Wednesday, November 17, 2010

The Little Red Riding Hood.

“Besarnya mata nenek”
“Supaya nenek boleh lihat kamu, sayang”
“Besarnya telinga nenek”
“Senang sikit nenek nak dengar apa yang kamu cakap, sayang”
“Tapi nenek, kenapa gigi nenek tajam?”
“Supaya aku boleh makan kau!!!”
Red Riding Hood terperanjat sekali apabila menyedari bahawa yang di atas katil tersebut bukan neneknya, sebaliknya adalah serigala yang ingin memakannya. Namun, belum sempat serigala tersebut menerkamnya, datang pemburu yang tidak tahu dari mana, memegang senjata untuk menyelamatkan Red Riding Hood. Serigala ketakutan dan terus melarikan diri. Red Riding Hood dan neneknya yang disembunyikan oleh serigala di dalam almari kini terselamat dari dimakan oleh serigala tersebut.
“Macam tu la kisahnya Red Riding Hood,” Cikgu Yati menamatkan ceritanya.
Semua murid tahun 2 Mawar teruja sekali mendengar cerita Cikgu Yati. Ada yang tepuk tangan, ada yang dah mula berangan dan macam-macam lagi. Tapi bagi aku, kisah ini tidak lebih hanyalah sebuah kisah dongeng tipikal yang berakhir dengan Happy Ending. Macam cerita Snow White, Cinderella, dan berpuluh-puluh lagi kisah dongeng barat yang aku penah dengar. Aku pun tak faham apa yang budak-budak lain seronok sangat. Ini kisah aku 17 tahun dulu. Bagaimana dengan 17 tahun kemudian?
*********************
Aku kini sudah berkhidmat di sebuah Kilang Elektronik di Ibu kota. Namun, setiap minggu, aku akan pulang ke kampung untuk menemani mak yang berseorangan memandangkan ayah pun sibuk dengan kerja-kerja kemasyarakatannya dan jarang berada di rumah terutamanya ketika hari minggu. Lagipun, kalau balik kampung, boleh rasa masakan mak yang lagi sedap dari masakan kedai mamak.
Kisahnya bermula ketika aku sedang duduk termenung di jendela. Bukan nak buat apa pun, Cuma nak ambil udara pagi sambil menyapa sang mentari pagi yang habanya suam-suam kuku. Tiba-tiba. Lalu seorang wanita membimbit buku, berjalan melalui rumahku. Aku terpana seketika melihat keayuannya berbaju kurung dan bertudung merah. Hatiku lantas berlagu……
Dia gadis bertudung merah,
Hatiku tergoda tergugah,
Tak cuma parasnya yang indah,
Dia baik dia solehah,
Dia gadis bertudung merah,
Bawalah diriku padanya,
Takkan habis ku berdoa,
Jadi kekasih halalnya….
“Apa yang kau memekak pagi-pagi ni, Iz? Buang tebiat ke ape?” tiba-tiba mak bersuara.
“Aik? Iz nyanyi dalam hati pun mak boleh dengar ke?”
“menyanyi dalam hati kau cakap? Sampai ke dapur mak dengar suara kau”
Oh, tanpa aku sedari, aku ‘ter’menyanyi dengan lidah, dan bukan hati. Dahsyat sekali aku berangan rupa-rupanya.
“Mak perasan tak budak perempuan yang selalu lalu depan rumah kita yang selalu bawak buku tu?” aku cuba mengalih pandangan mak agar mak dapat melupakan peristiwa yang memalukan aku sebentar tadi.
“Oooo… tak silap mak, yang tu cikgu sekolah menengah. Cucunya Tuk Lias yang duduk selang 3-4 buah rumah dari rumah kita ni.”
“Hujung-hujung minggu pun mengajar ke?”
“Alah kau ni. Sekarang ni macam-macam sekolah buat. Kelas tambahan la, kelas apa namanya tu…intensif?”
‘insentif, mak”
“Ha, kelas insentif. Macam-macam la lagi. Sekarang nak periksa dah dengar kata.” Sambung mak tanpa menyedari sedang dikenakan oleh aku. Aku hanya tersenyum. Bukan selalu dapat bergurau dengan mak. Seminggu cuma sekali.
“Ooooo. Tak tinggal ngan ayah ngan mak dia ke?” semakin ligat aku bertanya soalan.
“Mak ngan ayah dia ada kat bandar sana tu. Dia nak dekat ngan atuk dia katanya. Bagus budak tu. Walaupun belajar kat London, sanggup balik kampung mengajar kat sini sebab nak jaga atuk dia.”
“Wah, banyak betul mak tau pasal dia.”
“Habis, dah Mak Cik Kiah dot fm tu selalu datang rumah bawak macam-macam cerita. Semua la benda dalam kampung ni mak boleh tau.” Ujar mak selamba.
******************
Minggu berikutnya, aku pulang ke kampung lagi. Seperti biasa, aku lebih selesa berada di rumah pada waktu pagi sehingga tengah hari. Masuk sahaja petang, barulah aku akan berjumpa dengan rakan-rakan sekampung yang tidak keluar bekerja di Bandar. Aku masih selesa melepak bersama mereka. Walaupun berbeza profesyen, kami tetap kawan seperti dulu.
Sekarang baru waktu tengah hari. Bermakna, aku masih di rumah lagi. Kali ini aku duduk di tangga rumah pula sambil termenung. Memang sedari kecil, aku suka termenung. Tapi, menung bukan sebarang menung, termenung jauh memikirkan perancangan masa depan.
Sekali lagi cikgu bertudung merah lalu di depan rumahku. Tapi kali ini aku sedikit kecewa kerana ada lelaki yang lagak macam mat rempit bersamanya. Aku tak faham situasi sebenar yang berlaku. Nampak cikgu bertudung merah seperti tidak menyukai mat rempit yang seakan-akan ingin meng’ayat’nya. Tidak semena-mena, lelaki tersebut cuba memegang tangan cikgu bertudung merah yang aku dambakan sejak seminggu yang lalu dan cikgu itu menepisnya. Cikgu bertudung merah terjatuh.
“Ini sudah lebih.” Aku meradang tiba-tiba dan terus berlari ke arah lelaki tersebut lantas melayangkan flying kick tepat mengenai mukanya yang langsung tak kacak itu.
“Lu apsal mat? Tiba-tiba terajang gua?” Mamat tersebut panas dengan aku. Aku mencapai batang kayu berhampiran lantas menghalakan ke mukanya.
“Baik kau blah sekarang. Kalau tiba-tiba batang kayu ni hinggap kat muka kau jangan tanya kenapa.” Aku mengugutnya. Lelaki itu terus beredar dari situ dengan wajah yang nampak takut-takut.
“Pengecut jugak mamat ni, muka je rempit.” Desis hatiku.
Perhatianku beralih kepada cikgu yang sedang terduduk diatas jalan. Aku menghulurkan kayu tadi untuk menariknya bangun.
“Saya hantar cikgu balik. Rumah cikgu depan tu je kan?” hatiku berdebar saat memulakan bicara. Tapi aku cuba sedaya upaya untuk Nampak cool. Dia hanya mengangguk dan terus tunduk. Aku mendahuluinya dan dia berjalan di belakangku. Bagiku, kurang manis kalau aku yang berjalan di belakangnya atau berjalan beriringan dengannya.
******************
Malam itu aku sukar sekali untuk melelapkan mata kerana teringat peristiwa yang berlaku siang tadi. Aku memang betul-betul sukakan cikgu tersebut. Aku perlu cepat sebab kalau aku lambat, dia mungkin akan terus dikacau oleh lelaki-lelaki yang tak bertanggungjawab dan mungkin lebih dari itu lagi akan berlaku. Aku nekad untuk melamarnya.
Esoknya, sebaik matahari naik segalah, aku terus melangkah ke rumah Tuk Lias untuk menyatakan hajatku. Kebetulan, Tuk Lias sedang berjalan-jalan mengambil angin di laman rumahnya. Aku terus memberi salam.
“Assalamualaikum Tuk.”
“Waalaikum salam. Eh, kamu ni bukan anak Haji Salleh yang jadi imam minggu lepas ke?” Wah, ini sudah bagus. Tuk Lias pun perasan yang aku jadi imam menggantikan Imam Razak yang demam minggu lepas. Sahamku naik mendadak.
“Bagus la kamu ni. Sekarang susah nak cari anak muda boleh jadi imam. Bukan takat jadi imam, nak carik yang boleh mengaji pun dah susah.” Tuk Lias tiba-tiba mengomel. Aku hanya tersenyum diam. Sahamku semakin naik tinggi nampaknya.
“Tapi kamu baca surah panjang sangat. Lenguh lutut Tuk berdiri. Kamu kena la ingat jugak, yang jadi makmum kat kampung ni semuanya level-level Tuk je. Buatnya pengsan sorang-sorang tak ke naya?” pertama kali sahamku jatuh sedikit.
“Mintak maaf Tuk. Saya teruja sangat sebab first time jadi imam kat masjid.” Aku memberi alasan.
“Apa hajatnya tiba-tiba kamu datang sini? Nak jumpa Dina ke?” Tanya Tuk Lias. Tahu-tahu pula tujuan aku datang.
“Oh. Cucu Tuk nama Dina ke?”
“Haah, Dhiya Irdhina.”
“Oh. Tu la Tuk, berat jugak saya nak sampaikan. Tapi itu la hajatnya saya datang. Untuk menyempurnakan agama saya, saya nak la menyunting cucu Tuk menjadi suri hidup saya. Walaupun tak pernah kenal pun, tapi saya tak tahu kenapa saya yakin, dia adalah wanita yang baik dan solehah,” Tu dia, macam tak percaya aku yang cakap ayat macam tu. Tapi, kalau dah nak anak orang, kenalah pandai bagi orang tertarik dengan kata-kata kita.
“ Memang betul, dia memang baik dan solehah. Cuma Tuk nak tau la. Kamu ni bujang lagi ke tak?”
“Eh, mesti la bujang Tuk. Tengok la muka saya ni. Memang muka bujang la ni. Umur saya pun baru 25 tahun, takkan dah nak kahwin dua kot.”
“Bujang tu ada macam-macam jenis. Tuk pun bujang jugak. Bujang beranak empat, bercucu lapan. Hehehe,” Tuk Lias berseloroh.
“Oh. Saya bujang beranak tekak je Tuk,” balas aku.
“Hahaha. Lawak, lawak. Tuk ingat, lawak Tuk tadi dah lawak. Kamu lagi lawak rupanya. Hahaha.” Tiba-tiba Tuk tergelak besar. Sekali lagi aku hanya tersenyum.
“Tuk tak boleh nak cakap apa-apa. Minggu depan orang tua Dina nak balik kampung. Nanti Tuk telefon diorang bagi tau hal ni, minggu depan boleh la bawa keluarga kamu jumpa.” Kata-kata Tuk Lias memang menggembirakan aku. Tak ku sangka, orangnya selamba dan kelakar juga. Kini, aku sudah boleh memikirkan langkah seterusnya. Aku tak boleh berlengah lagi.
***************
Majlis kenduri aku dan Dina sudah selesai. Semua tetamu sudah pulang. Aku dan keluarga mertua juga baru sahaja selesai solat isya berjemaah. Aku keluar dan melabuhkan punggung di atas buaian di laman rumah . Kini aku sudah menjadi suami orang. Terasa berat tanggungjawab aku selepas ini.
“Boleh duduk sebelah, bang?” terdengar suara lembut Dina meminta izin menyertaiku di buaian.
“Duduk la,” ujarku ringkas.
Kami terdiam beberapa ketika. Mungkin masih kekok kerana kali pertama berpeluang berbual. Aku sendiri tidak menyangka bahawa pinangan aku di terima dengan mudah dan semuanya berlaku tanpa halangan yang besar.
“Abang tanya sikit boleh?” aku memulakan bicara.
“Tanya la,” balas Dina.
“Kenapa abang tengok Dina suka warna merah. Baju pengantin kita pun warna merah,” aku menyatakan rasa ingin tahu.
“Oh. Sebenarnya, dari kecil lagi, Dina memang suka watak Red Riding Hood. Watak tu memang nampak macam sentiasa patuh, dan sayangkan orang tua. Memang nampak menonjol la perwatakan dia dalam cerita tu masa dia bawak makanan untuk nenek dia. Sejak baca cerita tu, Dina rasa memang Dina nak sentiasa dekat dengan nenek supaya dapat tengok-tengokkan nenek bila dia dah tua. Tapi, nenek dah awal-awal lagi pergi sebelum Dina fly ke UK dulu. Cuma atuk yang masih ada dan siapa-siapa pun, bagi Dina, orang tua perlu Dina jaga dan tengok-tengokkan,” Cerita Dina panjang lebar.
“Oh, gitu. Tapi cerita Dina belum sama macam cerita Red Riding Hood yang betul, sebab takde pun serigala nak makan Dina. Hehe,” Aku cuba mengubah suasana feeling cerita Dina.
“Siapa cakap? Masa Dina di UK, ramai lelaki ajak Dina couple. Dina tak nak sebab Dina dah Nampak ramai kawan Dina yang dipegang, dan dipeluk oleh laki-laki yang tak bertanggungjawab ni. Lepas tu, bila dah bosan, tinggalkan. Bagi Dina, lelaki-lelaki macam ni sama macam serigala yang nak menerkam Dina bila dapat peluang. Alhamdulillah, Dina dapat jaga lagi sampai la Dina dah grade. Cumanya, hari yang abang selamatkan Dina tu, Dina memang dah jumpa serigala yang memang berani nak terkam Dina. Nasib baik ada ‘pemburu’ datang selamatkan Dina.”
“Hahaha. Pandai je Dina kaitkan cerita Dina dengan cerita tu ye?”
“Hehehe. Kebetulan je la abang. Dina dah tertarik dengan abang sebab abang langsung tak sentuh Dina masa abang tarik Dina bangun dan Abang tak pandang Dina langsung masa hantar Dina balik. Masa tu la Dina harap yang Dina akan jumpa lelaki macam abang satu hari nanti. Tambah-tambah pulak, bila atuk cerita abang jadi imam minggu sebelum tu, terus Dina mengharap abang masuk meminang Dina. Heheh.”jelas Dina panjang lebar.
“Dina bersyukur sangat sebab akhirnya, ada jugak pemburu yang datang selamatkan Red Riding Hood celup ni, walaupun dia bukan pemburu sebenarnya, tapi engineer.” Sambung Dina lagi.
“Abang pemburu jugak apa, pemburu cinta Illahi,” aku berseloroh.
“Adeh,” Tanpa aku sedari, penyepit ketam Dina pantas hinggap di bahuku. Sudah nasib badan, dapat bini suka mencubit. Berbintat-bintat la badan aku lepas ni.
Tak kusangka, aku juga sebenarnya mempunyai peranan dalam kisah The Little Red Riding Hood jelmaan Dina. Kisah yang aku anggap biasa 17 tahun lalu akhirnya benar-benar berlaku terhadap diriku. Cuma kisah yang ini berakhir dengan permulaan cinta antara Si Tudung Merah dan Pemburu, errr, ‘Pemburu Cinta Illahi’?

re-blog from groundkorea
pee-ass: everyone has their own fairytale :) eh eh, The Little Red Riding Hood fairytale ke?? Berfikir sejenak.

Tuesday, November 16, 2010

Beraya diperantaun.

Hai hai hai hai, here i come, again, untuk mendongeng di belog yg memang xmenarik langsung nie. =.=' (loser disni). As titled above, beraya di perantauan for the first time in my life, perantauan I mean beraya w/o my family for sure, and as for u to know, tak menarik langsung okay T__T . Dah la beraya dengan buku, omg~ lagi la sadis. Untuk raye kali ni, my aunt from KL beraya kat umah, sgt sdeyh b'cos dont have the opportunity to celebrate w/ em'. Sangat rapat dengan my uncle n aunt. Tapi tiada masalah, org cun seperti saya harus kekal tabah dlm menjalani hidup sebagai pelajar di obesi, which is Toronto, Ca. Act mahu berkongsi kisah duka sedikit, eventho had promised myself wont tell kisah duka in my life anymore, tp apakan daya, teman untuk berkongsi tiada, Rizqi jauh diperantauan dan deary Hani balik for celebrating hari raye w/ her family. T__T . Nak ckp yg sejak sekian lame xngs bcos of human being called guy!, semalam tewas. Totally hate myself when there's a piece of me which is not belong to me anymore. Dear teens or readers out there, take care of ur heart. Okay done.

pee-ass: jgn berani menyayangi seseorang/ sesuatu sebelum ia bukan kepunyaan kite secara mutlak. Because it is the other way of suicide, dying slowly inside, for sure.

Monday, November 15, 2010

Mujahadah cinta.

Salam. Tiada ap ingin dibicarakan, tadi had a conversation with aemy,
berbicara tentang mujahadah cinta.

" Percaya dengan pasti "

Saya tidak sekuat itu Amirah Hassan. Namun will try to do that. Thanks a lot, you just made my day better.

Final is coming, aja aja! ^_^
Fighting! n_n

" tetapkan hatiku dengan hatinya jika dia adalah untuk ku "

pee-ass: aku tidak punya apa apa. Trying to be better peeps.

Sunday, November 14, 2010

Wink wink :)

The shortest entry i ever had, perhaps.

Ingin cakap :

saya bahagia :')

okay dah ^_^

Thank you Allah :)

pee-ass: kebahagian milik setiap insan.

Saturday, November 13, 2010

Aku suatu ketika dahulu ;)

wah, bosan bosan, da beberapa hari ngadap buku je nie =.=' final dan ilmu punya pasal~ yosh! chayok, haa ngah ngah nk final pown sempat lgi hupdate belog nie. weee :) kan da type kat atas tu, bosan bosan. =.=' xtaw nk buat ape dah, da penat edit gmbr, da penat tgk fb, da penat makan, dush! bila la bole blik nie.. T___T haaa, tujuan hupdate nie nk paste pasal aku suatu ketika dahulu. Haa, i believe most of u penah bce benda alah nie. Tp xkira, nk gak post, hahaha :) okay kite paste dlu, bercerita lepas nie :P

budak2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat
mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita
buku tu dah tau.salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok
semua nak pinjam buku.
- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....
- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!
- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat
situ.
- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.
- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman
pakai kertas warna, kolaj la, ape la...
- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.
- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
- balik skola beli JoJo xpon Dendang.Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x
mkn pon.
- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...
- Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman
Gaban dan mcm lg.

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 xsmpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa berubah.
haaa, tu la dia hasil copy paste :) n bnyk lgi la, klo time sek rendah lgi la. part pling nk gelk gulng guling bila ingt adalah part bila kawn kwn suh tulis biodata.. segala bagai ada dlm biodata tu. dah la tulis ngan pen kaler kaler, xsah klo satu kaler je.. pengalamn manis, pengalaman pahit, nama kwn baek, cita cita, masakan kegemaran : masakn halal la , masakn ibu la...derrr =.=' mmg noob gila la..hahaa minuman kegemaran, milo ice.. #_# aduh~padahal diorg tk keysah pown semua tu..haha.part pling best time bg ucapan.. semoga berjaya dan dpt 5 a dlm upsr.. semoga bla bla bla. .bnyk lgi la semoga tu.... aduhs~pape pown kenangan itu sgt berhrga.. glad ku msih simpan biodata kwan kwan..haha. :) okay dah, nk chau, tu je nk hupdate :D.

pee-ass: jangan lupa asal usul kite ^_^

Okay, permintaan sahabat, anda ditagged
1) Qila jimmy
2) Nur Ayuni Kamal
3) Dinie
4) Sity
5) Erni Lihan

Friday, November 12, 2010

99 Secrets! (^_~)

99 Secrets Girls should know about Guys

1. Guys don't actually go after good-looking girls. They prefer neat and presentable girls.
2. Guys hate flirts.
3. A guy can like you for a minute, and then forget you afterwards.
4. When a guy says he doesn't understand you, it simply means you're not thinking the way he is.
5. "Are you doing something?" or "Have you eaten already?" are the first usual questions a guy asks on the phone just to get out from stammering.
6.
Guys may be flirting around all day but before they go to sleep, they always think about the girl they truly care about.
7. When a guy really likes you, he'll disregard all your bad characteristics.
8. Guys go crazy over a girl's smile.
9. Guys will do anything just to get the girl's attention.
10.
Guys hate it when you talk about your ex-boyfriend.
11. When guys want to meet your parents. Let them.
12. Guys want to tell you many things but they can't. And they sure have one habit to gain courage and spirit to tell you many things and it is drinking or smoking!
13. Guys cry!!!
14. Don't provoke the guy to heat up. Believe me. He will.
15. Guys can never dream and hope too much.
16. Guys usually try hard to get the girl who has dumped them, and this makes it harder for them to accept their defeat.
17.
When you touch a guy's heart, there's no turning back.
18. Giving a guy a hanging message like "You know what?!..uh...never mind!" would make him jump to a conclusion that is far from what you are thinking.
19. Guys go crazy when girls touch their hands.
20. Guys are good flatterers when courting but they usually stammer when they talk to a girl they really like.
21. When a guy makes a prolonged "umm" or makes any excuses when you're asking him to do you a favor, he's actually saying that he doesn't like you and he can't lay down the card for you.
22. When a girl says "no", a guy hears it as "try again tomorrow."
23.
You have to tell a guy what you really want before he gets the message clearly.
24. Guys hate gays!
25.
Guys love their moms.
26. A guy would sacrifice his money for lunch just to get you a couple of roses.
27. A guy often thinks about the girl who likes him. But this doesn't mean that the guy likes her.
28. You can never understand him unless you listen to him.
29. I
f a guy tells you he loves you once in a lifetime. He does.
30. Beware. Guys can make gossips scatter through half of the face of the earth faster than girls can.
31. Like Eve, girls are guys' weaknesses.
32. Guys are very open about themselves.
33. It's good to test a guy first before you believe him. But don't let him wait that long.
34. No guy is bad when he is courting
35. Guys hate it when their clothes get dirty. Even a small dot.
36.
Guys really admire girls that they like even if they're not that much pretty.
37. Your best friend, whom your boyfriend seeks help from about his problems with you may end up being admired by your boyfriend.
38.
If a guy tells you about his problems, he just needs someone to listen to him. You don't need to give advice.
39. A usual act that proves that the guy likes you is when he teases you.
40. A guy finds ways to keep you off from linking with someone else.
41
. Guys love girls with brains more than girls in miniskirts.
42. Guys try to find the stuffed toy a girl wants but would unluckily get the wrong one.
43. Guys virtually brag about anything.
44. Guys cannot keep secrets that girls tell them.
45. Guys think too much.
46.
Guys' fantasies are unlimited.
47. Girls' height doesn't really matter to a guy but her weight does!
48. Guys tend to get serious with their relationship and become too possessive. So watch out girls!!!
49. When a girl makes the boy suffer during courtship, it would be hard for him to let go of that girl.
50. It's not easy for a guy to let go of his girlfriend after they broke up especially when they've been together for 3 years or more.
51. You have to tell a guy what you really want before getting involved with that guy.
52. A guy has to experience rejection, because if he's too-good-never-been-busted, never been in love and hurt,he won't be matured and grow up.
53. When an unlikable circumstance comes, guys blame themselves a lot more than girls do. They could even hurt themselves physically.
54. Guys have strong passion to change but have weak will power.
55. Guys are tigers in their peer groups but become tamed pussycats with their girlfriends.
56. When a guy pretends to be calm, check if he's sweating. You'll probably see that he is nervous.
57. When a guy says he is going crazy about the girl. He really is.
58. When a guy asks you to leave him alone, he's just actually saying, "Please come and listen to me"
59. Guys don't really have final decisions.
60. When a guy loves you, bring out the best in him.
61. If a guy starts to talk seriously, listen to him.
62. If a guy has been kept shut or silent, say something.
63. Guys believe that there's no such thing as love at first sight, but court the girls anyway and then realize at the end that he is wrong.
64. Guys like femininity not feebleness.
65. Guys don't like girls who punch harder than they do.
66. A guy may instantly know if the girl likes him but can never be sure unless the girl tells him.
67. A guy would waste his time over video games and basketball,
the way a girl would do over her romance novels and make-ups.
68. Guys love girls who can cook or bake.
69.
Guys like girls who are like their moms. No kidding!
70. A guy has more problems than you can see with your naked eyes.
71. A guy's friend knows everything about him. Use this to your advantage.
72. Don't be a snob. Guys may easily give up on the first sign of rejection.
73. Don't be biased. Try loving a guy without prejudice and you'll be surprised.
74. Girls who bathe in their eau de perfumes do more repelling than attracting guys.
75. Guys are more talkative than girls are especially when the topic is about girls.
76. Guys don't comprehend the statement "lost" too well.
77. Guys really think that girls are strange and have unpredictable decisions but still love them more.
78. When a guy gives a crooked or pretentious grin at your jokes, he finds them offending and he just tried to be polite.
79. Guys don't care about how shiny their shoes are unlike girls.
80. Guys tend to generalize about girls but once they get to know them, they'll realize they're wrong.
81. Any guy can handle his problems all by his own. He's just too stubborn to deal with it.
82. Guys find it so objectionable when a girl swears.
83. Guys' weakest point is at the knee.
84. When a problem arises, a guy usually keeps himself cool but is already thinking of a way out.
85. When a guy is conscious of his looks, it shows he is not good at fixing things.
86. When a guy looks at you, either he's amazed of you or he's criticizing you.
87. When you catch him cheating on you and he asks for a second chance,give it to him. But when you catch him again and he asks for another chance, ignore him.
88.
If a guy lets you go, he really loves you.
89. If you have a boyfriend, and your boy best friend always glances at you and it obviously shows that he is jealous whenever you're with your boyfriend, all I can say is your boyfriend loves you more than your boy best friend does.
90. Guys learn from experience not from the romance books that girls read
and take as their basis of experience.
91. You can tell if a guy is really hurt or in pain when he cries in front of you!
92. If a guy suddenly asks you for a date, ask him first why.
93. When a guy says he can't sleep if he doesn't hear your voice even just for one night, hang up. He also tells that another girl. He only flatters you and sometimes makes fun of you.
94. You can truly say that a guy has good intentions if you see him praying sometimes.
95. Guys seek for advice not from a guy but from a girl.
96.
Girls are allowed to touch boys' things. Not their hair!(whoh hoo hoo )
97. If a guy says you're beautiful, that guy likes you.
98. Guys hate girls who overreact.
99.
Guys love you more than you love them if they are serious in your relationships

Wednesday, November 10, 2010

Parachute - Cheryl Cole [Lyrics]

Salam dan hai kepada sesiapa saja yg bace blog nie.. =.=' ad ke org bace??? ouch~ku mmg xpandai mengarang mcm bloggers laen. Tiada bakat untuk mengarut lebih lebih ;) hahaha. Okay, moving to d next point, which is why im updating my blog right now. Act dun have much to say, just to share the best moment ive had in my life lately. Thanx you Allah for all d goods that You gave me :) Btw, ritu blik rumah. sgtlah bahagia, tiada keserabutan melanda diri, bahagia dirumah hnye tuhan je yg tahu, there's no place like home, when homey, i can be ugly as i want yet still feel that im pretty enuf :) itulah penangan berada dirumah. Kemudian dtg blik utp untuk final exam, setadi week dlu, then bru final exam, yosh! chayok (^_^) ... smlm kuar ngan sifer, eh eh .. csrian, thnx to erni sbb ajak pegi..mula mula mcm terpaksa gile kot time nk pegi tu.berat hati. mcm ad batu besar kene gntung kat hati, berat amat..tp pegi gak, kecian erni :) pegi la naek kete kimi..mcm mcm bnda bercerita.. smpai IP, beli sushi, ingt nk mkn kat umah, pastu termkn kat superbowl, part yg tk bole blah, makan ramai ramai kat tepi bultan smbil dop tepi jalan, haha, mmg best! berebut benda yg ckit, kan best tu.. pastu pegi mkn kat gopeng... pastu blik chat ngan bubu.hahah,. sgt suke smlm... lgu honesty yg dia suh dgr.cute okay :)
tp kat cni ku nk share lgu Parachute..lgu yg dgr kat kete kimi smlm..suke amat lrik lagu tu..

Jom layan : Parachute by Natasha Cole ;)



pee-ass : your voice is my fav sound! :D

Thursday, November 4, 2010

Cinta pertama dan cinta kedua.

Perbualan bermula:

A : "kalau cinta pertama dan kedua hadir dalam satu masa, which one kamu akan plih"...
B : berfikir sejenak..... "saya penah bace status someone, dia ckp "kalau cinta pertama sudah sempurna, tidak akan ada cinta kedua"..

From statement kat atas nie, si penulis status itu menyarankan agar memilih cinta kedua, kerana cinta pertama itu tidak sempurna, itulah sebabnye cinta kedua muncul. Jikalau cinta pertama itu sudah sempurna, akan tiada cinta kedua... Renung renungkan da beramal ye kawan kawan :)

p/s: agak keliru dgn statement ini. Pokoknye, fikir elok elok sebelum buat keputusan :)

Monday, November 1, 2010

Blog walking.

Hai halo dan salam. Fuh fuh fuh fuh(membersihkan belog yg bersawang) . Omg malasnye nk hupdate belog nie, padahal hari hari bukak je belog nie, nk mengarang je malas. =.=' lgpown xtaw nk mengarang dgn cara yg sgtlah menarik seperti yang laennya. Btw, tdi usha blog yg dah dihupdate. Mula mula usha belog qila jimmy. Omg~post pown kaler pink ke qila?? haha, but it was a nice job, sgt cute post yg barbie tu. Xpenah taw lak wujud game mcm tu kat fb. Dan entry before barbie tu pown sgt menarik. Biodata saya ^_^ . Lepas tu usha lak belog sity sakura. Alalalaa, kecian sity. Tapi bace post sity tadi, terus teringat kat my besfren yg kat ukay. Betol la as stated by sity, diorg siang, kite malam, sgt la susah klo nk kontek. T_T . skrunk lgi la terasa since perubahan waktu da jadi 8 jam T______T sedih sedih .Tp nasib my besfren tu kol hari hari eventho jauh di perantauan . Hurm tadi pown syafiq kol, but the i just cant answer it sbb lecturer ad btol btol depan mata tdi T_T. Tapi tiada ape ape, syafiq ckp kan kol lagi esok :))) Thanx a lot :) really apreciate that. Sity jgn sdeyh sdeyh yerp, syafiq tk sibuk mcm pokka. Tapi pokka ingt sity lagi. Chill yerp :) jangan sdeyh sdeyh n_n .