Thursday, February 10, 2011

Tips: Love life.

Hai kawan kawan -.-'
this is short entry, kot, or mungkin entry bosan, perhaps atau entry yg sgtlah mengjengkelkan =.=' kerana ia berkaitan hidup saya. (mcm la before this ak ada post pasal hidup org laen) . Ouch btw my life is good, xda la bosan atau mengjengkelkan seperti yg diuar uar kan tadi -.- cume cara ku hapdate belog mmg bosan bagai la, cnt help 'cause ak bukan dikurniakn kelebihan untuk mengarut lebih lebih -.-' .Thank God.

Berbalik kepada asal usul npe ku hapdate belog, act ada persoalan dlm hidup nie, ceh ceh =.= persoalan yg baru timbul smlm, bkn dah la terperap dlm kepala nie, tpi baru smlm je. Tpi soalan ni ak nk tnye n ak nk jwb gak, loser kot.

Nape kite selalu gaduh ngan org kite sayang???
soalan ni ak tujukan kat romate tersyg sebentar tdi

lalu dia menjawab
" sbb kite da kenal sgt dia, so kite nk cari gak kesalahan dia, lgpown klo xgaduh ,mcm pelik la"

sedetik lebih
ak pown berpkir, betol tu. Lagipown dgn org yg kite selalu gaduh la yg kite sgt syg. Dulu time kat mrsm Tganu, ak hari hari gaduh ngan ikie, tp sbb pergaduhan tu la yg menyebabkn kitorg rapat gile, bersyukur dengan setiap kejadian itu. Plus after gaduh mesti akn jadi rapat, rindu sbb xborak borak berhari hari. Lagipown ada pepatah mengatakan lagikan lidah tergigit, apatah lagi manusia. Kan kan kan?? tp betol la, ce tgk parent korg, penah gaduh tak??? haa, mesti pernah kan, i mean ada perselisihan paham ke, tu ke , ni ke. Innit??? Plus org ckp setiap ap yg kite buat adalah ilmu, which means ilmu tk semestinya pasal pelajaran je, hari hari kite berjalan, kite menimba ilmu. Mungkin kite belajr cara untuk berjalan dengan lebih ayu, cepat or gediks. Atau contoh laen, katakan korg kapel berpuluh kali cm aku nie, tp tetap clash (owh btw ak xkapel bnyk, sje je tu) . Apa yg korg lihat, setiap pengalaman kapel korang bertmbh as time goes by, which mean mungkin korg taw ap yg perlu dan tidak perlu dibuat dlm alam kapel nie, haa kan ilmu tu namenya. Bila dah tiba masanya kamu expert, hubungan korg xkn ada masalah dah, sbb korg da expert hbes dah pasal relationship thingy nie. Innit??? haa begitulah cerita, tp xda la ak nk galakn korg berkapel , jgn jgn -.-' tp tula, setiap yg terjadi tu, amek yang jernih, buang yg keruh, baru teguh peribadi. Sbb tu when it comes to a situation bila ku gaduh ngan my bepu, rasa xsbr sgt nk kontek blik lepas gaduh tu, sbb after that mmg kitrg akn rapat gile la. Ckp fon gelak gelak, hurm.

Owh sedikit tips mungkin, tp benda alah ni x semestinya akn working to everyone. Bila gaduh tu, u shud give urself and ur partner time-out, jgn terus desak untk settlekan problem itu, sbb lelaki tend to be rude bila kite nk dia time waktu genting sebegitu. Yes, women jenis yg klo bole nk settlekn time tu gak, tp laki laen, diorg prefer to calm first. *cakap kencang, padahal ak cm tu gak* =.=' tp itulah, benda yg tk memanfaatkn buat apa mahu dipanjang panjangkn, kan tak elok namenya :) perkara yg bole memudaratkan hati, eloklah dielakkan. Kami wanita kadang kadang sgtlah sensitif, tp itu biasa la kan, ckp wanita, berjiwa lembut, kaum lelaki kadang kadang haruslh phm. Saya beratkan belah wanita?? mungkin sbb ku juga adalah insan bergelar perempuan. Pokoknya marilah kite saling melengkapi, sbb hidup adalah untuk melengkapi antara satu sama lain, yg kite tiada, pasangan kita ada, kite salah dia betul, dia xtahu, pasangan sling berkongsi. Kami kaum hawa, mmg lemah, jdik lelaki yg kuat haruslah membimbing kami.

Tercipta engkau dari rusuk lelaki.. Bukan dari kaki utk dialasi.. Bukan dari kepala utk dijunjung.. Tapi dekat dibahu utk dilindung.. Dekat jua di hati utk dikasihi.. Engkaulah wanita hiasan duniawi.. Engkaulah wanita istimewa.. Sedarilah insan istimewa.. Bahawa kelembutan bukan kelemahan.. Bukan jua penghinaan dari Tuhan. Bahkan sbg hiasan kecantikan.

Kata pujangga, perempuan bagaikan angin , lembutnya melenakan, ributnya menggusarkan.
Adakalanya mereka seperti ibu , menyaji kasih, menghidang sayang, adakalanya mereka seperti anak, ingin dibelai, minta dimanjakan , adakalanya mereka seperti
nenek, berleter seadanya, merungut semahuannya.


Kita menempiskan 99% kemarahan walau kepada orang yang kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan, seringkali penyesalan itu datang dikemudianya, akibatnye setelah kita menyedari kesalahan kita, semua telah terlambat. Kerana itu, jagalah orang yang kita sayangi, sebelum mengucapkan sesuatu, berfikirlan sejenak, apakan kata kata itu akn menyakitkan hati pasangan mu kelak.

(H) my bepu :)

p/s: ucapan maaf seorang lelaki boleh menyihatkan jantung wanita. :)

4 comments:

luckystar_dhiyah said...

gaduh ngn sape lak ni cik acha oiii...

luckystar_dhiyah said...

gaduh ngn sape lak ni cik acha oiii...

rizqiibrahim said...

:')

Nur Natasha said...

xda ngan spe spe yah :)
ikie: ceh ceh, bajet segan :P
poyos D: