Monday, August 15, 2011

Iftar for the first time :)

"Iftar (Arabic: إفطار‎), refers to the evening meal when Muslims break their fast during the Islamic monthof Ramadan. Iftar is one of the religious observances of Ramadan and is often done as a community, with people gathering to break their fast together. Iftar is done right after Maghrib (sunset) time. Traditionally, a date is the first thing to be consumed when the fast is broken.

Many Muslims believe that feeding someone iftar as a form of charity is very rewarding and that it was practiced by Muhammad"

Assalamualaikum

Selamat menyambut bulan ramadhan kepada semua, rase nya aku macam dah terlambat sangat sangat dah ni, tapi tidak mengapa, janji ucapkan selamat ramadhan itu :) Bercakap pasal ramadhan nie, sepanjang aku hidup lah kan, hurm berapa tahun ye, haa 12 tahun (facepalm *_* ) 21 tahun nie, last week adalah pertama kali aku pergi iftar. Perasaan mula mula nak pergi iftar tu sah sah la ak teruja. First time makan dalam dulang beramai ramai. And actually i thought that iftar ni we have to mixed all those stuff yang dalam dulang tu, mixed not with mixer, but with your own hand, not two hands, but 8 hands or 10 perhaps because for one dulang you have to share with 4 or 5 persons. And luckily, this iftar they already separate the lauk, vege and also rice. Baru nak merasa iftar, i mean real iftar, which is lauk dikambus di dalam nasi. And untuk iftar kali nie, kitorang pergi sepuak 'cause kitorang kalau bole la tidak mahu kongsi bersama yang tidak dikenali. Certain peeps might not have problem with that, but aku ada problem sikit -.-' Malas nak bercakap panjang, we all sempatt snap some pics to be uploaded here and fb, biasala kan, kemane mane mesti akan ada update melalui gambar, zaman sekarang nie, pegi la mane mane, gambar tu dah jadi macam "harus" dah.







So, what say you? ada meleleh tak tengok gambar nie? Tengah hari kalau tengok gambar ni memang nahaslah kau T_T Merana macam ngidam nak makan budu ketika korang tengah bercuti kat Africa haa T_T

That's all for now, btw we are going to iftar again today! moga moga makanan best macam hari lepas :) Yosh!


No comments: