke makan diri namenye tu. Menangis keluar air mata darah nanti. Kitorang tak nak semua tu berlaku antara kami berdua. So, kitorang memang nekad nak tunggu what will happen next, lets say if he's meant to be with me, doakan kami bahagia. But if he isnt meant to be with me, kitorang akan doakan supaya both bahagia. Sebab yang terjadi adalah rancangan Nya, kita tiada hak nak bantah, mogok or seangkatan dengan nya. Kalau ikutkan hati, yes , definitely I'll be waiting. Hurm, kalau ada jdoh, rezeki kitorang, kalau xda pown tak pe, kami akan mengabdikan diri kepada yang lebih berhak ke atas kami. ^_^ nice saying innit? hahahaha, okay enough for now. Sekian.

Tuesday, September 21, 2010

Lebuh.

Salam dan juga hai, tiada apa yang ingin dibicarakan, sekadar nak menulis jerp. Owh ya, berkaitan dengan tajuk entry, Lebuh dipilih sebab teringat kata kata Helmi, dia pakai perkataan lebuh bagi terlajak. Terlajak disini refer kepada tido yang terlalu lame iaitu sejak pukul 02.20 - 03.54 pm tadi, maka terlajak pontenglah dua kelas tadi iaitu kelas Separation Process dan juga tutorial Separation Process. Actually memang xda niat nak ponteng both classes tapi xda rezeki kot nak pegi kelas tu. Nyesal je rase tadi ponteng Reaction Engineering. Klo tak ponteng RE tadi mesti da pegi both classes tadi. T_T . Cam da serik je nak ponteng after this. Semua nya gara gara lab session for Separation Process la pagi tadi nie. It took a longer time than before. Experiment titled Rotary Evaporator memang menyeksa jiwa dan raga. Kepada group yang tidak buat lagi experiment ni, I wish you all gud luck la eh. Selamat tabah. FYI , tadi kitrong punye lab session pown kitorng buat jahat kot. Didn't do for the last part sebab for each part it took 1 hour and a half kot. =.=' . Lagipown masa yang diperuntuk kan untuk buat experiment ni xbanyak actually. Nasib tak kantoi ngan lab demo tadi, klo tk , matilah kami. Btw, tadi dalam kelas syafiq kol, sangat gumbira sebab dia kol tapi sangat sedih sebab xdapat angkat. Tiga kali dia kol tak dapat nak angkat sebab hari ni menggedik nak dop depan sekali dalam kelas. T_T wuwuwuwu. Nape la dop depan sekali. Tapi xpe, nnti dia kol balik la tu. Owh,setakat ini sahaja buat kali ini. Sekian.

Sunday, September 19, 2010

Contest baju raya.

Alahai, mentang mentang la bulan raya tengah hangat nie, terus ditagged untuk buat contest baju raya. Ditagged pulak oleh kakak ku yang sememangnya gian membuat contest =.=' . Pengumuman, ini bukan penyakit keturunan ye pembaca sekalian, which means ku xda penyakit gian membuat contest itu. Btw, berbalik kepada baju raya, haaa tema baju raya tahun ni adalah ungu violet (same je padahal ungu ngan violet tu =.=') . Ada dua helai baju raya dah kedua duanya adalah berwarna ungu. Penah mintak wanra biru dengan ibunda tercinta, tetapi permintaan tidak dilayan sebab tahun lepas dah ada warna biru dua helai juga ya kawan kawan. Tapi sangatlah dukacita sebab baju kurung yang telah dijahit itu besar gedabak =.=' ; which means baju yang sepatutnya boleh masuk seorg, boleh disumbat dua orang. T_T . Maka berayalah dengan baju bersize XXXL itu. Sekarang tiba masa mahu upload gambar baju besar gedabak itu ye kawan kawan.
Ya! inilah baju besar gedabak itu, sengaja tidak mengupload gambar yg pose nya berdiri gara gara menutup kelebaran baju itu =.= ' . Sangat sadis kedengaran nya, baju yang satu lagi tidak dapat diupload kerana setelah dibelek belek, tiada gambar yang cun lagi menawan seperti model. Dibawah disertakan sedikit details tentang gambar tersebut ya;

  1. Latar tempat : Pontian, Johor. Ketika berada dirumah Nyaie Barung.
  2. Latar masyarakt : Kanak- kanak, ibu bapa kanak kanak, nenek serta datuk kanak kanak.
  3. Latar masa : Petang di 3 Syawal rasanya.
Wah! mcm tengah buat komsas pula rasanya. Ku kira, tidak perlu dielaborate la setiap latar itu ya, jika dipanjangkn, macam kartun jadinya. Segan sih. Okay,sekian sahaja ya. Sebelum mengakhiri penulisan ini, ingin mengetag beberapa rakan bagi mengcukupi syarat contest ini. Mereka yang bertuah ;

  1. Rizqi Firman Sudeis Ibrahim
  2. Athirah Amer Hamzah
  3. Che Fatin Humaira
  4. Nur Syakierah

Saturday, September 18, 2010

Berblog kembali.

Salam dan juga hai, wah lame rsenye tidak menulis blog yang telah bersawang ini. Last entry pown ditulis semester lepas. Kini kembali mengarang atas sebab sebab tertentu. Antaranya ialah :
  1. Berasa begitu bosan sampai tak tahu nak buat apa.
  2. Sebab kawan rapat saya sudah tidak ada dibumi Malaysia, so tiada tempat nak meluahkan apa yang dirasa, tiada tempat melepaskan geram.
  3. Sebab perasaan ingin mengarang membuak buak dalam diri ini. (kenapa tidak ambil sastera ya dahulu kala)
Okay berbalik kepada tujuan utama kenapa mengarang entry ini, ingin menyatakan perasaan sedih ye sebab malam ini sudah mahu berangkat pulang ke UTP. Dunia sebagai pelajar kembali lagi, boleh dikatakan dunia yang amatlah penat dengan segala galanya yang terjadi di dalam penjara Tronoh itu. Even makan pown dirasakan tekanan bila diri ini berada di dalam UTP. Begitulah betapa kuatnya penangan tidak mahu pulang ke UTP. Segala galanya dirasakan tidak enak bila hati dah tak gembira. Namun ada peneman di UTP itu. CJ7 yang dikenali sebagai totjau dan juga raja rimba. Itulah patung comel yang kusayangi. InsyAllah ketenangan di UTP mampu diperoleh dengan memeluk binatang-binatang comel itu. Doakan perjalanan pulang ke UTP malam ini berjalan lancar, tidak mahu lagi seperti kejadian lepas; tayar pancit. Membuang masa di dalam bas gara gara menunggu bas lain tiba. Btw, skrunk hati gembira kerana tengah chatting bersama syafiq. Ya, dialah kawan baek saya, sgt ngeng but I like. :) Miss him oredi. T_T dan miss rizqi juga. Sampai sini sahaja, sekian.