Wednesday, January 19, 2011

Bila Chef Ramli bersuara.


Salam :)

Sebelum mengarang panjang meh memperkenalkn dengan chef yang dtg dari seberang jawa. Name diberi Ramli bin Morsid (macam salah je eja morsid tu =.=) Ayah kepada 5 org anak, datuk kepada cucu yg lebih sedosen, saya juga adalah cucu beliau yg pling cun ;) berumur 78 *kot* .Cucu yg lelap, umo atuk sendiri pown xhingat =.=' malas ckp bnyk, usha datuk yg hot eh :)


Age is a very high price to pay for maturity.
*shout mcm xda kaitan lak*
#_#


I will never be an old man. To me, old age is always 15 years older than I am.

ceh, shout out nk ribut je kan?? padahal copy paste je -.-
datuk saya xpenah ckp mcm tu, yet he's awesome!

Da habes gambar untuk phasa pertama, tujuan hapload gmbru tu, sje je nk kenalkn ngan atuk yg heat lgi tuff tu :) tdi boring sgt kat umah, pegi merendek kat umah my grandparent, bohsan eventhough ada tenet plus fb plus blog and mcm mcm lagi, tp kecian, masih buhsan =.= . Time pegi tadik , my atuk ngah ptong potng syr, highlight ckit, my atuk, bkn my nanny . haa, we called him yaie instead of datuk, nyaie is for nanny, told yall my atuk from jawa :)
owh da melalut lgi, tadi tgh potong sayur nk msak syur. Pastu tetiba yaie bersuara

yaie: nah cha, makan la, tdi yaie goreng. (dtuk mengerti si cucu dtg dikala lapar je ) =.='
acha: ap ni yaie?
yaie: ni plut kuning yg mak buat hari tu la.
acha: bukan da lame ke yaie?
yaie: a'ah, yaie keringkan, pastu yaie goreng, cuma rse keras sbb xkembang , hari tu kan ma letak santan, sbb tu tk kembang...
acha: *bermonolog sendiri, pergh! terbaek la yaie ku, bole dikitar mkanan tu jadi kerepek*

nak tgk plut kuning pada asal nye??
usha gmbr bawah nie, pakej ngan rendang daging skli, blurp!


pulut kuning hasil masakan chef noorizan ;)


ni lah kerepek hasil kugiran chef ramli ;)

haaa, mcm xcaye kot, pulut bole goreng =.= sgt moden ye ku inie. Kepada yg ada lebihan pulut kuning ke, pulut hitam ke, jgn khuatir nk buang kat mne, anda ikut je resepi bawah nie :) .Btw yg my atuk buat nie, rase bole tahan la, cume keras sbb ada santan je, yaie pesan "acha klo nasi kat rumah tk habes bole la buat mcm nie, keringkan nasi pastu goreng la, best kalo goreng, sbb nsi xda santan, plus nnti bila goreng, nasi tu akn kembang. Wah! ajaran bru tu ;) bole berjimat nnti, xperlu buang nasi lgi ahaa ;D kepada suri rumah (isteri yg xkeje) atau sumi rumah (suami yg xkeje) , jgn sia siakn makanan yg xhbes, rugi, kitarlah semula ye :D pesanan dari chef natasha to be :D plus it's easy to be cooked, just mcm goreng keropok biasa je, n b4 jemur tu, jadikan bentuk bulat dlu, bru senang nk goreng nnti, tp klo yg kreatip sgt nk buat bentuk laen, dipersilakan :D

owh, kat bawah ni ku tmpal gmbr perhiasan hasil nukilan nfon cabuk n95 :( bila la bole beli fon bru nie =.= mau bb please. Y_Y


ni la sayur yg my atuk masak tdi :)

pee-ass : jgn membazir, manfaatkn makanan yg ada , klo bole kitar semula, kitar la ye :)

2 comments:

unieylovesherself... said...

terbaek lah yaeiii nie

Dnie+.+ said...

wahh~~ Yaie mmg terer masak. sedap lak tu. terbayang2 sambal belacan yaie tuuu