Friday, October 29, 2010

Sebab Mata Lelaki Gemar Lihat Badan Wanita

Malam pasangannya siang,

Jaga pasangannya tidur,

Rajin pasangannya malas,

Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah

pasangan kepada lelaki,

maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita

itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,

maka ia ada hubung kait dengan nafsu.

Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,

ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu,

mestilah dikawal dengan iman.

Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah

Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.

Simbol apa, semua orang tahu.

Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika

tidak dikawal dengan iman.

Maka mata lelaki ini selalu menjalar

apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang

perempuan boleh dihayati oleh seorang lelak

idengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.

Apabila seorang lelaki terlihat seorang

perempuan, maka perkara pertama yang akan

dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan

.Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh

seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.

Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka

mata lelaki itu akan turun ke bawah meliha

tbentuk lehernya,maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.

Maka mata lelaki itu akan turun lagi

melihat bentuk payu daranya,

maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk

payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan

turun lagi melihat

bentuk ramping pinggangnya,

maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak

bentuk pinggangnya,maka mata lelaki itu akan melihat pula akan

bentuk punggungnya,maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya

agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan

lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,

maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain

yang agak ketat sehingga terlihat bentuk

pehanya walau sedikit,maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan

bentuk kakinya pula,maka janganlah wanita itu berseluar, kerana

terus-terang pihak lelaki bercakap, walau

muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,

jika beliau memakai seluar,walau nampak besar

sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara

sepontan, entah tak tahu

Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak

akan bentuk kakinya,

maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,

maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki

itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan

melabuhkan kain, atau memakai stokinyg warnanya

jangan sesekali berwarna kulit perempuan,

maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,

akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,

maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan

tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,janganlah pula kamu melihat mukanya,

kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika

kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.

Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang

cantik akan menimbulkan fitnah,maka berpurdahlah kamu,

jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis

penyakit,iaitu mata

lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika

ia terlihat warna yang menyerlah atau terang

jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan

memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat.

Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.

Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu

apakah dia mata lelaki itu, dan perlu

diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,

jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah

pula kita menjaga kehormatan diri masing2,

jangan keluar seorang2,keluarlah dengan mahram,

atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar

tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula

janganlah menjalar langsung kepada muslimah,

walau muslimah itu telah menutup aurat,

insyaAllah selamat dunia akhirat.

Seperti firman Allah,"Dan tundukkanlah pandanganmudan jagalah kemaluanmu".Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudungmasih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaumlelaki, mata kamu itu wajib untuk tidakmencuri2 melihat wanita muslimah, kerana iadilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.

Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri..

Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga…

Friday, October 22, 2010

Re-post. (Stress)


Saya stress, tons of work to be done in short time. Gotta be kidding, next week task- 3 test, 1 presentation, 3++ project to be submitted dan banyak lagi. Xsanggup nk tulis semua. Esok ada ESQ, thinking of escaping due to lots of work. Tp rugi coz we r going there for free, which ditaja ole MARA, kalo pegi by sendiri , might cost up to RM500++. So, better take this opportunity, org bagi, kite amek.. innnit?
Okay, skrunk bce yg bawah lak eh, sbb rasenye yg bwh lgi menarik daripada ku dop membebel nie..hahaha.


A lot of things about me :
  1. My full name Nur Natasha binti Kamal. family and kaum kerabat n kawan kawan yg rapat n hosmate pggil acha .
  2. Berumur 19 tahun 21 bulan. masih tak nak ngaku yg me myself sudah berumur 20 tahun. seorg yg sgtlah matang, xpercya tnye la kanak kanak aka dearies hosmate saye yerp
  3. Suke sangat tengok bintang- seorang yg sgt suka kn bintang smpai xtaw n ckp cne how much i like stars. some said org yg suke tgk bintang ni org yg kesepian,haha..dun think so okay, coz i haf my friends with me n also my family. Perasaan tgk bintang yg bnyk kat langit xdapat nk digmbrkan dengan perasaan. Impian juga adalah ingin melihat bintang dengan org yg tersayang. jeng jeng jeng :P
  4. Rizqi Firman Sudeis dan Wan Syafiq Wan Musa adalah merupakan kawan baek yg sgtlah ngeng. Glad to have both of u as my superb friends.Kami betiga adalah insan rabun .Talking of rabun, time kecik kecik dlu, klo bole, hari hari mintk doa sbb nk rabun. sbb tgk yg pakai spec tu cm dak pandai jerp. Tak bole blah. Dan sekarang permintaan termakbul. N it was a night mare okay.Sangat tak suke pakai spec.Buat sakit hidung jerp.
  5. Seorang yang sangatlah cerewet pasal kebersihan dan kekemasan. For me, kekemasan sangatlah penting okay. Tahap kecerewetan ku itu, sampaikn jarak hanger dalam almari pown mesti sama. Klo bole,nk ukur dengan pembaris. Dan kaler hanger juga mestilah same okay. Lipatan baju juga mestilah sama besar. haahahaaha (^_^)
  6. Suka sangat sangat biru. First time suke kaler biru time darjah 4. Ketika cikgu tengah mengajar kat depan , tetiba ada student bru msuk, dan handsome okay.hahaah. Nak dijadikan cerita, time kelas fardhu ain tu, dia pakai baju melayu kaler biru.Haaa, tu la sejarah nya kenapa ku suke kaler biru. And as time goes by, i realized that kaler biru ni mmg sgtlah lawa. Which means i suke kaler biru bukn sebb lelaki itu semata mata okay :P
  7. Ayah asal johor(jawa) dan mak terengganu. This part same ngan nina, thanx nina sbb tagged.haha, now i realized susah gile nk hbeskan benda alah nie. Dan juga bru sedar there's nothing interesting bout me..hahahaa.. loser kot.
  8. Suke barang kecik. Okay,saya suke sgt psp,dlsr, kamus electronik. quran letronik, fon mahal, n sume sume la yg kecik n comel. Those yg taw kedai folio(kot) kat JJ ipoh tu,haa, untuk pengetahuan , sume barang kat kedai tu ku suke okay. Kepada yg mau atau berniat nk bg hadiah, sila sila usha itu kedai okay.
  9. Ekspresi muka selalu sama ngan fatin humaira. haha,dis thing hanya ku ngan c.aten je taw kenapa.
  10. Seorang yang cepat marah, cepat cool. Okay, ku seorg yg sgtlh cepat marah aka bengang aka bad mood n yang seangkatan okay. If ku bad mood, xda sape pown dalam rumah kat utp tu akan tegur or bertnya. sbb muka mcm nk telan sume benda yg ada kat depan mata. N if ku terasa ngan seseorng, dun wory okay, coz it wont last longer than one day. Bangun tido terus lupa sume benda.
  11. Berkulit tidak putih. Saya gelap,tp tk keysah pown .sbb klo putih pown xdapat pahala lebihnya,hahah, btol tak kawan kawan> Bersyukur seadanya siapa diri ini.Setiap org ada kelebihan masing masing. Owh, tidak lupe, pernah dilabel hitam oleh adik beradik aka siblings aka femly..haha.
  12. Kenapa xsuke perkataan badak. Pernah dipanggil badak beberapa tahun yang lalu, juga gelaran dicipta oleh adik beradik lagi, gara gara mempunyai berat badan yang berlebihan. Sangat gemuk dlu, tak taw npe tetiba bole jadi maintain aka slim mcm skrunk..haha.slim ke???
  13. Kawan kawan ckp ak tk mature. Okay, ni fakta salah, saya sangatlah matang. U can tell by looking at my face la..hahaa. Tp tu la, everytime ku ckp "saya mature okay", mesti hosmate sume bwat muka, "ergh, tolong la tak" . sgt kejam kan ??? haha, mungkin ini kerana sifat yg suke melawak tk bertempat kot. Saje je xnk bwat perangai tua, kan nnti suke takut lak.hahaaha
  14. Seorang yang tak feminin sangat. Ini fakta btol, bukan auta okay. Bukti nya,, ku xpandai pakai bedak, xda la compaq powder (btol ke eja nie) , xda maskara, xda eye liner , xda foundation , xda undergraduate.hahaaha. dan seangkatan dengan nya la. Tapi klo pencuci muka tu ada la..
  15. Nak kawin umur 25 tahun. Hhahah, ni berangan je nie, walhal calon pown xda. tp xpe. klo bole jerp nie.xnk lewat lewat eh, xelok..hahaa..gatal je
  16. Nak rumah banglo atas bukit yg ada landskap+ taman bunga+cage untuk arnab, kura kura, sugar glider, hamster dan semua benda alah yg cute mute la. Sangat sukakan halaman atas bukit. mcm citer teletabbies, mario. Nak ada swimmg pool dalam rumah, ada 6 bilik tidur, ada dapur besar, ada ruang tamu besar, ada garaj kereta yg besar, ada mcm mcm la. Blik anak perempuan nk kaler ungu putih. Dan anak lelaki kaler biru putih,. wah!
  17. Suke sgt name iman. Kalo bole, nak semua name my children ada pangkal iman. contohnya iman nazehah, iman nadrah, iman shahran, iman shafran,...hahaha.gedik je kan??? tapi ap nk keysah,.hahaah,suke hati la kan.. :P
  18. Kalau da kawin, nak bunga if possible sekali seminggu. Part ni paling gedik..haha,nk nye klo dapat husband yg xromantik, alamatnya hantar bunga kat diri sendri la. =.='
  19. Kawin nk tema ungu putih, bju mcm norjuma. Haaa, evntho ku suke warna biru, tp klo biru jadik tema kawin ,cm karton lak, klo ungu putih sgt semart..klo pink kan,hilang akal lak..hahah.phm phm la yerp.. saya tk secerah orang laen ..
  20. Sangat suke seni eventho xda bakat seni langsung. Seorg yg sgt sukakn lukisan alam , abstract, dan mcm mcm yg berkaitan dengan seni. Nak sangat pergi tempat yang ada lalang bnyk bnyk, pastu depan tu ada tasik, ad satu sampan, da kami (hahahaa,spe kami tu) naek sampan bersama sama. Pastu ada rama rama berterbangan. Ada pelangi, wah! mcm alice in wonderland lak.. aigooo =.=' terlbeyh imaginasi ..
  21. Perkara yg paling disayangi. Patung cj7 yg ma n balqis bagi, rantai dan cincin serta gelang yg ma bgi. no telefon clcm 019-943++++++ yg abah bg, jam pasir yg beli time darjah 4 dlu, handfon n95 yg abah bgi, laptop yg abh bgi.. n mcm mcm lgi.
  22. Perkara paling tk suke. My bestfriend , Wan Syafiq Wan Musa akan fly dalam masa beberapa hri lgi. Dah la ikiey pown blaja jauh..huk huk huk...
  23. Pling benci orang yang ckp xserupa bikin. This kind of peeps yg pling ku xsuke, n sgt xsuke klo org tu da jnji ngan kite, tp mngkir jnji sbb nk tunaikn jnji bru yg dibwat dengan org laen eventho dia berjnji ngan ku dlu.
  24. Belajar sesuatu dari erni lihan. Dont expect someone which refers to guys, to be more than friend coz u will hurt urself inside. thanx erni lihan
  25. Belajar sesuatu dari amirah hassan. Kalau nk tengok mcm mne mase depan kite, mcm mne hubungan kite dimasa hadapan, tengok blik mcm mane kite layan orang disaat ini dan saat lepas. thanx amirah hassan!
  26. I love you everyday. Pepatah ajaib ini mesti dilafazkan hari hari oleh bakal suami, haaa, romantik tak??haha, klo xnk ckp hari hari pown, u better record u voice eh, coz klo bakal suami sibuk or mls nk ckp, ku bole play je suara tu. =.=' (sounds desper)

DONE!!!!!! (^_~)


Monday, October 11, 2010

Tomyam masam pedas panas.

fuh!kenyang kenyang, smpai tak bole nk gerak dah, perut dah menggelebeh dah nie =.=' (makan bnyk sgt). Haa, hari ni puasa lagi, tapi bukan puasa 6 kawan kawan, sbb bulan syawal da hbes, tp ku xraya lgi., eh chop, tapi ku smpt la pose 6 hari di bulan syawal hari tu, hari ni pose sbb tettt tettt. Time bulan pose ritu, mc bnyk sgt =.=' Tak cukup bnyk lagi, ditambah lak ngan ponteng pose time musafir ritu, dush! b4 ni xpenah penah muntah time bermusafir, ritu tetiba je perut nk ngada ngada. Okeyh, berbalik kepada tajuk entry, tomyam masam pedas panas keluaran restoran rusna, fuh! terbaek dari ladang kot~ tomyam pling best kat perak setakat nie. *eh eh, tipu je kan, rusna kene bg komisen ni, sbb promote* ;) haaa, mmg kaw kaw la tomyam dia, dah la bnyk isi, segala jenis binatang dlm laut dia letak dalm tomyam tu, ckp ngan haiwan laut, dikutip nya haiwan darat yg dipanggil ayam, walaweh! mmg terbaeklah. Xckp lgi tuh, ad lgi hiasan hijau hijau serta merah merah, segala bagai jenis sayuran , lada semua kaler dia letak. Mmg panas perut la mkn, berasap, haaa nk extreme lagi, asap kuar dari telinga kot, mmg kene prepare fire extinguisher kot klo nk mkn tomyam tu lagi laen kli.

Haa, gmbr bwah ni effect lepas mkn tomyam rusna :

minit pertama makan tomyam rusna :
kondisi bibir, masih cun sbb xpedas sgt ^_^
merah menyala gitu, ewah ewah ..


minit ke 5 :
keadaan bibir da mula pelik sbb pedas sgt,
rupa bibir da mcm bibir badut kat genting highlands =.='


minit ke 10 :
you all see la, bibir i jadik lebih kurang cm gmbr bawah nie,
da bole tertukar ngan selipar fipperlak, penangan tomyam rusna, fuh!
mmg masyuk la. *_*
lebam lebam mata nk hbeskn tomyam tu


minit last last bile 2 mint setelah tomyam berjaya dihbeskn :
fuh~hot hbes bibir ku inie, walaweh! klo bibir jadik mcm ni tiap tiap kli mkn tomyam rusna,
haa, 24/7 pown ku sggp telan kot,
tk hot ke bibir mcm nie n_n

Wah, mmg hiper hbeslah gaya mengolah ayat nie.. hahaha

Maka berakhirlah kisah tomyam masam pedas panas ini. Sekian =.='

P/S: kalau makan, berhenti sebelum kenyang, kerana perut yg penuh, akn membuatkan diri jadi malas, jika malas, bnyaklah tidurnya, jika banyak tidurnya, maka kuranglah ilmunya.

Semut dan dinosour.

Sang Dinosuor yang cute mute ^_^
Kadang kadang kite lebih nampak semut diseberang sungai, tapi tak nampak dinosour didepan mata.

Si semut yang manis n_n


Saturday, October 9, 2010

Share dari FB.

§
Empat perkara menguatkan badan

1. makan daging

2. memakai haruman

3. kerap mandi

4. berpakaian dari kapas

§ Empat perkara melemahkan badan

1. banyak berkelamin (bersetubuh)

2. selalu cemas

3. banyak minum air ketika makan

4. banyak makan bahan yang masam

§ Empat perkara menajamkan mata

1. duduk mengadap kiblat

2. bercelak sebelum tidur

3. memandang yang hijau

4. berpakaian bersih

§ Empat perkara merosakkan mata

1. memandang najis

2. melihat orang dibunuh

3. melihat kemaluan

4. membelakangi kiblat

§ Empat perkara menajamkan fikiran

1. tidak banyak berbual kosong

2. rajin bersugi (gosok gigi)

3. bercakap dengan orang soleh

4. bergaul dengan para ulama

§ 4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI-Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit danbumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH-Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solatmalam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBAM-iring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyakdimakan.

4. TIDUR SYAITAN-Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

*Kalau ada kesudian .. Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim - Muslimat yang lain agar menjadi amalan kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yangmengajarnya meskipun dia sudah mati.

Hati yang redha.

Salam dan selamat malam, mungkin ahaa. Tetiba mahu menghupdate belog after mmbce satu post pasal "Mana satu pilihan hati". Tertarik dengan isi entry tersebut, semuanya pasal takdir yang telah ditentukan kepada kite di pentas dunia ini. Seperti yg readers taw, takdir yg spe spe tk boleh ubah, yaitu ajal maut, dan jodoh. Xbole blah je diri nie, asal update belog je, mesti pasal jodoh =.=' (simptom menggedik). Dush! gatal je kan, haha, tp ap keysah, kisah suke je pown. ;)

Berbalik kepada tujuan asal berbelog mlm nie, hasrat dihati nk bercerita pasal entry yg ku bace tadi, mana pilihan hati, entry padat dengan tazkirah pasal jdoh pertemuan, ;D (muka gedik je). Entry bermula dengan soalan si gadis kepada puan emak (jgn marah zack ;B)

Saya bertanya kepada emak, “mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? ”Mak jawab, “dua-dua bukan..”

Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.

“Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah..” Saya menarik nafas dalam-dalam.

“Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?” Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.

Haa, tu sedikit sebanyak pasal entry tersebut. Pastu mcm mcm lagi la pasal entry tu, panjang sgt, nk mengolah pown malas ni, mau study lak jap g nie. (stdy zzzZZZz =.=') Olah cikit jerp, pastu si ibu pown menceritakan perihal zaman mudanya kepada si anak yg masih mentah tentang pengalamn cinta di dunia ini. Panjang berjela jela kisahnye, tetapi part yg terkesan dihati hanya sedikit, terasa kata kata si emak itu terkena dibatang hidung sendiri. Ayatnye berbunyi ;

“Mak memang tak ada perasaan lansung pada dia ke?” saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak. Emak ketawa kecil.

“Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu.. Mak takut pada Allah. Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.. Mak, seperti kakak..” mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya. Kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.

"mak tak pernah bg peluang pada diri mak untk mengistiharkan perasaan tu". Ayat ni jelas menggambarkan betapa mahal luahan hati seorg si gadis. Mesti sgt sukar untuk mendengar kata kata cinta dari nya. Tetiba teringat akn diri ini, yg sgt senang menuturkan kata rindu kepada sahabat. Mungkin perbuatan itu patut dihentikan barangkali. Agar kata kata disimpan kepada yang lebih berhak untk masa hadapan nnti. Jika dilafazkan kepada semua org, ap lgi yg tinggal kepada org yg septtnya menerima kata kata rindu itu. =.= (ayat mcm pelik) . Akan mencuba untuk menghindarakn sikap mudah itu, moga ditabahkan eventho perasaan membuak buak ingin memberitahu tentang perasaan yg terkumpul dihati kepada sahabat berkenaan. Lagi tentang entry itu menyarankan kite menerima jodoh dgn hati yg redha, barangkali yg kite benci itu adalah jodoh kite. Betul lah pepatah ada berpesan " jodoh pertemuan ditgn Allah" . Setakat ini sahaja malam ini. Tamat sudah post yg ntah pape =.='

P/S : Hati kita ni walaupun dalam dada kita sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu untuk mengawalnya.. Hanya Allah yang boleh memegangnya.

Monday, October 4, 2010

Hilal Asyraf.

"Ada orang menegur saya,mengapa saya sering melafazkan cinta, kedengaran seperti mamat jiwang karat gayanya. Maka saya menjawab kepadanya, sebab saya tidak tahu adakah esok masih ada, untuk saya melafazkannya. (Hilal Asyraf, 2010)."

Sangat terkesan akan ayat itu. Tetiba teringat peristiwa semalam, ketika tengah chatting ngan sahabat karib,
ku ckp yg diri ini letih, lalu dia menyaran supaya tido. Terus diri ini menjawab, "klo ak tido, time ak bgn nnti, ko
lak yg tido" pastu mesti tk chat. Dia ckp dia blik kelas awal untuk esok hari, tp itu pown tk semestinya kitorng
boleh chat sbb kelas ku pada hari ini sgt penuh. Mase untuk diri sendiri pown blom tentu ada. Terus dia ckp
" dah tu chat la skrunk, sampai ko letih". Nada seperti marah, okay saya mintak maaf. Pastu dia ckp " klo xchat
sehari pown bukan jadi pape esoknye". Terus diri ini menjawab " mane taw kot kot esok ak mati". Terus dia
marah, tp ayat dia sgt terkesan dihati, terkesan in a positive way. Thank yerp, appreciate that ^_^. Pastu end
of conversation.

Friday, October 1, 2010

Penyeri dunia.

Salam dan selamat petang. Niat dihati mahu mengarang panjang berjela kali ini, itu pown kalau idea datang mcm kilat. Tadi terbuka facebook (terbuka, tiada niat nk buka) =.=' . Terus tertarik dengan video yang dishare oleh seorang kawan. Tajuk video itu "Muslimah wajib tonton". Terasa diri ini muslimah. Bila klik play tu, dalam hati bermonolog sendiri " owh, da tgk hari tu, yg syafiq share". Tapi teruskn juga tgk, siaran ulang tayang, dan tetiba playlist mendendangkn lagu Wanita- Dehearty. ^_^. Terus terasa ingin update pasal wanita di belog ini. Okay berbalik kepada video tadi, memang ditujukan kepada kami, intipati nya bagus, tentang gaya sekarang. Dan rasa nya rata rata taw pasal ap. Masalah wanita jahiliah dikatakan kembali lagi. Mungkin, persoalan ; adakah diri ini tergolong sekali. Berfikir. Antara ciri yg dimaksudkan sehingga dikategorikan wanita jahiliah ialah:
  1. Wanita mengenakan solekan berlebihan
  2. Mengenakan tudung tetapi menampakn hiasannya
  3. Keluar rumah tanpa arah tuju
  4. Sentiasa berjalan dengan lenggang lenggok
  5. Menghentak kaki ingin menarik perhatian
  6. Persamaan tudung kite dengan mereka
  7. Bermegah megah menunjukn kecantikan kepada umum
  8. Tidak berasa malu menjadi tumpuan lensa kamera
Dan banyak lagi. Yang paling terkesan bila part terima kasih teknologi sekarang. Teknologi yang dimaksudkan ialah facebook. Rata rata bangga menunjukn gambar posing yang cun ala comel. Tidak terkecuali diri ini. (ilmu perlu dibnykan lgi agar tidak terpengaruh T_T). Ada btol nya semua itu. Dan seperti yg kite tahu, kawan facebook bukan nye semua kawan kite. Rata adalah ajnabee yg kite tidak kenal. Gambar tidak semena semena ditontonkn kepada mereka. (peringatan untuk diri sendiri). Terus berfikir lagi diri ini. Semua itu btol, dan ad perkara dalam diri ini yg perlu dibetulkan. Siap sudah pasal video yg dishare tadi, kalau ingin lihat lebih lnjut, sila click link ini. http://www.facebook.com/video/video.php?v=1578890839407

Bercerita tentang lagu yang didengar. Dari tajuk kite tahu lagu itu ditujukan untk kaum kami. WANITA. Lirik lagu sangat padat. Pembuka bicara lgu itu " Kau digelar sebagai penyeri dunia".

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

*Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat di bahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi
http://www.free-lyrics.org/Dehearty/73852-Wanita.html

**Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Engkaulah "wanita istimewa"
Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita mengharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

Padat menceritakan bagaimana kami wanita harus dibimbing, di didik dan juga ditreat. Kiranya lirik lagu itu dah cukup intipatinya. Malas nk explain lgi. =.=' Sebab da xda idea, sekian sahaja ya.