Monday, May 23, 2011

Short sembreak :'(

Tears is the only way how my eyes speak when my mouth can’t
explain how things made my heart broken..

okay quote xda kene mengena dengan entry hari nie. sje je buat sepah tu :D btw hari ni bukan nak cakap pasal sepah, tears, my eyes speak, or heart broken atau pasal my mouth yang tak reti nak berhenti kunyah sejak dua menjak ni, hari ni bercherita pasal cuti yang xberapa nak lame tempoh hari, sob sob, Universiti Teknologi Petronas sgt kedekut nak bagi cuti lame lame kat pelajar dia, al maklum lah takut otak student UTP ni berkarat lagi berhabuk kalo cuti lama kat rumah, takut kepala kitorang da xbole nak terima belaja apa nanti bukak semester baru ni, takut kitorang lupa jalan balik YUTIPEEE ni :'( and segala macam negative yang mungkin berlaku lah kalo cuti 4 bulan tu, sob sob sob :'(

Okay da banyak na menyimpang nie, selalu sangat xbole nak straight to the point, ada je benda iklan masuk. Lempang nak :-s *eh tertiru Fatin Liyana lak :')* okay cuti yang ak bising sangat tu adalah cuti selama seminggu iaitu bersama 10 hari plus 3 hari sebab ak habes exam awal, bukan sebab xpandai mengira ye rakan rakan, ak tahu je seminggu tu selama berapa hari, iaitu 8 hari, oh sangat la xlogik kan, okay seminggu 7 hari -.-' . Haa, cuti seminggu yang memang lame dah ak nanti nantikan sebab kempunan sangat nak balik rumah, sebab bila balik rumah, bole makan masakan my mom :'( which is now ak xbole dah nk santap masakan my mom lagi, pastu bole maen ngan pakwe pakwe sekalian, pastu bole lepak kat bilik sendiri sambil berangan pasal masa depan, pastu bila balik rase dekat gile ngan WAN SYAFIQ sebab rumah sangatlah dekat, pastu bole lepak lepak dengan family, sob sob sob, lambatnye tunggu bulan 7, nak balik :'(

Btw cuti hari tu memang bermanfaatlah, *manfaat dari segi kamus dewan bahasa dan pustaka natasha* cuti memang sangatlah sibuk, dengan aktivity yang menguatkan ukhuwah bersama rakan sekolah dulu, bersama cikgu cikgu yang telah ditinggalkan, bersama nenek nenek yang telah hampir dilupakan, dan juga kepada jiran kampung yang memang xpenah nak ingat pon pasal mereka tu. Cuti hari tu pegi maher, kebetulan hari guru, pastu pegi tengok my teacher yang kene admitted to hospital, kecian , tp thank god, da keluar after having a big operation keatas dirinya, dan pegi jalan jalan bagi menghabiskan sisa sisa pada hari berkenaan. Pastu pegi jalan jalan dengan keluarga juga, pergi berkelah di Lata Rek ketika cuti hari wesak, sangatlah best, lame sangat xmandi manda air terjun bersama family, pastu pegi santap sate Malaysia, *a must* bila cuti sekolah bermula, pastu pegi pengkalan kubur satu family juga dengan tujuan membuang masa lagi :) but it was fun though. Pastu maen dengan anak anak buah, yang makin chumel lagi chubby, macam mak cik mak cik mereka :')

Haa cakap pasal budak budak nie, sejak dua menjak ni, keinginan nak ada anak tu tinggi bebenar la, xpaham normal ke tak bagi kanak kanak bawah umur macam aku nie :| mungkin itu simptom awal menandakan aku sudah bersedia sangat sangat, atau mungkin tanda tanda menunjukan tahap kemiangan dalam diri makin memberontak (-.-") atau mungkin akibat enzym berpasangan tu telah trigger diri ini kearah itu *mahukan anak anak* . Btw name anak first, mungkin WAN DANIAL ASYRAF seperti permintaan si dia, yang kedua ketiga keempat kelima keenam ketujuh kelapan akan difikirkan kemudian *wah ramainye :D, satu team bole sepak bole tak? * orang cakap anak tu rezeki kan :D tapi anak ramai tu, pandai pandailan didik nye nanti, jangan besar semua jadi hantu sudah la ye jah oi (<>_<>').

And and now back to the basic, maka begitulah cuti cuti telah dimanfaatkan, sekarang aku sudah berada ni bumi TRONOH, thanks to my family kerana sanggup memandu demi menghantar ku ke sini, sob sob, homesick, dari tadi asyik nangis *bila la nak sedar diri nie* . And lupa nak mention, tadi baru jumpa blog my sis, atein and every entry dia sangatlah awesome!! kalah aku yang dah lame berkecimpung dalam dunia blogging nie. And sangatlah terpikat dengan ayat yang tertera dibawah inie :

i care too much about youu
just you dun know it
please babe !
dun make ur own conclusion
i do care about youu
i do love youu
i do want youu
i want to make youu happy

p/s: i miss my family so much, words cant say :'( after all, family is the most important thing in your life :( i miss my family, home where i belong to :|

Monday, May 9, 2011

Tips: How To Memorize The Quran

Salam sejahtera :) hari ni post pasal benda yang berfaedah sikit, asyik asyik benda yang xda faedah untuk semua je ku post, tetiba dapat hidayah nak berkongsi sebarang dua, untuk kebaekan bersama. So, let's check it out!


So, this hifz technique was taught by the Algerian Shaykh Zakariya al-Siddiqi who teaches at the Institute of Human Sciences in France and is one of the foremost scholars of Quran today.

He memorised it by the age of 9 and dedicated his life to studying and teaching it, and he once told us the story of one of his friends. His friend was an engineering student, who was a ’Fresher’ about to embark on a 5 year degree. Let’s call him Ahmed…

Ahmed was an intelligent student who followed one of the oft-forgotten Sunnah’s of Success…

Quran Memorization Tip 1: Wake Up Early

He woke up earlier than most people. In fact, he woke up on time to get to the Mosque to pray Fajr every day. When he got home from the mosque, instead of busying himself with the internet or watching television, he spent the first few minutes of each day memorising the Quran.

Quran Memorization Tip 2: Each Day Memorise Less Than You Think You Can

Ahmed made a firm commitment to memorise the Quran, but instead of rushing in and trying to memorise one or two pages each day (like his friends who gave up before long), he confined himself to learning 5 lines per day.

This worked out to be about 20-30 minutes per day for him.

Quran Memorization Tip 3: Get Familiar First

In order to overcome the initial unfamiliarity with the new verses, he spent the first few minutes each day actually writing out the 5 lines of that day onto a small sheet of paper.

He spent the next few minutes reciting them over and over, and then attempted to memorise them.

Quran Memorization Tip 4: Keep Today’s Verses Close At Hand

As Ahmed went about his day, he often found that he had a few chunks of time – several minutes each. During these times, such as waiting for the bus, or waiting for a teacher to turn up to a class, Ahmed would try to remember the 5 lines from that morning.

To aid his memory, he kept the sheet that he wrote out that morning folded in his pocket, and would pull it out if he was struggling.

Quran Memorization Tip 5: Use What You Memorise In Every Single Salah

To further support his memory, every prayer he prayed that day, he would recite the same 5 verses of Quran that he learned that morning. In each aka’, he would alternate between the 5 lines from that day, and the 5-10 lines he learned the previous days. And remember…

Quran Memorization Tip 6: Keep Track Of Your Goal

With the Uthmani script of the Quran, there are exactly 15 lines per page. So, by the end of the week, Ahmed had not only memorised 2 whole pages of the Quran, but he had written them out in full, too… a very blessed act if ever there was one.

Quran Memorization Tip 7: Perfect Your Tajweed As You Go

On the weekend, Ahmed would visit a local scholar of Quran recitation, and would revise with him the 2 pages he had just memorised, and have a go at the 2 pages he would be working on the following week. This way, he was certain to learn the Quran with accurate tajweed and beautiful recitation.

There was one other secret to Ahmed’s success.

The Spiritual Secrets Of Successful Memorisation…

Once a week, on a weekend evening (usually on a Friday night), Ahmed would wake up in the middle of the night, and pray Tahajjud. During his special Tahajjud prayer, Ahmed would recite the whole two pages he had learned that week, and consolidate them.

At this point, the Shaykh mentioned that perhaps one of the reasons so few people manage to wake up and do this special prayer, which is highly recommended by the Quran and by our beloved Prophet (saw), is that we don’t have anything to recite.

We have so little Quran memorised that there’s no fun or enjoyment in the challenge of waking up for Tahajjud, and we often find even the fard prayers a ’chore’ instead of a pleasure.

The Results…

You can imagine Ahmed’s excitement and feeling of achievement and success 3 months after he started, when he had memorised the entire 1st Juz!

It’s not just the feeling of success and empowerment that the Quran gave him, but also the deep connection with Allah (SWT) he felt every single day.

You can only imagine how proud he must have felt of himself, when upon graduation Ahmed not only received a 1st class degree in engineering (he was 3rd in his class), but he had also officially memorised the entire Quran. He was a hafidh.

Shaykh Zakariya pointed out a final lesson from this blessed brother.

In this post, you’ll learn one of the most effective strategies I’ve ever come across for doing your hifz of the Quran and building a very close relationship with Allah (swt) in the process…

+++++++++++++++++++++

If you want TONNES of more effective strategies to achieve each of your personal Quran goals, check out…

www.quranforbusypeople.com/timeforquran

+++++++++++++++++++++

The biggest achievement he made was not to memorise the Quran. The biggest achievement he made was to be deeply connected with the Quran every single day for 5 years.

That connection with Allah (SWT) is what made Ahmed so special. That deep link with the Creator is what keeps life in perspective and is what helped Ahmed to keep on track with the little weekly targets he set for himself.

One can only imagine what happened to Ahmed’s levels of personal fulfilment, Iman andtaqwa, as he went back every single day to develop this ritual of ihsan (spiritual excellence). Each day he woke up for Fajr and wrote out another 5 lines of Quran, his self-esteem and self-confidence soared…

Thursday, May 5, 2011

Kami sekawan :)

Layankan gambar dibawah nie :)

Kellie's Castle 290411

Salam dan selamat sejahtera :)
Agak skema disitu, but who cares kan. Sudah lama sgt tak hapdate blog nie, bukan setakat berhabuk dah, sawang kunang kunang anai anai dan segala bagai binatang dah mula bertapak kat blog ini. Tapi hari ni update bkn nak bercerita pasal sekawan binatang itu, tapi sekawan gadis cun, haha gile perasan kan? Tapi xkisah la, sbb orang cakap confidence is sexy ;) which means im sexy since ku confident akn diri ini cun :D baeklah berbalik kepada tujuan atau motif sebenar nak update blog nie, nk bercerita dan coretkan pasal hommie kat blog nie. Blog da berzaman ditubuhkan, da berusia tiga tahun dah, tapi bole kira ngan jari berapa kli ckp pasal hommie kat post blog nie, bukan ape, selalu cakap pasal wan syafiq, rizqi, homesick, tension and semua benda alah yang tak da kaitan la ngan hidup orang awam -.- Tapi memandangkn semua akan pergi intern xlame lagi, especially erni ngan suhana, jadi maka hari ni terdetik la nk bercerita pasal hommie ;)


nabilah, kierah, hani, kathy, erni, farihah, myself, suhana, aten, non
kami sekawan dan serumah
^_^

Nabilah atau kakbi adalah yang pling lembut dan sangatlah keibuaan dalam rumah kami, sangat suka bercerita dengan kak b, by the way, ku kenal nabilah since form 4 and kami satu geng dengan rizqi. Kak b sangat baek, bila turun beli makanan, mesti mau tanya nak kirim ape, since ku ni bukannye rajin nak turun pegi cari makn, besides, kitorang selalu masak pape pakai barang kak b je, terima kasih kak b :)

Kierah, seorang yang sangatlah pendiam, tapi bila masuk borak, riuh gak tu, jgn sangka pendiam macam ji hoo okay. Haa, terima kasih kierah sebab menghadiahkan rantai bintang! :) dream comes true disebabkan kierah :)

Hani aka rommie. Okay malas nak cerita pasal hani , sebab sangatlah bosan ;) hahaha, by the way, kepada yang tak kenal sgt hani, kalo nk berbual dengan dia kene hati hati, tkt mati sesak nafas sbb semput gelak kuat sgt, lawak nak spontan je, xpaham =.=' selalu pillowtalk dengan hani since katil dia sebelah mine, alaaa kalau katil u olss sebelah i pun, i akn pillowtalk dengan uols gak :) haaa, tidak lupa, hani senyap dengan orang yang dia xkenal sgt, which is sgtlah berbeza w/ me since ku dgn semua org mau riuh -.-' hani ku kenal since form 1 ketika di Maher and hani pun pegi mrsm kt juga :)

Kathy seorang yang same macam yang laen, haha gile pening ayat -.- Kathy seorang yang masuk je, ajak je pegi mane mane, on memanjang . Sangatlah suka okay. Kathy adalah tempat kami meminta movie or series since kathy ada supplier iaitu kamarul :)

Erni, haa inilah gadis yang akan pegi intern bersama suhana bulan 6 ni. Ku kenal erni dari foundation, masuk basic dance sama sama, menari same same, dapat malu sama sama, tido sama sama, ngumpat sama sama, gosip sama sama, latih menari sama sama, makan sama sama, maen card sama sama, masuk sife sama sama, masuk csr sama sama, masuk yec sama sama, ada myvi sama sama, penah minat org yg sama juga and semua lah sama sama.

Farihah, ni sorang yg sangatlah pelik, and dia muda setahun dari kitrg since dia budak lompat. Asal chinese, and sgt salute farihah sbb dia ada kelebihan yang orang laen xda, iaitu bole dengar apa org ckp ketika tido, that's why bila masuk kelas, dia tido and bila xphm, kejutkan dia, dan tnye dia, dan dengan selamba dia akn jawb soalan anda. Kite yg sepnuh sedar tak phm, dia yg tido nyenyak bole paham =.=' farihah same mcm erni, kitrng selalu maen kad same same, masuk yec same same, lepak same same and semua la

Suhana juga akan pegi intern dengan erni. Su intern kat Cimbs, and nnti intern jgn lupa claim top4 ak ngan cimbs su, yg xmasuk masuk sampai sekarang -.-' su sangatlah cute gayanya, xpham, kitorang suka lagu yang same, lagu yg aku suke, mesti su pun akn suke. Su maen card juga, kitrg ada kenangan maen card ngan suhana, sgt kelakar okay -.- penah pegi tambun ngan erni su ak and ada lagi dak laen.

Aten seorg yang sngatlah pendiam, dlu sebelum kenal c.aten selalu dlm hati ckp " nape budak ni selalu jln sorg eh" pastu bila da kenal elok elok, haaa bru ko taw nyah! -.- gile gile nya xyah ckp la, aten seorg yang selalu pegi je klo ajak g mane mane, ajak la kebulan pun, and one thing ku suke pasal c.aten, kadang kadang kata kata tu, fuh! melekat kat jiwa! ckp nye jarang, tapi ble ckp, ada input nye :)

Non, haaa non ada tunggal perempuan, tapi ada abang laki lebih dari seorng. Romate kathy, dan seorg yang agak riuh juga, selalu nyanyi same same ngan kathy, kitrg kat blik bole dengar dia nyanyi pagi pagi, kadang kadang lagu rock kapak, kadang kadang lgu hindstan dan mcm mcm lagi la.

Amirah, tp takda dalam gambar, sbb aemy da pindah rumah, aemy pling bagus, yg mengingtkan kami kepada asal usul kami, tujuan kami kat dunia nie, bagi dorongan kat kami, bg nasihat kat kami kalau kami terlanjur, tegur kami kalau kami buat salah, mintk kunci spare ngan rc bila kami terkunci blik, bawak blik makann free kalau ada event, selalu hntr tazkirah kat gmail, sellau ajak buat usrah, halaqah and semua la. Thanks mie :( npe pindah umah T_T

Aiman juga tiada dalam gambar. Aiman senyap lebih bnyk dari ckp, kitrg selalu bekfes mesti pakai roaster aiman, panaskn makann pakai microwave aiman and smeua smua la yang berkaitan ngan barang dapur. :)

Sangat pnjang mengarang nie, terima kasih to all sbb jadi hosmate yg sgtlah cool! pengalaman sekali bnyk sgt, nak nak bile celebrate birthday party, bile tgk wayang ramai ramai, bile lepak kat jj ramai ramai, bile makan kat rusna ramai ramai, bile masak kat dapur ramai ramai, bile makan nasi goreng dalam periuk secara berjemaah, bile bising gelak gelak dalam bilik air, bila convoi g makan shabu shabu. And big thanks to erni su kak b farihah,bnyk sgt pengalamn best gile ngan korang, sumpah weh T_T pegi melaka same same, pegi cameron same same, tu keje paling gile, otw back to utp it was unforgettable babes! sgtlah cuak, makan ice cream same same kat cameron, dengan cuaca yg sgtlah cool, makan ice cream cake pakai tangan, maen kad smpai nangis nangis sbb kalah, pegi pasar malam kat cameron dgn hujan yg amat, makan strwberi smbil jalan di tgh hujan, and mcm mcm la. Da tiga tahun bersama, thanks thanks thanks. Sgt sedih bile erni ngan su nk pegi intern. Wont forget you guys! T_T

kami sayang kami kami semua T_T
manfaatkn masa bersama
cipta kenangan sebanyak mungkin
untk kita kenang di kemudian hari.
bila da berkeluarga nnti,
tunjuk kat anak anak gmbr nie,
and ckp " ma rindu hosmate ma dlu"
:')

P/S: guys, thanks for being a good friend, eventhough kadang kadang terasa hati, terkesan dihati, termengumpat tanpa disedari and terkasar tanpa dipinta :| and sorry sbb ku jenis yang cepat terasa bila sahabat diambil org laen, that's my bad for loving you guys so much T_T .