Thursday, January 6, 2011

Competent


Hoy hoy! :) hari ni kita berstory telling lagi yerp pasal lesen kereta. Berita gembiranya ku da dapat lesen competent, eh btol ke org panggil lesen competent ??? pape je la ,pokok nya dikira lesen besar okay. Da bole merewang berdrift tanpa menampal sticker bertanda P kat belakang. Wah, dah besar rupanya ku nie yerp, sedar xsedar dah dua tahun dah dapat lesen. Ingat blik pengalaman time amek lesen ritu, pergh sumpah ngeri gile, cukup la sekali je ak amek lesen dalam seumur hidup nie, untuk lesen laen, ak rela rasuah org kot, hahhahahaa cm jahat je kan??? tapi btol la bai, mmg ngeri part amek lesen nie, nk tggu latihan nk amek lesen. Bole berderau darah muda sampai atas ubun kepala korg, geram tggu turn nye pasal. Latihan ni sorg sejam kot, nk nye klo korang kene turn ke 5, pergh! lime jam bai kene tggu, jam bkn mins mahupun sec. 5 jam tu klo tido, nk nye mimpi , da bole smpai ke planet laen dah tu. Pastu satu lagi part yg memang penat tahap bole nangis, time nk tggu dhantar ke rumah. =.= ni bukan auta ni ye, ni kisah benar lgi tiada kaitan hidup mahupun mati nie.

Plus speaking of license, act i've experienced a lot of things in two years time nie. Tolak accident jerp, semua benda ku da lalui dalam process nak lepas P itu sendiri. Mula mula bawak kereta tu, i was talking to my friends while driving plus laughing and mcm mcm lagi, suddenly kereta tk bergerak, and at that time lesen baru berusia 2 bulan rasenye. Guess what happened? tayar kereta masuk longkang, omg , it was freaking embarassing -.- wont happen again in my life. And luckily, waktu dan detik itu ada la dua org mamat ncem nie, ncem okay ;) tlong kitorg angkat kereta dibantu oleh pak cik penjual buah buahan =.= at first, dia ckp kene panggil crane. And i was shocked of kos, cuak takut parent tahu la -.- mmg hbes cuak, pastu dgn kudrat lelaki yg berjumlah tiga org itu, selamat la kereta ak diangkat, wah! *clap clap* mmg syukur hbeslah, nsib tk kemek kereta tu, dan smpai skrunk my parent dont know about it. Biarlah rahsia.

Pastu ada lgi kisah nk kene langgar ngan treler -.- klo my parent tahu pasal nie, kompem tk bole bawak kete dah for next sem -.- mmg cuak hbes. At that time, kami which terdiri daripada ak, helmi, fahmi dan ikram . Kitorg konvoi untuk pegi ke rumah pak cik mak cik yg susah untuk buat survey, dah la time tu im the only girl dalam my vi hitam tu. Pastu time nk potong tu, ingtkn lepas treler tu , rupa rupanya tidak. Semua dalam kete mcm cuak gile, hahaha :D sooory peeps! tp hilang akal la kan klo xcuak, situasi genting hbes kot ! salah godak stereng tu, bwk treler la alamatnye kitorng nie. Alhamdulillah kami dipanjgnkn umur lgi untuk beribadat ^_^ pastu bnyk kali gak drift kat perak tu, mmg gaya mcm DK lak, semua mesti cuak naek kete ngan ku, nak nak hosmate tersyang, -.- . Okay len kli xnaek bahaya lgi :D tu semua alkisah kat perak, bnyk lagi la kisah laen ,klo nk list smpai petg ni pown belom hbes, sbb msuk part langgar traffic, part memotong dalam utp , part pecut 120 ++ time nk hantr erni pegi ktm, part kereta mti time lesen mentah gile aka lesen ditahap feutes -.- .

Sekarang kite bukak perihal kat kelantan lak. Haa, kat kelantan mmg mencabar tahap bagai kot klo nk bawak kete. Bkn hape, jln agak sempit, pastu kereta mcm semut tgh berparti kat tempt gula kapas -.- mmg bnyk gile nk nk time office hour, pergh! bole baran weh. Kalau kol 5 tk yah ckp la, kat mne mne pown akn teruk gak jalan detik itu. Bila ingt blik , agaknya dosa ku bnyk menyumbang kat atas jln raye kot -.- sbb bukn semua driver berhemah mcm ku nie (berhemah la sgt =.=') nk nk klo ada motor kat depan kete -.- haa, tu mmg bercabar tahap bagai bagai dah tu. Ada sekali tu ak bawak kete yg ad double lane tu. satu lorg penuh kete. Ak amek lorong pelan, pastu depan ak lak ada motor, bermaharajalela kat atas jln raya tu. Ak xkeysah pown klo nk bermaharajalela kat atas jln raya yg bukn milik bapak ku tu, tp klo ye pown , dah drive 20 km/hr, jadahnye. Bole berjanggut ak drive belakang dia kot =.= Dats y ku mmg xsuke sgt sgt klo tgk org bwk motor tgh tgh jln mcm tu. Nak bwk pown beragak la bai, godak la laju ckit motor hang tu, ni tak, klo kayuh beskal ngan motor pown bole smpai beskal dlu, tu haram jadah namenye. Tak gitu ke?? -.- Pastu tk kira lagi yg bwk kete selaju hape ntah, mmg pelan hbes, sayg sgt kete tu smpai xbole nk bwk 60km/hr. Dah klo syg kete tu, ap kata letak dlam frame gmbr je kete hang pa tu -.- Plus ada gak yg bwk kete mcm tutt tuttt. Tetiba brek, tetiba nk belok kanan tanpa signal, belok kiri tanpa warning, mmg mencbar hbeslah bawak kete nie -.- .

Papepown itu semua mmg mengajar hangpa erti sabar dalam menghadapi dugaan dlm hidup nie (berfalsampah lgi) haa, lupa nk citer, sejak ku pandai bwk kete la ku mmg baran bila ada ura ura ckp minyk naek. Mmg baran tahap bagai lagi. Even 10sen pown bole buat ak marah kot, Slogan kerajaan kite , rakyat di dahulukan. Itulah dia -.-sbb tu semua barang naek, sbb kerajaan sygkn rakyat =.='

Kepada yg belom amek lesen tu, korg buat la yg terbaek eh :) jgn smpai repeat. Seram weh, perasaan test jpj ngan test computer ni seramnya ngalahkn nk amek paper pmr spm dan seangkatan nya la =.= . Okay la, sekian wink wink ;)


No comments: