Sunday, February 13, 2011

Cantik itu subjektif.


beauty gets the attention, personality gets the heart

Salam. Kiranya sentence diatas describe well what im gonna write or tell for this entry. Tidak pernah diminta untuk kelihatan cantik sbb ku tahu kecantikan tak penting. Plus org ckp kalau cantik pown xkan dapat pahala lebih, innit?? So, what's the big deal kan dengan org cantik nie. Entah la, sejak dua menjak tersentuh hati barangkali. Tapi siapa mahu kisah kan?? -.- dush! Mungkin ku tidak tergolong dalam org yg dikategorikan cantik itu, but ku bersyukur dengan diri seadanya (bosan bosan) =.=' yes! ku tidak secerah seputih gebu mcm certain peeps. Ku tidak mempunyai rupa sebujur sirih, tidak mempunyai hidung mcm zizan, tidak setinggi tyra banks, tidak sehot angelina jolie, tapi secute makino :)) . Tetapi hati ini sensitif kebelakangan inie, sedikit teguran tentang jerawat yg bermaharaja lela kat muka yg ngah naik kepala ni mmg meruntuhkn jiwa raga. Mungkin teguran itu dtgnya dari org tersayang, tu yg luruh jntung nie. Tetiba rasa diri ini tk layak untuknya. Tetiba terasa mereka mementingkn paras rupa dari segala galanya. Mohon maaf jiwa kecantikan bukan milik diri ku. Terasa diri disayangi tanpa keikhlasan. Mungkin itu hanya gurauan sinis.

Tengah layan perasaan tadi, tiba tiba romate kesayangan suruh baca belog best. Maka usha la blog tersebut. Yes, mmg best, pastu nk dijadikn citer, terbukak la entry nie , sgt kena la dengan situasi sekarang. Thanks to author. Layan kan petikan menarik kat bawah inie :

"kita masih manusia, tetapi kita bukan sekadar manusia, kita hamba Allah dan khalifah. Isteri adalah teman kita untuk memikul amanah dua misi berat itu, untuk melaksanakannya, kita bukan hanya perlukan kecantikan seorang wanita, tetapi ilmunya, akhlaknya, sifat pengorbanannya dan kesetiaanya. "

“Cantik juga relatif mengikut keadaan. Jelitawan sekalipun akan nampak hodoh dan membosankan apabila asyik marah-marah dan merampus. Sebaliknya, wanita yang sederhana sahaja wajahnya akan nampak manis apabila sentiasa tersenyum, sedia membantu dan memahami hati suami.”

dari petikan tu kita tahu kecantikan is not everything. Yang penting hati dan keikhlasan, jika hati yg memberi, yg menerima juga pastilah hati. Renung renungkan lah ye readers sekalian :)

p/s: jgn dipuji seseorng kerana pujian itu memudaratkan hati, juga jgn dicaci cerna seseorg itu kerana mampu merapuhkan hatinya yg kukuh. Jangan pula memiliki yg hanya sedap dimata, sakit dihati. Look for a guy who calls you beautiful instead of hot.

Beauty is in the eye of the beholder,

No comments: