Saturday, September 25, 2010

Ibadah dan budaya.

Salam dan selamat petang. Tiada apa yang ingin dibicarakan, sekadar ingin berkongsi sedikit sebanyak ilmu dan pengetahuan yang diperoleh hasil dari bahan bacaan siang tadi serta sedikit pengetahuan yang dikongsi oleh kawan. Lately banyak sangat kawan kawan di FB berkongsi video tentang perkahwinan Nadia anak pengarah Naza Ria (btol tak nie), rata rata caption nya " wah,nk kawin mcm nie", "wah,bertuahnya dia", "fairy tales" dan mcm mcm lagi. Itu bercerita tentang yang memuji perkahwinan itu, tidak lupe juga kepada yang mengkritik, "ni la akibatnye kuat sgt tgk citer cinderella", "membazir" , "banyak unsur kristian" dan mcm mcm lagi.

And for sure me myself pown teringin memberi my own opinion on that matter, bukan ape, pasti ada sje arising matter tentang yang berlaku di sekitar kita ini. Dan I would like to emphasize here, opinion, which means there's nothing wrong or right, it just that I want to share what I had in my mind regarding on that ceremony. Frankly speaking, kami as a women, mesti mengidamkan perkahwinan yang grand sebegitu, tapi mustahil lah dengan kemampuan yang ada ini. Tapi hakikatnya, as we all acknowledge, bersanding itu pown da ikut budaya hindu, apatah lagi grand sebegitu rupa. Yes, ku pown nk bersanding nnti, tp xda la macam tu sekali, sekadar ingin diwar-warkan kepada sanak saudara, kawan kawan dan jiran tetangga, tidaklah untuk tontonan umum. Asalkan yang wajib itu dilaksana, akad dan nikah, wali dan juga saksi juga mesti ada, cukuplah jika itu je yang termampu. Itu in my opinion.

Lain pula dengan sahabat yang menyedarkan sebentar tadi, dia memulakan bicaranya tentang perkahwinan, bercakap tentang perkahwinan fairy tales ini. Katanya, dia ternampak org komen "lucky her", terus dia membalas "unlucky her". Terpana seketika, bukan ap, yela kami kaum wanita mesti pelik, of course lucky tapi cube renungkan kembali, katenya. Semua dah ditayang kan kepada umum, katenya. Yes!sangat btol , lalu terpkir dibenak fikiran ini, apa lgi yang tinggal untuk si suami jika semua dah didedahkan kepada umum. Ada logiknya disitu. Katanya lagi, budaya memang diboleh kan untuk diamalkan,tetapi yang elok sudahlah (begitulah bunyi, if anything wrong, lemme know). Tapi banyak unsur kristian disitu, baling bunga, dan mcm mcm lagi, terkesan juga dengan ayatnya tadi, ibadat dan budaya, dia melakukan ibadat, iaitu kahwin tapi dalam budaya kristian. Berfikir lagi diri ini, cetek sungguh pemikiran diri sendri, perlu bnykan membaca barangkali. Bagaimana ya kes itu, ibadat dalam budaya kristian. Seperti yang kita tahu, kahwin adalah sunnah dan juga ibadat.

Juga ketika menonton video itu ,terus teringat akn perbualan dengan seorang sahabat berjantina lelaki setahun lepas. Katanya kenapa keluarga si perempuan perlu letak kan hantaran kahwin mahal, sedangkan si lelaki sanggup mengambil risiko untuk menanggung dosa si anak nya. Wajar kan alasan nya itu. Letak kan sahaja nilai yang termmpu oleh pihak lelaki, itu sudah mencukupi. Kerana tanggungjwab yang sedia dipikul olek bakal suami itu tiada nilai nya. Setakat ini sahaja, sekian.

P/s: jika ada tersilap, mintak btolkan ye.

9 comments:

cik katy yg semestinya cute said...

mak kita ckp,t kamu2 kwen,mk x ltk harga,kamu berdua bincang la yg mne terbaek ikut sunnah,kamu yang kwen,mak restui je

natasha said...

waaaah~suwitnye..
klo kite lak, kite akn tnye silelaki, bayar je yg dia termmpu, buat ap nk bebankn mereka..
innit? ^_^

cik katy yg semestinya cute said...

haa smela 2 mksdnyr

awgnasuha said...

inspired. :)

natasha said...

haha, thanx to fami ^_^
da btol da tu kan???
haa,ckp kat asob,jgn mintk hantaran bnyk sgt :P

Nash said...

Erm...
cik natasha...
setuju gak pandangan cik natasha ni...
tapi tu la..grand2 cam tu..
actually..xpasan lak harga hantaran kawin...
yg pasan...mas kawin RM80....je...
punye la mahal hantaran... (bukan wajib pun)..
yg wajib....erm2...
(^_^)

natasha said...

Pasal hntaran tu. tk pasti, btolkn if ku salah. ^_^
haaa,yg wajib, akad nikah ,sksi, dan wali.ke ad lgi yg termiss nie?? =.='
okay,mmg cetek ilmu di dada . my bad.

'amirahH said...

beza adat n ibadat;
1.niat-krn pe dia buat...
2.islam-org yg dilakukan mestilah islam

'amirahH said...

beza adat n ibadat;
1.niat-krn pe dia buat...
2.islam-org yg dilakukan mestilah islam